Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Ο πυρομετεωρολόγος Θ. Γιάνναρος για τη νέα πραγματικότητα της αντιμετώπισης πυρκαγιών στην Κρήτη

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/giannaros-0904.jpg

Πολύ μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει το φετινό φαινόμενο της εκδήλωσης σοβαρών πυρκαγιών πολύ νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η μεγάλη πυρκαγιά στο Μαύρο Κόλυμπο για την οποία κινητοποιήθηκαν πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Κρήτη ώστε να τεθεί υπό έλεγχο στο πρώτο 24ωρο.

Τα νέα δεδομένα περιβαλλοντικά δεδομένα και το πως αυτά επηρεάζουν την έναρξη, την εξέλιξη και την κατάσβεση των πυρκαγιών παρουσίασε στο Ράδιο Λασίθι ο φυσικός και μετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος,  ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα της πυρομετεωρολογίας.

Όπως ανέφερε, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει φέρει ήδη μεταβολές στο κλίμα που κάνουν πολύ περισσότερο ευνοϊκές τις συνθήκες έναρξης πυρκαγιών, με υψηλότερες θερμοκρασίες, χαμηλότερη υγρασία, πιο έντονα φαινόμενα ξηρασίας και εκτεταμένων καυσώνων. Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αμέλεια που είναι και η κύρια αιτία εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς κάνουν τελικά τα φαινόμενα πιο έντονα και πιο επικίνδυνα. Επιπλέον οι μεγάλες πυρκαγιές από μόνες τους επηρεάζουν αρνητικά και μακροπρόθεσμα το τοπικό κλίμα και γίνονται αιτία για νέα αρνητικά φαινόμενα όπως ξηρότερο κλίμα ή πλημμυρικά φαινόμενα.

 

O κ. Γιάνναρος τόνισε πως τα όρια της αντιπυρικής περιόδου έχουν γίνει πλέον πολύ δυσδιάκριτα και κατά τον ίδιο θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγών ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο ή και σε επίπεδο νομού ώστε η αντιπυρική περίοδος (και όσα αυτή συνεπάγεται σε μέτρα πρόληψης) να αρχίζει νωρίτερα. Περιοχές όπως η Κρήτη θα μπορούσαν να ξεκινούν την αντιπυρική περίοδο ακόμα κι απ’ τον Μάρτιο, ανέφερε ο κ. Γιάνναρος, τέτοιο ενδεχόμενο όμως προϋποθέτει αρκετή σκέψη και μελέτη πριν εφαρμοστεί.

Αυτό θα ήταν ένα απ’ τα άμεσα μέτρα που κρίνονται ως αναγκαία ώστε να υπάρξει προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αφού για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή απαιτούνται αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ δύσκολες. Βασικό ζητούμενο είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την επεξεργασία ορυκτών καυσίμων κάτι που παράλληλα σημαίνει και μείωση της χρήσης της ενέργειας σε ατομικό επίπεδο.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας