Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Με χαμηλή ποσότητα αλλά καλή ποιότητα ολοκληρώνεται η φετινή ελαιοκομική σαιζόν

 

Η φετινή ελαιοκομική σαιζόν στην περιοχή του Δήμου Σητείας σταδιακά ολοκληρώνεται. «Ως γνωστόν, φέτος δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή στην περιοχή ωστόσο καταγράφονται πολύ καλές ποιότητες ελαιολάδου», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Αισίως», συνέχισε, «οδεύουμε προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου. Βάσει της υπάρχουσας πληροφόρησης, έχουμε ξεπεράσει το 80% της φετινής ελαιοσυλλογής. Σε κάποιες περιοχές ήδη έχει τελειώσει η ελαιοσυγκομιδή, σε άλλες είναι στο 90%, ενώ σε λίγες, όπως στην περιοχή της Ζάκρου για παράδειγμα, εκκρεμεί ακόμα ένα ποσοστό περίπου 25% αμάζευτες».

Ο κ. Τσιφετάκης εστίασε στη δακοκτονία, που -όπως είπε- επηρεάζει την διαδικασία, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί κάθε χρόνο. Θεωρώ ότι φέτος πήγαμε πολύ καλά. Για παράδειγμα η οξύτητα του λαδιού της Ζάκρου που έχει μεγάλη παραγωγή, είναι 0,2. Έχουμε γενικότερα στο Δήμο άριστη ποιότητα όσον αφορά την οξύτητα. Είναι ένα αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την Περιφέρεια που στάθηκε αρωγός και οικονομικά και με το προσωπικό της.

Είναι -επαναλαμβάνω- πολύ σημαντικό ζήτημα. Φανταστείτε ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα αν κάναμε τους δύο διαγωνισμούς για την προμήθεια των φαρμάκων, δεδομένου ότι πριν λίγο χρονικό διάστημα έφτασαν εκείνα που προβλεπόταν για τους ψεκασμούς! Θα πρέπει όσον αφορά και την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουμε από τώρα την προετοιμασία. Από την Περιφέρεια έχει προβλεφθεί και το απαιτούμενο κονδύλι, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, προστίθενται χρήματα για την δακοκτονία για να μπορέσει να υλοποιηθεί η διαδικασία. Πιστεύω λοιπόν ότι και την επόμενη σαιζόν θα πάμε καλά».

 

Καλές ποιότητες

«Φέτος καταγράφονται καλές ποιότητες, αλλά και καλές αποδόσεις του προϊόντος στην περιοχή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία συνολική ποσότητα παραγωγής στο Δήμο Σητείας γύρω στις 6.000 τόνους. Δεν είναι προφανώς μεγάλη παραγωγή λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν περιοχές όπου το μέγεθος της ζημίας είναι πολύ μεγάλο, για παράδειγμα σε αυτή του Γούδουρα (πάνω από 85%) κι άλλες φυσικά. Δυστυχώς δε μπορούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε ή να προβλέψουμε τους καύσωνες, τα καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν προβλήματα. Μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια -ο αγροτικός κόσμος- με την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, την αλλαγή του συστήματος. Ζητάμε να δίδονται αποζημιώσεις σε όλο τον κύκλο της καλλιέργειας, για όλα αυτά τα φαινόμενα που δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε, ούτε να αποφύγουμε», πρόσθεσε.

Η έλλειψη εργατών

Κατά τη φετινή ελαιοκομική σαιζόν ένα ζήτημα που παρουσιάστηκε -όπως και γενικότερα τα τελευταία χρόνια- είναι αυτό της έλλειψης εργατών γης. «Είναι», υπογράμμισε, «σημαντικό ζήτημα, το έχουμε τονίσει. Η πλειοψηφία εργατικού δυναμικού έχει φύγει για άλλα κράτη. Και σε αυτόν τον τομέα η γραφειοκρατία στην χώρα μας είναι τεράστια. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν θέμα, όπως φάνηκε και φέτος και στην περιοχή. Ένα θέμα που πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις».

 

Για το αγροτικό ρεύμα

Επίσης τον αγροτικό κόσμο στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς -και συνολικά τους πολίτες- απασχολεί και το ζήτημα της μεγάλης αύξησης του ρεύματος που επηρεάζει συνολικά όλες τις μορφές καλλιέργειας. «Το έχουμε επισημάνει ξανά, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η αύξηση της ενέργειας είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί έντονα. Μακάρι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι δηλαδή θα μας στηρίξει στο θέμα του αγροτικού ρεύματος. Εάν αυτό δεν γίνει το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για τον αγροτικό κόσμο. Το έχουμε επισημάνει όλοι οι Αγροτικοί Σύλλογοι αλλά και η Περιφέρεια. Ελπίζουμε να σκύψουν σοβαρά στο θέμα», κατέληξε ο κ. Τσιφετάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας