Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

«Κόντρα» υπουργείων Πολιτισμού με Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα γύρω από το Λασίθι

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/iperaktia-parka-2.jpg

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση θεραπείας στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), ζητώντας την αναθεώρηση της απόφασης που αποκλείει τρεις περιοχές από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίδραση στην απόφαση του ΥΠΠΟ να εξαιρέσει τις περιοχές «Κρήτη 1», «Κρήτη 2α και 2β» και τη θαλάσσια ζώνη γύρω από τη Γυάρο από το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης.

Η απόφαση του ΥΠΠΟ στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο έκρινε ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να προστατευθούν λόγω της εγγύτητας σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και ιστορικούς τόπους. Συγκεκριμένα, για την περιοχή «Κρήτη 1», υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο έχει προταθεί για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη Γυάρο, η προτεινόμενη ζώνη βρίσκεται κοντά στον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της νήσου, ενώ οι περιοχές «Κρήτη 2α και 2β» γειτνιάζουν με αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Σπιναλόγκα και το ακρωτήριο Αφορεσμένος.

Η αίτηση θεραπείας του ΥΠΕΝ στοχεύει στην τροποποίηση της απόφασης, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός αυτών των περιοχών από την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η προοπτική αυτή είναι κρίσιμη για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, καθώς η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού αυτών των περιοχών θεωρείται σημαντική για την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σημειώνεται ότι οι περιοχές «Κρήτη 1» (ανατολικά του Αθερινόλακκου), και Γυάρος περιλαμβάνονται στις πρώτες έξι ζώνες που έχουν προκριθεί για την εγκατάσταση πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η αίτηση θεραπείας, αν γίνει αποδεκτή, θα επιτρέψει την ένταξη των περιοχών αυτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόφαση του ΥΠΠΟ θα παραμείνει σε ισχύ, γεγονός που θα επηρεάσει τον σχεδιασμό της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας και θα περιορίσει τη «δεξαμενή» των περιοχών όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν offshore αιολικά πάρκα.

με πληροφορίες από energypress.gr

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας