Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σαριδης Χαράλαμπος : ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

 


ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Στη συνάντηση - συγκέντρωση πληροφόρησης για τις ΒΑΠΕ στην Τουρλωτή καταθέσαμε κωδικοποιημένα - λόγω περιορισμένου χρόνου -τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, σε σχέση με τον αγώνα ενάντια στις ΒΑΠΕ. Σήμερα τις δημοσιοποιούμε εγγράφως αυτούσιες.
 
 1. Τριάντα (30) χρόνια από ΑΠΕ σε ΒΑΠΕ, από υπέρμαχοι των ΑΠΕ, μετατραπήκαμε σε πολέμιους των ΒΑΠΕ. 
2. Από το εργοστάσιο στον Αθερινόλακο, στην υπερπλήρωση της επαρχίας και τον κορεσμό της σε ΒΑΠΕ. 
3. Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της δημαρχιακής κολοτούμπας μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπως τέθηκαν στην τελευταία επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και η ανάπτυξη της φέρουσας ικανότητας με βάση την μελέτη της Αλεξάνδρας Γκεμιτζή και της ομάδας της στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 
4. Η προσπάθεια πληροφόρησης από την επιτροπή αγώνα απαραίτητη και μπράβο. Η πρακτική συνειδητοποίησης λόγω της ανάπτυξης επί του πεδίου των ΒΑΠΕ βοηθάει στην συνειδητοποίηση από τον καθένα. 
5. Το κύριο αλλά και κυρίαρχο πρόβλημα για εμάς είναι η επεξεργασία στρατηγικής και τακτικής απέναντι στη συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική που επιβάλλεται στον τόπο μας. Ποιός είναι αρμόδιος να τα κάνει αυτά; Η απάντηση είναι: H επιτροπή αγώνα μόνο μέσα από κινηματικές διαδικασίες ανοικτές, με συμμετοχή και αποφάσεις σε πρώτο πρόσωπο μαζικές και όχι με ανάθεση. 
6. Δημιουργία ιστότοπου για άμεση πληροφόρηση, επικοινωνία, έκθεση απόψεων που να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου. 
7. Μετατροπή σε πολιτικές δίκες των διώξεων οι οποίες έγιναν από τον Κο Ξυλούρη ενάντια σε ανθρώπους που παραβρέθηκαν για διαμαρτυρία στην τελευταία επιτροπή περιβάλλοντος που αφορούσε την τοποθέτηση κι άλλων ΒΑΠΕ στη Σητεία. 
8. Η Σητεία είναι ο τόπος για την συγκρότηση Παγκρήτιου συνέδριου με θέμα το ενεργειακό στην Κρήτη. 
9. Οι δύο προοπτικές στρατηγικά .Α. Κινηματικά : Δημιουργία προϋποθέσεων συνειδητοποίησης, σύγκρουσης και ρήξης στη βάση - ΚΑΜΜΙΑ ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΒΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ. Σε ότι αφορά τους τρόπους αντίστασης, αυτοί μπορεί να είναι ποικίλοι και κλιμακούμενοι, εξάλλου υπαγορεύονται από την εγκληματική συμπεριφορά των πατρόνων των ΑΠΕ και δεν αποκλείουν το ράγισμα κάποιου καθρέφτη, ή το τσάκισμα κάποιας φτερούγας. Β. Θεσμικά: Δημιουργία προϋποθέσεων προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, όταν οι συνθήκες είναι ώριμες και ευνοϊκές δηλαδή δημοψήφισμα. 
10. Σύνδεση και αντιπαράθεση του επιβαλλόμενου ενεργειακού μοντέλου με το μοντέλο ανάπτυξης που είναι αναγκαίο για τη Σητεία. Είναι ακριβώς το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θέλουν να μας επιβάλουν, που δημιουργεί τα προβλήματα, με το οποίο έχει συμβιβαστεί η δημοτική αρχή και το οποίο είναι η κακοδαιμονία του τόπου μας. 
11.Σύνδεση του ενεργειακού με το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας και το φιλειρηνικό αντιπολεμικό παγκόσμιο κίνημα- βλέπε πόντιση καλωδίου στην Κάσο και αντίδραση από την Τουρκία. 
12.Το ενεργειακό είναι ζήτημα ολόκληρου του δήμου Σητείας και όχι μόνο των λεγόμενων τοπικών κοινωνιών, δηλαδή δύο τριών χωριών όπως θέλει η δημοτική αρχή, γιατί έτσι παίζουμε στο γήπεδο της. 13. Δεν πουλάμε ούτε νοικιάζουμε Σητειακή γη στους ενεργειακούς πατρόνους. Απομονώσετε τους διαμεσολαβητές, ψηλά το κεφάλι. 
14.Να σταματήσουμε να είμαστε δεδομένοι, αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί για εμάς στην υπόλοιπη Κρήτη που θεωρεί την ευγένεια και τον πολιτισμό μας αδυναμία. 
15.Η Σητεία στις τελευταίες δημοτικές εκλογές μίλησε. Έδωσε 23% στη λαϊκή συσπείρωση με διακηρυγμένη θέση ενάντια στις ΒΑΠΕ και την πλειοψηφία στον κο Ζερβάκη με διακηρυγμένη θέση ενάντια στις ΒΑΠΕ πριν τις εκλογές - την κολοτούμπα την έκανε μετά - όχι τυχαία. 
Μετά την Τουρλωτή προσθέτουμε ότι : Αυτό που επείγει και είναι άμεσο, είναι η επιτροπή αγώνα να προχωρήσει στη δημιουργία προϋποθέσεων διαλόγου με την κοινωνία με ανοιχτές διαδικασίες, με κοινοποίηση δηλαδή όπως παλιά, τόπου , χρόνου και ημερήσιας διάταξης, με κύριο ζήτημα το τί να κάνουμε. Ημερήσια διάταξη ανοιχτή στους συμμετέχοντες σε όλα τα παλιά και όσα θέλουν να γίνουν νέα μέλη της επιτροπής, με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες και εφ όλης της ύλης, στοιχεία τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα- για άγνωστους λόγους- έπαψαν να ισχύουν. 
Οι συγκεντρωτικές λογικές μπορεί να βοηθούν όχι πάντα τα κόμματα, δεν έχουν όμως καμία σχέση με τα κινήματα. Η συμμετοχή σε πρώτο πρόσωπο στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση τους είναι ο μόνος τρόπος εμπλουτισμού και ανάπτυξης του διαλόγου, υπευθυνοποίησης αυτών που θέλουν να ενταχθούν στη διαδικασία αλλαγής των πραγμάτων σε μαζική αγωνιστική προοπτική σύγκρουσης και ρήξης. 
Όταν ένα πράγμα αναπτύσσεται, τα οργανωτικά εργαλεία είναι εργαλεία απελευθέρωσης αυτής της ανάπτυξης και όχι κορσέδες παρεμπόδισης της. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος και δρόμος για μια μαζική ενωτική αγωνιστική προοπτική σύγκρουσης και ρήξης ενάντια στην μετατροπή της Σητείας σε μπαταρία της Ευρώπης σε σύγκρουση με το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν να μας επιβάλουν. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την δημιουργία ενότητας- εύκολο είναι να διασπάς δύσκολο να ενώνεις- και στη Σητεία δεν έχουμε περιθώρια για πολυτέλειες του είδους. Οι ολοκληρωμένες θέσεις και απόψεις ανοίγουν δρόμους και προοπτικές και οι ίδιες όταν αναπτύσσονται, αναπτύσσουν τον δημοκρατικό διάλογο. 
Ο αποκλεισμός ή η απόρριψη από τις διαδικασίες και το διάλογο επί μέρους καλοπροαίρετων θέσεων απόψεων ή σχολίων, ο μη σεβασμός της προσφοράς τους, οδηγεί σε κραυγές, μηδενισμούς και επικροτήσεις εκτόνωσης, χωρίς κανένα όφελος για το στόχο όλων μας, που είναι συνδεδεμένος με το υπαρξιακό οικονομικά και επομένως κοινωνικά πρόβλημα της επαρχίας Σητείας.


 Σαριδης Χαράλαμπος 
Αύγουστος 2024.
 
Πηγή : SitiaFm95.5




Συνολικες προβολες σελιδας