Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Με γνώση και σεβασμό αντιμετώπισαν τα χελωνάκια που έβγαιναν από τη φωλιά τους

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/08/xelones-rotated.jpg

Συνεχίζεται η διαδικασία, που περιλαμβάνει την εκκόλαψη, αλλά και την ωοτοκία της χελώνας καρέτα- καρέτα και στην περιοχή της Σητείας. Η φετινή χαρακτηρίζεται ως μία καλή χρονιά, καθώς έχει καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός εξόδων χελωνών σε πολλά σημεία, έχει εντοπιστεί ένας επίσης σημαντικός αριθμός φωλιών και ήδη έχουν βγει οι πρώτοι νεοσσοί από κάποιες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην παραλία της Σητείας, τα χελωνάκια έγιναν αντιληπτά την ώρα που έβγαιναν από τη φωλιά τους προκαλώντας ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και συγκινητικό θέαμα, το οποίο αντιμετώπισαν με γνώση και σεβασμό οι άνθρωποι που εκείνη την ώρα βρισκόταν στην παραλία, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Όπως ανέφερε εκ μέρους της Ομάδας Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα -καρέτα Σητείας, ο κ. Νίκος Μαράκης, τα παιδιά βοήθησαν ώστε τα χελωνάκια να κατευθυνθούν στην θάλασσα. Χωρίς να τα αγγίζουν, χωρίς να κάνουν θόρυβο, χρησιμοποιώντας τα χέρια τους και την άμμο βοήθησαν και τα χελωνάκια κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα και ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι της ζωής τους.

Ο κ. Μαράκης δεν έκρυψε την χαρά του για την στάση των παιδιών και των εφήβων στην όλη διαδικασία επισημαίνοντας ότι είναι η ελπίδα για το αύριο. Αρκετά είναι παιδιά, με τα οποία οι εθελοντές της Ομάδας έχουν συναντηθεί στα σχολεία, έχουν ενημερώσει -στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία εδώ και αρκετά χρόνια- έχουν συζητήσει για την αναγκαιότητα προστασίας αυτού του απειλούμενου είδους. Τα παιδιά με ευαισθησία και γνώση βοήθησαν ώστε τα χελωνάκια να φθάσουν στη θάλασσα καταγράφοντας την περιοχή. «Αυτό μας δίνει παρηγοριά κι αισιοδοξία ότι τα παιδιά που είναι το μέλλον θα πράξουν με γνώση κι αγάπη για αυτό το σπάνιο είδος κι έτσι δεν θα εκλείψει. Γιατί τα παιδιά και μεγαλώνοντας θα είναι προστάτες τους», πρόσθεσε.

 

Έξοδοι και φωλιές

Φέτος, όπως προαναφέρθηκε, είναι μία καλή χρονιά για την καρέτα -καρέτα στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας όπου έχουν παρατηρηθεί 34 έξοδοι χελωνών. Μόνο στη Σητεία αριθμούν τις 29 και έχουν εντοπιστεί 13 φωλιές. Τα πρώτα χελωνάκια άρχισαν να βγαίνουν από τη φωλιά τους τέλη Ιουλίου όμως από το τρέχον χρονικό διάστημα εντείνονται τα γεννητούρια με την διαδικασία της εκκόλαψης να συνεχίζεται. Παράλληλα εντοπίστηκε πρόσφατα κι άλλη έξοδος χελωνών προκειμένου να γεννήσουν. Έτσι λοιπόν η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί κι αναμένονται γεννητούρια στην διάρκεια ολόκληρου του επόμενου διμήνου.

Ζητούμενο είναι να καταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χελωνάκια να βγουν από τις φωλιές τους και να καταλήξουν ζωντανά στη θάλασσα για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Γιατί, δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει λόγω βεβαίως του ανθρώπινου παράγοντα. Αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά, όταν το πρωί της Τρίτης, εθελοντές της Ομάδας Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα-καρέτα Σητείας μετέβησαν στην παραλία του Ανάλουκα δίπλα από δρόμο Σητείας προς Παλαίκαστρο προκειμένου να δουν αν έχουν βγει χελώνες να γεννήσουν ή να εντοπίσουν χελωνάκια παραπλανημένα ίσως από τα φώτα.

Στη συγκεκριμένη παραλία, η οποία σχεδόν πάντα είναι γεμάτη από σκουπίδια λόγω κυρίως των θαλάσσιων ρεμάτων, υπάρχουν περισσότερες από δέκα φωλιές. Δυστυχώς οι εθελοντές εντόπισαν αρχικά ένα νεκρό χελωνάκι εγκλωβισμένο μέσα στα σκουπίδια και στα πλαστικά και όταν τα ανασήκωσαν, αντίκρισαν στην έξοδο της φωλιάς ακόμα 4 νεκρά χελωνάκια.

Λόγω των απορριμμάτων τα χελωνάκια δεν κατάφεραν να επιζήσουν, κάτι που θα γίνει ενδεχομένως και με άλλα. Για τα σκουπίδια βέβαια ευθύνεται ο άνθρωπος. Ο κάθε άνθρωπος που θεωρεί ότι το περιβάλλον της θάλασσας ή της στεριάς είναι χώρος για να πετάει ή να αφήνει το κάθε λογής σκουπίδι του, επειδή έτσι έμαθε, επειδή δεν τον νοιάζει τι αρνητικές επιπτώσεις θα δημιουργήσει με κάθε τέτοια κίνηση, επειδή στο τέλος-τέλος θεωρεί ότι είναι το κυρίαρχο ον στον πλανήτη γη, που του ανήκει και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όπως αναφέρει και ο κ. Μαράκης, «κάποιο χέρι πετά τα σκουπίδια και κάποιο μυαλό είναι κλούβιο…».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας