Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Κρήτη: Την ώρα που η δημόσια υγεία στενάζει από την υποστελέχωση, γιατρός στην Κνωσό προσλαμβάνεται με 11.222 ευρώ το μήνα (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-10/giatros-768x433.jpg.webp?itok=YY2U9PvJ

 Μωραίτη Ρανια

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του νησιού να μιλούν ανοιχτά για πρωτόγνωρη και επικίνδυνη για τη λειτουργία των νοσοκομειακών Ιδρυμάτων υποστελέχωση, οι εξελίξεις που δεν έρχονται για την Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ η οποία πρακτικά οδηγείται σε λουκέτο, είναι το κερασάκι στην τούρτα για ένα σύστημα υγείας που σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, αντιμετωπίζει κενά, επειδή οι προκηρύξεις καθίστανται άγονες

Με τη δημόσια υγεία να έχει χτυπήσει κόκκινο, την υποστελέχωση να οδηγεί σε πρωτόγνωρη ανησυχία, κίνδυνο αλλά και σταδιακό λουκέτο για μια σειρά κλινικών, η είδηση ότι για να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στην Κνωσό γιατρός… η πρόβλεψη σε σχετικό διαγωνισμό λέει ότι το υπουργείο θα πληρώνει μηνιαίως 11.222 ευρώ, και το επτάμηνο που προβλέπεται στη σύμβαση 78,560 ευρώ, μόνο δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να δημιουργεί.

Το εξωπραγματικό για τα δεδομένα της χώρας και για τους μισθούς των γιατρών στα νοσοκομεία ποσό, έρχεται την ώρα που διά στόματος Άδωνη Γεωργιάδη, ως κύριος λόγος υποστελέχωσης περιγράφεται η απροθυμία γιατρών να καλύψουν τις θέσεις   που προκηρύσσονται... με μισθούς όμως που επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν όχι τις  ανάγκες, αλλά δεν καλύπτουν στο μίνιμουμ τις απαιτητικές βάρδιες και τις εφημερίες που καλύπτουν.

Ο διαγωνισμός δεν αφορά μόνο Κνωσό αλλά έξι συνολικά αρχαιολογικούς χώρους που προκειμένου να έχουν οι περισσότεροί από αυτούς από ένα γιατρό, έναν νοσηλευτή και δύο  διασώστες… από τα ταμεία του κράτους θα φύγουν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο για την Κνωσό το συνολικό ποσό για έναν γιατρό, έναν νοσηλευτή και δύο διασώστες φτάνει στις 288 χιλιάδες ευρώ τους επτά μήνες, με το μηνιαίο κόστος για το νοσηλευτή και κάθε έναν από τους δύο διασώστες να είναι στα 7,797 ευρώ. Ενδεικτικό μάλιστα είναι, ότι για το κάθε μεροκάματο ο υπολογισμός περιλαμβάνει κόστος για την  πολιτεία καταβάλει 259,90 ευρώ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η μία κλινική μετά την  άλλη φαίνεται να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως την παιδοψυχιατρική κλινική που είναι πιο κοντά από ποτέ στο λουκέτο.

Με τον ένα γιατρό που θα  παραμείνει στην κλινική, μετά την παραίτηση του δεύτερου, το κλείσιμο της κλινικής είναι όπως λέγεται μοιραίο και πάντως γνωστό στον αρμόδιο υφυπουργό για την ψυχική υγεία Δημήτρη Βαρτζόπουλο ο οποίος χθες συμμετείχε σε διαδικτυακή σύσκεψη  με σχετικούς με το θέμα φορείς, αλλά απόντα όπως έγινε γνωστό, τον διοικητή του Νοσοκομείου.

Όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής τα πράγματα στην παιδοψυχιατρική κλινική αν το επόμενο διάστημα κάποιο παιδί χρειαστεί νοσηλεία, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγείται σε κλινική της Αθήνας.

Δείτε το βίντεο: 

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

 

Συνολικες προβολες σελιδας