Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Κρήτη: Σπεύδει ο EastMed και μαζί του οι κτηματολογικοί πίνακες στη Σητεία

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-06-01/eastmed.jpg

Από τη θεωρία στην πράξη περνά ο πολυσυζητημένος αγωγός φυσικού αερίου EastMed, με κόμβο στην Κρήτη, καθώς βγήκε σε διαβούλευση η μελέτη 

Από τη θεωρία στην πράξη φαίνεται να περνά πλέον ο πολυσυζητημένος αγωγός EastMed, που θα μεταφέρει - μέσω Κρήτης και εν συνεχεία μέσω Πελοποννήσου και Ηπείρου - εξορυσσόμενο φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Μετά από χρόνια συζητήσεων, σεναρίων, διάχυτου σκεπτικισμού, αλλά και κινήσεων ή μηνυμάτων υπονόμευσης, για πρώτη φορά βλέπουμε να “τρέχουν” εμπράκτως οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση της δρομολόγησης του φιλόδοξου ενεργειακού εγχειρήματος... Για του λόγου το αληθές, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Οκτωβρίου, από την Περιφέρεια Κρήτης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για το υποθαλάσσιο και το χερσαίο κομμάτι, βεβαίως, του διπλού αγωγού που διέρχεται από την Κρήτη και γενικότερα από την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, είναι ήδη σε εξέλιξη η κατάρτιση των κτηματολογικών διαγραμμάτων στη Σητεία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αθερινόλακκου, που θα είναι το σημείο προσαιγιάλωσης του αγωγού όπως θα έρχεται από την Κύπρο, ενώ εκεί θα κατασκευαστούν και οι σταθμοί συμπίεσης του φυσικού αερίου. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ενημερωτικές αναρτήσεις των κτηματολογικών πινάκων, με τους κατοίκους της δημοτικής ενότητας Λεύκης να καλούνται αυτές τις ημέρες να ενημερωθούν από κοντά για τα κτηματολογικά και να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας και άλλα αναγκαία έγγραφα...

Η ανάρτηση της ΜΠΕ σε διαβούλευση

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης γνωστοποιεί ότι δημοσιοποιεί και θέτει σε ανοιχτή διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed - ελληνικό τμήμα”, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

Η εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσον αφορά στο τμήμα χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης, αναμένεται να εξεταστεί προς γνωμοδότηση από το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Κρήτης τον Νοέμβριο.

Κτηματολογικοί πίνακες στη Σητεία

Να ελέγξουν τις ζώνες και τα σημεία από τα οποία περνά στο μικρό χερσαίο κομμάτι διέλευσής του ο αγωγός EastMed μέσα από την Κρήτη καλούνται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Λεύκης στη Σητεία, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξης κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του αγωγού.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιείται σε σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο της υπό εκπόνησης κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες της δημοτικής ενότητας Λεύκης του δήμου Σητείας της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον να επιβεβαιώσουν διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του παραπάνω αγωγού, να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης στη Σητεία, στο Δημαρχείο Σητείας, για να λάβουν γνώση των αρχικών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ζώνης διέλευσης του αγωγού και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους, καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία (τοπογραφικά διαγράμματα, κ.λπ.). Τα διορθωμένα κτηματολογικά στοιχεία (κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες) θα αναρτηθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εκ νέου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν την ορθότητά τους και να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις ή συμπληρωματικά στοιχεία».

Βόρεια και νότια γραμμή - Η διέλευση του διπλού αγωγού από την Κρήτη

Όπως περιγράφεται στην ΜΠΕ του έργου που αναρτήθηκε σε διαβούλευση, «ο αγωγός EastMed αποτελείται από μια νότια γραμμή και μια βόρεια γραμμή για τη μεταφορά αερίου από πηγές του Ισραήλ και της Κύπρου, αντίστοιχα, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στον αγωγό “Ποσειδών” στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ανάντη της Κρήτης, οι δύο αυτές γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς και ανεξάρτητα, με την πρόβλεψη κατάλληλων υποδομών στην Κύπρο, που εξυπηρετούν την κάθε γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα καθίσταται εξαιρετικά ευέλικτο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εφοδιασμού. Η προτεινόμενη θέση προσαιγιάλωσης LF2 του αγωγού βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Κρήτη, στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στον δήμο Σητείας της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου. Σε μικρή απόσταση (~800 μ. βορειοδυτικά) χωροθετείται ο προτεινόμενος χώρος για την κατασκευή των Σταθμών Συμπίεσης και Μέτρησης σε θέση παρακείμενη του υφιστάμενου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Από τη θέση προσαιγιάλωσης LF2 ως τον χώρο εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης και Μέτρησης θα κατασκευαστούν δύο δίδυμοι αγωγοί (δύο εισερχόμενοι και δύο εξερχόμενοι στις εγκαταστάσεις), σε παραλληλία, ενδεικτικού μήκους 1 χλμ. ο καθένας».

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

 

Συνολικες προβολες σελιδας