Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η Ζαφειρία Τσιρακάκη τοποθετεί την Σητεία σε ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων σύγχρονου χορού

 

Για πρώτη φορά, η Σητεία μπαίνει στον χάρτη της σύγχρονης χορευτικής έκφρασης, δίπλα και ισότιμα  με μεγάλες πρωτεύουσες , ως εκπρόσωπος, μαζί με την Αθήνα,  της Ελλάδας, στην διαπολιτισμική  ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Sinipraksis», όπου μαζί με την Ελλάδα, η Γερμανία, η  Γαλλία, η Κροατία υλοποιούν την πρωτότυπη ιδέα δημιουργίας Εργαστηρίων Χορού, καλλιτεχνικό γεγονός αφενός, αφετέρου πηγή για την εξαγωγή σημαντικών εργαλείων στα χέρια και το μυαλό των χορογράφων που θα επικοινωνήσουν και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με όλη την κοινότητα.

Η ιδέα που υιοθέτησε και υλοποιεί η Ε.Ε. προέρχεται από τους ίδιους τους χορογράφους και η Ζαφειρία Τσιρακάκη , είναι εκείνη που πρότεινε την Σητεία και πέτυχε να συμπεριληφθεί στην σημαντική αυτή διοργάνωση, που στην Σητεία  θα υλοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή-την Κυριακή το απόγευμα θα δούμε ,σε ανοιχτό  χώρο (στη θέση πίσω από την πλατεία στο «Αυγό») την performance όπως αυτή θα προκύψει από τα σεμινάρια.

Η Ζαφειρία Τσιρακάκη  που την έχουμε απολαύσει με την ομάδα της Quo Vadis σε εξαιρετικές παραστάσεις, είναι ο άνθρωπος που κάνει «συμπρωταγωνίστρια» στο χώρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης την πόλη της, που με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την καταγραφή των συμπερασμάτων, θα είναι και σημείου αναφοράς . Η Σητεία διεισδύει  στο τώρα και το αύριο της τέχνης περήφανη για το  πολιτιστικό παρελθόν της, αλλά και έτοιμη να υποδεχτεί , να υιοθετήσει και να συνδιαμορφώσει, σε κάποιο σημείο, τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα Όπως επιθυμεί η ίδια η κ. Τσιρακάκη που δεν μένει στα λόγια, αλλά έκανε την επιθυμία της-και επιθυμία της πόλης-πράξη.

«Ήθελα πολύ να δώσω αυτή την ευκαιρία στην πόλη μου, μας  λέει η Ζ. Τσιρακάκη, που δούλεψε για αυτό και  συντονίζει τα βήματά της με μια ομάδα εννέα ατόμων που έχει αναλάβει όλο το βάρος των εκδηλώσεων, που στη Σητεία υλοποιούνται με τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και του Δήμου Σητείας, με την χορογράφο να στέκεται ιδιαίτερα στην άψογη  συνεργασία με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βέρα Περάκη.

Χρειάστηκε, όπως μας λέει, μια  προετοιμασία δύο ετών μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση, με το Βερολίνο και την Αθήνα να έχουν ήδη υλοποιήσει το πρόγραμμα. Η Σητεία, είναι η τρίτη πόλη υποδοχής. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε  όλους τους ανθρώπους  άνω των 12,και όπως μας λέει η Ζαφειρία Τσιρακάκη,  « αφορούν  όλους, αφορούν  ακόμα και κάποιον που ποτέ του δεν έχει συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο, αλλά θα ήθελε πάντα. Δηλαδή, μιλάμε για ανθρώπους που τους ενδιαφέρει  η τέχνη και η διάδραση μέσω αυτής.

Η Σητεία είναι μια μικρή πόλη,  που αποκτά τόσο ενδιαφέρον για άλλες 3 χώρες. Και αυτό μέσω μιας ομάδας χορού. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί συνήθως τέτοιες δράσεις γίνονται σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο με πάρα πολλούς φόρους από πίσω. Αυτό έγινε πολύ πρωτοβουλιακά από μένα, συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα».

Δεν είναι όμως μια εκδήλωση που θα γίνει και τέλος. Λέει η κ. Τσιρακάκη, πως « είναι πολύ σημαντικό για να έχει ποιότητα αυτό που κάνουμε, δεν είναι μόνο να κάνουμε πράγματα, αλλά να έχουν και αντίκτυπο, να μπορεί να συνεχιστεί κάτι».

Και συνεχίζει:

«Βασιζόμαστε πάρα πολύ στο κομμάτι της παράδοσης που είναι ένα απύθμενο πιθάρι κι αυτό διότι παίρνουμε την παράδοση και την πάμε σε ένα σύγχρονο δρόμο,

Χρειάζεται να υπάρχει η ανατροφοδότηση προς την κοινότητα , να δείχνουνε πως  υπάρχει και η σύγχρονη τέχνη, στο χορό, τη  μουσική, το θέατρο».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ζαφειρίας Τσιρακάκη ΕΔΩ

 

Περισσότερες  πληροφορίες :

https://facebook.com/events/s/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1/1135172377582597/

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας