Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Υπό κατάληψη τελούν από σήμερα το πρωί το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ Σητείας (Video)

 Υπό κατάληψη τελούν από σήμερα το πρωί το Γενικό Λύκειο και το ΕΠΑΛ Σητείας. Η μαθητική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Σητείας με σχετικό έγγραφο γνωστοποιεί τους λόγους για τους οποίους οι μαθητές προβαίνουν σε κατάληψη του σχολικού χώρου.


3/10/2022, Σητεία
Αξιότιμε κύριε Διευθυντά, καθηγητές, μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και Υπουργείο Παιδείας,
Σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ως μαθητική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Σητείας επιθυμούμε να γνωστοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους προβαίνουμε σε κατάληψη του σχολικού χώρου.
Είναι γεγονός πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες που έχουν οδηγήσει στην αδυναμία του να προσφέρει την ουσιαστική εκείνη παιδεία και εκπαίδευση, η οποία κρίνεται αναγκαία σε μια τόσο γοργά εξελισσόμενη κοινωνία, σε μια εποχή που τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Απεναντίας η παιδεία παραμένει στάσιμη δυστυχώς εις βάρος μας. Ατέρμονες και αναποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες από γενιές μαθητών που προηγήθηκαν της γενιάς μας διοργανώνοντας καταλήψεις χρησιμοποιώντας παρόμοια αιτήματα με αυτά που εμείς σήμερα προβάλλουμε. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να κλείσουμε το σχολείο με την ελπίδα κάποια από αυτά να υλοποιηθούν. 
Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η αύξηση της ύλης των Πανελλαδικών εξετάσεων. Λόγω του όγκου της διδάσκεται πρόχειρα και επιδερμικά στο σχολείο καθώς οι καθηγητές δεν έχουν χρόνο να εμβαθύνουν.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κύριο βάρος των παιδιών να μετατίθεται στις φροντιστηριακές τάξεις προκειμένου να εισαχθούν σε υψηλόβαθμες σχολές και αυτό φυσικά εφόσον διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα. Όμως σε μια Δημοκρατική και απελευθερωμένη από ταξικές διακρίσεις Ελλάδα θεωρείται απαράδεκτο να μην υπάρχει μέριμνα για όλους τους μαθητές. Μαθητές που αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εξωσχολικά δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα «πολυπόθητα» Ελληνικά Πανεπιστήμια και έτσι καταφεύγουν στην έσχατη λύση της πνευματικής μετανάστευσης ενώ, την ίδια ώρα  η χώρα χάνει εξαιρετικούς επαγγελματίες. 
Ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός λόγος είναι πως η πλειοψηφία των εδικών μαθημάτων που απαιτούνται στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές (παραδείγματος χάρη γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, ξένες γλώσσες, αρμονία και θεωρία της μουσικής) δεν υπάρχουν στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Είναι αδύνατον οι μαθητές να επιτύχουν στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία τη στιγμή που υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά σε αυτές τις ειδικότητες και όχι μόνο… Αναγκάζονται, επομένως, να απευθύνονται σε ιδιώτες, ξοδεύοντας υπέρογκα χρηματικά ποσά. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποκαλούμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα «δημόσιο»; Ό,τι εξετάζεται στις Πανελλαδικές οφείλει να υπάρχει στο πρόγραμμα διδασκαλίας. 
Ο τρίτος λόγος αφορά την αφαίρεση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από τα Λύκεια (μουσική, καλλιτεχνικά, θεατρική αγωγή). Οι τέχνες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχοσωματικής υγείας, στην ενδυνάμωση των γνωστικών και συναισθηματικών λειτουργιών και στην αντιμετώπιση των ενδοψυχικών συγκρούσεων. Βοηθούν τους εφήβους να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους, να διευρύνουν τους ορίζοντες και τα όρια της σκέψης και την ουσιαστικότερη γνώση του βαθύτερου εαυτού, παράλληλα είναι ένας δημιουργικός τρόπος να εκφραστούν σκέψεις και συναισθήματα. Τέλος, είναι γνωστό πως ο άνθρωπος από τη φύση του αποζητά τρόπους για να αποδράσει από τη ρουτίνα του καθημερινού βίου. Αναμφισβήτητα οι τέχνες επιδρούν κατασταλτικά στο άγχος και την πίεση των σχολικών μας υποχρεώσεων. Συμπερασματικά, θα έπρεπε να ανήκουν στα βασικά μαθήματα του εκπαιδευτικού συστήματος αντί να υπονομεύονται. 
Ένας εξίσου αξιοπρόσεκτος λόγος είναι η καθιέρωση της Τράπεζας θεμάτων, που για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστεί και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ήδη την προηγούμενη σχολική χρονιά (2021-2022) οι μαθητές των Λυκείων (πρώτης και δευτέρας τάξης) εξετάστηκαν σε θέματα μέσα από μια λίστα χιλιάδων. Σαφώς, ο θεσμός αυτός αποτέλεσε έναν τρόπο ελέγχου της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μιλάμε, όμως, για μαθητές που έχουν πραγματοποιήσει δύο σχεδόν χρόνια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (δεύτερο μισό 2020-2021 και 2021-2022) -λόγω της πανδημίας του COVID-19- με συνέπειες ολοφάνερες στο παρόν. Ενδεικτικά, κενά βασικών γνώσεων και προβλήματα διαχείρισης χρόνου και άγχους σε γραπτές εξετάσεις. Ταυτοχρόνως, οι μαθητές που φοιτούν στην τρίτη τάξη των Γενικών Λυκείων δίνουν εξετάσεις και στο επονομαζόμενο «κόντρα μάθημα» (Ιστορία για μαθητές Θετικών, Οικονομικών και επιστημών Υγείας και Στατιστική για μαθητές των Ανθρωπιστικών σπουδών). Μέγα σφάλμα, εν έτει 2022, όταν η κοινωνία μας στρέφεται ολοκληρωτικά στην «Ειδίκευση». Εδώ έγκειται η απορία: Είναι πράγματι ένας θεσμός υπέρ των μαθητών;
Το πέμπτο αίτιο σχετίζεται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής που εφαρμόστηκε κατά το σχολικό έτος 2020-2021. Η πλειονότητα των μαθητών, ενώ συγκέντρωσε τα μόρια, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στο Πανεπιστήμιο. Αν συνεχιστεί η λειτουργία του παραπάνω θεσμού πολλοί φοιτητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την χώρα και να σπουδάσουν σε κάποιο άλλο κράτος, γεγονός που θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε μια χώρα που κατατρύχεται από τη λεγόμενη «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό. 
Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να παραλείψουμε την απουσία του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Η επιστημονική καθοδήγηση του ατόμου αποτελεί την κρηπίδα για την ορθή επιλογή επαγγέλματος ανάλογα με τον χαρακτήρα, τις κλίσεις αλλά και την αγορά εργασίας. Υποχρεούμαστε σε νεαρή ηλικία (16-18 ετών) να πραγματοποιήσουμε μια επιλογή χωρίς να διαθέτουμε εμπειρία ώστε να λάβουμε μόνοι μας μια τέτοια απόφαση. Ο έγκαιρος και άρτιος επαγγελματικός προσανατολισμός είναι σημαντικός, καθώς η ύπαρξη πολλών επαγγελμάτων, αλλά και ο κορεσμός αρκετών εργασιακών επιλογών, καθιστούν δύσκολη για εμάς τους εφήβους τη διερεύνηση της ιδανικότερης επαγγελματικής αποκατάστασης. Χρειαζόμαστε καθοδήγηση. Μέσω ενός ορθά τελούμενου επαγγελματικού προσανατολισμού θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια διττή εμβάθυνση και να εξελιχθούμε σε ενήλικες που θα αντλούμε ικανοποίηση από την εργασία μας και εσωτερική πληρότητα, συναισθήματα που θα αντανακλώνται στην ποιότητα της δουλειάς μας. Παρατηρούμε, άλλωστε, το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πολλοί άνεργοι νέοι γεγονός που υποδεικνύει πως παρά την ύπαρξη ικανού πληροφοριακού υλικού δεν τρέπεται σε ένα αξιοποιήσιμο εργαλείο που θα μας αποτρέψει από το προβούμε σε μια λάθος επιλογή. 
Το έβδομο αίτιο αφορά στην εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής αγωγής. Κρίνεται απαραίτητο οι έφηβοι να διδάσκονται τις μεθόδους αντισύλληψης, όπως και την ορθή χρήση τους. Με τη σωστή ενημέρωση από ειδικευμένους του θέματος θα μειωθούν οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης εφήβων καθώς και η μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επιπλέον, μέσω του μαθήματος οι έφηβοι θα αντιληφθούν καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του σώματος τους και το κυριότερο θα λαμβάνονται πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές (όπως βιβλία και αρμόδιους εκπαιδευτικούς) και όχι από τυχαίες ιστοσελίδες του διαδικτύου. 
Ο τελευταίος, αλλά καθόλου λιγότερο σημαντικός λόγος είναι η απουσία επαγγελματιών ψυχολόγων από το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Στο χώρο του σχολείου οι μαθητές περνούν σχεδόν το μισό μέρος της ημέρας τους. Πολλά είναι τα κρούσματα βίας στο σχολικό χώρο, λεκτικής, ψυχολογικής ή και σωματικής. Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 καθιερώθηκαν οι «σύμβουλοι σχολικής ζωής» τους οποίους αποτελούσαν καθηγητές από τον χώρο του σχολείου.  Η παρουσία, όμως, επιστημόνων της ψυχολογίας θα δημιουργήσει αίσθηση ασφαλείας στους μαθητές αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Πολλά είναι τα προβλήματα που μας περιβάλλουν σε καθημερινή βάση για τα οποία χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να τα διαχειριστούμε, παραδείγματος χάρη άγχος, περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας, ρατσισμός. 
Συνοψίζοντας, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα.  Ασφαλώς δεν περιμένουμε μαζικές και ριζικές αλλαγές αλλά ευελπιστούμε πως μέσω αυτής της κατάληψης, σε συνδυασμό με άλλες που γίνονται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την χώρα θα θορυβηθούν οι αρμόδιοι και θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί που θα οδηγήσουν στη σταδιακή εξέλιξη και βελτίωση της εκπαίδευσης ΜΑΣ. 

Με εκτίμηση, 
Η μαθητική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Σητείας
 
Πηγή : SitiaFm 95.5


Συνολικες προβολες σελιδας