Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Γηροκομείο στα Χανιά: Στον ανακριτή σήμερα οι πρώτοι από τους επτά συλληφθέντες

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2022-02-10/skepi_2.jpg

Σήμερα Παρασκευή το πρωί, οι πρώτοι από τους 7 συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια Χανίων, ενώ ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να κλείσει αύριο Σάββατο

Την ώρα που η κοινωνία σοκαρισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, τους ύποπτους θανάτους ηλικιωμένων και τις συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία κατά συρροή, η μονάδα παραμένει ανοιχτή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργούν και χθες Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, έλεγχο, χωρίς να διαπιστώνεται οτιδήποτε μεμπτό. Δεκάδες, ωστόσο, είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις αναφορικά με τους τακτικούς ελέγχους που λέγεται ότι διενεργούνταν ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους, αλλά κυρίως ως προς την άγνοια των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, το πρωί, οι πρώτοι από τους επτά συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν στην ανακρίτρια Χανίων, ενώ ο κύκλος των απολογιών αναμένεται να κλείσει αύριο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου.

Με τη βεντάλια των ερευνών να ανοίγει και 29 ακόμη άτομα, εκτός από τους 7 που συνελήφθησαν, να περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Εκτός από την αστυνομική έρευνα που είναι συνεχής, έχει διαταχθεί και φορολογικός έλεγχος, για να διερευνηθούν τα πιθανά οικονομικά οφέλη των φερόμενων ως εμπλεκομένων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και κρατικοί λειτουργοί. Πλην όμως, επισήμως, η εποπτεύουσα Αρχή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των ελέγχων, δεν έχει επίσημη ενημέρωση για οποιαδήποτε σχέση υπαλλήλων της.


Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στο έργο της Δικαιοσύνης για να λάμψει, όπως είπε, η αλήθεια.

«Όποιος έχει παρανομήσει ή έχει ασκήσει πλημμελώς τα καθήκοντά του, δεν έχουμε κανένα θέμα πάνω σ’ αυτό. Απλά, φαίνεται περίεργο πώς μια ολόκληρη Διεύθυνση είναι αδρανοποιημένη σε τέτοιο βαθμό, αν πράγματι ισχύει ότι περίπου 10 άτομα εμπλέκονται όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Καλογερής.

Ο πρώην διευθυντής Δημόσιας Υγείας Χανίων κ. Δημήτρης Νικολακάκης εμφανιζόταν κατηγορηματικός πριν από περίπου ένα χρόνο σε σχέση με τις συνθήκες μέσα στη μονάδα.

«Έχω να πω ότι η μονάδα αυτή είναι από τις καλύτερες της Κρήτης», είχε αναφέρει και μάλιστα επικαλείτο συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες έγιναν έλεγχοι από την υπηρεσία του.


Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι δεκάδες. Μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, με ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων, ελεγχόταν, συνέχιζε να λειτουργεί και, σύμφωνα με τις Αρχές, δε διαπιστώθηκε ποτέ κάτι επιλήψιμο. Η μόνη παράβαση που διαπίστωσαν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ήταν μια αυθαίρετη επέκταση το 2009. Δόθηκε τότε εντολή για λουκέτο, όμως μετά τη νομιμοποίηση, το θέμα τακτοποιήθηκε.

«Από ’κει και πέρα, εμείς πηγαίναμε συγκεκριμένες ώρες σε αραιά διαστήματα. Τι γινότανε τις υπόλοιπες μέρες και νύχτες δε γνωρίζω», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.


Η Χανιώτισσα δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του πατέρα της, τον οποίο είχε δει δεμένο και σε άθλια κατάσταση, θα κάνει την πρώτη καταγγελία και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ήταν τον Απρίλιο του 2021. Οι δικηγόροι των υπευθύνων της δομής έκαναν τότε λόγο για σκευωρία και αβάσιμες καταγγελίες.

Υπενθυμίζεται πως οι 7 φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, μετά την έκδοση ενταλμάτων από τον εισαγγελέα. Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό-υπεύθυνο της μονάδας, έναν 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένα 42χρονο νοσηλευτή. Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας