Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/ladi.jpg

 

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

Η όλη κατάσταση με την ξηρασία και τους καύσωνες, έχει  σημαντικές  επιπτώσεις στην παραγωγή πολλών περιοχών της  Νότιας και Ανατολικής  Ελλάδας  μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική, η  Μεσσηνία  και ιδιαίτερα η Κρήτη κ.α.

Στις περιοχές αυτές η  φετινή  παραγωγή   πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερη όχι μόνο από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά ακόμη και από αυτή την αρκετά χαμηλή περσινή η οποία  επίσημα  αναφέρθηκε σε 192χιλ. τόνους για την Ελλάδα και 52 χιλ. τον. για την Κρήτη.

Έτσι, οι  εκτιμήσεις που παρουσιάζονται  τελευταία  από πλευράς παραγόντων του εμπορίου και διαφόρων ΜΜΕ  για πλούσια παραγωγή της τάξεως των 250 ή 350 χιλ τόνων -προφανώς για να δημιουργήσουν ψυχολογικό κλίμα πτώσης των τιμών- φαίνονται  όχι μόνο  υπερβολικές αλλά  σίγουρα  απέχουν   «παρασάγγας»  από  την πραγματικότητα.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις οργανώσεις των παραγωγών  η  παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη    κυρίως  στην  κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της Απουλίας  αλλά  στην Σικελία και Σαρδόνια. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες   έχουν προκαλέσει  σημαντική μείωση της παραγωγής αλλα και  επιτάσεις στα ελαιόδεντρα.

Η Coldiretti  (Ένωση Αυτοκαλλιεργητών) της Puglia   προαναγγέλλει  ότι η ελαιοπαραγωγή της  περιοχής μπορεί  να μειωθεί πάνω από   50% στις ξηρές περιοχές εξαιτίας του  υδατικού στρες των ελαιοδέντρων και παράλληλα υπογραμμίζει ότι η  σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία αναγκάζει τους αγρότες να προβούν σε επείγουσα άρδευση με υπέρογκο κόστος, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων που απαιτούνται για την εξαγωγή νερού από πηγάδια και τη μεταφορά του με βυτιοφόρα.

Στην Ισπανία, όπου επίσης δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εμπειρογνώμονες και ΜΜΕ χωρίς πηγές την ανεβάζουν σε 1,2 έως 1,3 χιλ τόνους. Όμως οι καιρικές συνθήκες και εκεί είναι σχετικά όμοιες  με την Ιταλία και Ελλάδα και επομένως οι εκτιμήσεις αυτές φαίνονται υπεραισιόδοξες.

 

Προβληματισμοί  παραγωγών και αγοραστών 

Η γενική ακινησία της αγοράς που άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα  εξακολουθεί να συνεχίζεται, ενώ η καθοδική κίνηση των τιμών φαίνεται να σταμάτησε.

Οι αγοραπωλησίες που γίνονται στα ελαιοτριβεία με «κόψιμο» είναι ελάχιστες ενώ και οι πωλήσεις με δημοπρασίες είναι πολύ σπάνιες.

Έτσι, τυπικά τουλάχιστο,  η αγορά της χώρας είναι σχεδόν  κλειστή, παρά το ότι κάποιες  πράξεις φαίνεται να γίνονται  αθόρυβα  σε ειδικές περιπτώσεις πελατών, ποσοτήτων και τιμών!

Στην Ισπανία, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, παρά την δραματική μείωση των αποθεμάτων  οι εξαγωγές συνεχίζονται ενώ   Ιταλοί μεσάζοντες    αναζητούν ποιοτικά εξαιρετικά παρθένα για τα οποία πληρώνουν τιμές πάνω από τους εθνικούς φορείς.

Στην Ιταλία, οι διακοπές του καλοκαιριού φαίνεται ότι προκάλεσαν διακοπές και στην αγορά ελαιολάδου  αλλά και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτή.  Έτσι  επίσημες τιμές του προϊόντος τώρα και δύο εβδομάδες δεν εμφανίζονται.

Η όλη  κατάσταση της αγοράς  φαίνεται πράγματι πρωτόγνωρη.   Παραγωγοί, αγοραστές και μεσάζοντες δείχνουν να είναι  όλοι διστακτικοί έχοντας  καθένας τους δικούς του  φόβους ή προσδοκίες.

Οι παραγωγοί που διαθέτουν  προϊόν δεν φαίνεται να  ενδίδουν στις χαμηλότερες τιμές που τους προσφέρονται ελπίζοντας πάντα σε υψηλότερες.

Οι αγοραστές  από την πλευρά τους είναι επίσης προβληματισμένοι  και πραγματοποιούν  αγορές μικροποσοτήτων για τις άμεσες ανάγκες τους.

 

   Τιμές  στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

    Τελικά με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι   απαντούν  στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ,   τα επίπεδα των  τιμών παραγωγού για τα  έξτρα παρθένα  στις 20 Αυγούστου,  παρουσιάζονται    ως εξής

  • Στην Ελλάδα οι τιμές  του έξτρα κυμαίνονται: Στην Κρήτη από 6,50€/κ  έως 7,50 €/κ., στην Πελοπόννησο από 7,00 έως 7,10€/κ και στα Νησιά στα 6,20€/κ  
  • Στην Ισπανία όπου  παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, στις 20-8-24 κυμάνθηκαν από 6,74 έως 7,76 €/κ
  • Στην Ιταλία   τις δυο τελευταίες εβδομάδες,  μάλλον λογω θερινών διακοπών, τιμές στην ISMEA  δεν    εμφανίζονται
  • Στην Τυνησία   συνεχίζουν ίδιες  στα  7,23 €/κ

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr

Συνολικες προβολες σελιδας