
Μόλις στην αρχή της ελαιοσυγκομιδής, οι πρώτες καταγγελίες για κλοπές και φθορές σε χωράφια της Κρήτης πληθαίνουν, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς που ήδη δίνουν μάχη με τις συνέπειες της ξηρασίας και της μειωμένης παραγωγής.
Η πιο πρόσφατη υπόθεση, την οποία αποκάλυψε το neakriti.gr, αφορά τον 36χρονο παραγωγό Εμμανουήλ Μουτσάκη, ο οποίος πήγε στο ελαιόκτημά του στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη εικόνα: άγνωστοι είχαν εισβάλει στο χωράφι και είχαν αφαιρέσει δέκα μεγάλα ελαιόπανα, τσουγκράνες και άλλα εργαλεία, συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ. Ο ίδιος αναμένεται να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου.

Παρά τη ζημιά, ο 36χρονος αναγκάστηκε να αγοράσει άμεσα νέο εξοπλισμό για να συνεχίσει την ελαιοσυλλογή, σε μια χρονιά που ήδη θεωρείται από τις δυσκολότερες για τον κλάδο. Όπως σημειώνει, το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο: λίγες ημέρες νωρίτερα, σε διπλανό ελαιώνα, άγνωστοι είχαν ραβδίσει 35 ελαιόδεντρα, αφαιρώντας περίπου δύο τόνους ελαιόκαρπου και προκαλώντας τεράστια ζημιά στον ιδιοκτήτη.
«Μας κλέβουν όχι μόνο τον καρπό, αλλά την προσπάθεια ολόκληρης της χρονιάς. Η ανασφάλεια είναι καθημερινή και η ζημιά διπλή», αναφέρει ο Εμμανουήλ Μουτσάκης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την κατάσταση.



Κλοπές και σε θερμοκήπια – Το παράδειγμα της νεαρής αγρότισσας στην Ιεράπετρα
Ανησυχητική είναι η εικόνα και στη νότια Κρήτη. Στις 12 Νοεμβρίου, στην περιοχή Φέρμες της Ιεράπετρας, άγνωστοι διέρρηξαν θερμοκήπιο νεαρής αγρότισσας που καλλιεργεί τοματίνια (βελανίδια). Όπως κατήγγειλε η ίδια, είχαν προηγηθεί μικρές «εξαφανίσεις» προϊόντων τις τελευταίες εβδομάδες, όμως αυτή τη φορά οι δράστες επέστρεψαν οργανωμένα, κόβοντας από τα φυτά όλο τον ώριμο καρπό που ήταν έτοιμος για πώληση.
Η αγρότισσα Αρχοντία Πυθαρούλη περιέγραψε στο neakriti.gr την απογοήτευσή της:
«Ήρθα το πρωί της Τρίτης να δουλέψω και είδα ότι είχαν κόψει όλα τα κόκκινα τοματίνια. Είχα ξαναδεί μικρές απώλειες και σκέφτηκα ότι ίσως κάποιος πήρε λίγα για το σπίτι του. Δεν μίλησα και μάλλον αυτό έκανε τους κλέφτες πιο θρασείς. Αυτή τη φορά η ζημιά είναι μεγάλη, τόσο στον καρπό όσο και στα φυτά».
Η ίδια απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ελέγξουν τυχόν κάμερες ασφαλείας, καθώς η οικονομική απώλεια για την ίδια είναι μεγάλη:
«Προσπαθώ μόνη μου όλη μέρα για να έχω ένα υγιές και νοικοκυρεμένο θερμοκήπιο. Είναι στενάχωρο να σου κλέβουν τον κόπο σου τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να τον πουλήσεις για να ζήσει η οικογένειά σου. Ελπίζω τα φυτά να ξαναδώσουν καρπό και να πάρω πίσω ό,τι μπορώ».
Πηγή : Νέα Κρήτη