Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

«Πυρετός» προετοιμασιών με αιχμή το ειδικό χωροταξικό - Αναβρασμός στην Κρήτη - «Αγκάθι» το έλλειμμα σε υποδομές (video)

https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-08/%C2%AB%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82%C2%BB%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD%20%CE%BC%CE%B5%20%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BC%CE%AE%20%CF%84%CE%BF%20%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C%201-6%20screenshot.jpg.webp?itok=n12bRVqy

Πυρετός μελέτης και προετοιμασίας και στην Κρήτη με φόντο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού καθώς η διαβούλευση που το υπουργείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής έχει ορίσει λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου

Σε τοπικό επίπεδο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καλούνται εγκαίρως να καταθέσουν ενστάσεις και προτάσεις πριν την τελική γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο Ρέθυμνο.

Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη , αγκάθι οι ελλειμματικές υποδομές, απεριόριστες οι προοπτικές και στη βάση πως μπαίνει τέλος σε ένα καθεστώς εν πολλοίς αναρχίας

Για πρώτη φορά μέσα από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού επιχειρείται να μπουν όρια και κανόνες που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν ολιστικά με φόντο την βαριά τουριστική μας βιομηχανία παρότι το έλλειμμα σε υποδομές για μια ακόμη φορά αποτελεί αγκάθι. 

«Θα έπρεπε να προηγούνται οι υποδομές- να δούμε τη φέρουσα ικανότητα μας και να φιλοξενούμε όσους μπορούμε», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο εθνικός χώρος κατηγοριοποιείται σε πέντε βασικές ζώνες με βάση τη διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων όπως στο σχετικό χάρτη απεικονίζεται. 

«Πυρετός» προετοιμασιών με αιχμή το ειδικό χωροταξικό 0-52 screenshot.png

 

«Πυρετός» προετοιμασιών με αιχμή το ειδικό χωροταξικό 0-52 screenshot.png

18 δημοτικές ενότητες πανελλαδικά με κόκκινο χρώμα θεωρούνται οι υπερανεπτυγμένες και εν δυνάμει τουριστικά κορεσμένες. Στην Κρήτη σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν η Χερσόνησος τα Μάλια και η Νέα Κυδωνία στα Χανιά. Ακολουθούν με σκούρο μπλε οι αναπτυγμένες, με γαλάζιο οι αναπτυσσόμενες , με πράσινο οι περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και με λευκό οι μη αναπτυγμένες περιοχές που στην Κρήτη είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 

Ζητούμενο σε αυτή τη φάση και σε τοπικό επίπεδο είναι η ορθολογική διασπορά του τουριστικού προϊόντος στο χώρο , σε όλο το νησί δηλαδή και όχι περιορισμένα , στο χρόνο  όχι μόνο στην διάρκεια του καλοκαιριού και σε εναλλακτικές επιλογές και όχι μόνο στη βάση του μοντέλου ήλιος και θάλασσα. 

Στην Κρήτη επικρατεί αναβρασμός με επίκεντρο το  σχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας  καθώς η διαβούλευση λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης τέθηκαν επί τάπητος τα όσα προβλέπονται  εν όψει της σχετικής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί  της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό με τους φορείς να καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο στην πρώτη κόκκινη ζώνη προβλέπεται μεταξύ πολλών άλλων περιορισμός των Airbnb και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων.  

Υπάρχουν δε πολλές παράμετροι σε πολλαπλά επίπεδα που θα πρέπει να μελετηθούν καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού σε ισόρροπη βάση και λαμβάνοντας υπόψη νέες ανάγκες και νέα δεδομένα.

Υστέρα από περισσότερα από επτά χρόνια προετοιμασίας από πλευράς των συναρμόδιων υπουργείων στόχος είναι να καλυφθεί να καλυφθεί το κενό στο χωροταξικό σχεδιασμό που είχε δημιουργήσει η ακύρωση των προηγούμενων πλαισίων του 2009 και του 2013 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της «ΚΡΗΤΗ ΤV»

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας