Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Τελεσίγραφο για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου - Κινδυνεύει να μπει στον "πάγο" το εμβληματικό έργο

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-08/kalw.jpg.webp?itok=or6jGLta

Τριήμερη προθεσμία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες έχει δώσει η εταιρεία Nexans, προειδοποιώντας με πλήρη αναστολή εργασιών από τη Δευτέρα

Ολοένα και πιο βαθιά σε “Συμπληγάδες” μοιάζει να εγκλωβίζεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, επιμέρους έργο που εντάσσεται, ως γνωστόν, στο ευρύτερο, διακρατικό πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας (το λεγόμενο Great Sea Interconnector)... 

Όχι μόνο δεν έχει βρεθεί η πολυπόθητη “χρυσή τομή” ανάμεσα στην ελληνική και στην κυπριακή πλευρά για τα δύο μεγάλα “αγκάθια” που έχουν προκύψει κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά πλέον το έργο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο άμεσης αναστολής εργασιών. Πιο άμεσης μάλιστα δε γίνεται, αφού στο τραπέζι έχει πέσει πλέον τελεσίγραφο αναστολής εργασιών του υποθαλάσσιου καλωδίου Κύπρου-Κρήτης από την ερχόμενη Δευτέρα!

Το τελεσίγραφο, όπως ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ τις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Κύπρου, έχει δοθεί από την εταιρεία Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο που θα ποντιστεί. 

Η εταιρεία φέρεται να ζητά να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και να δοθεί η τελική εντολή από τον ΑΔΜΗΕ (full notice proceed), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προβεί σε αναστολή εργασιών του καλωδίου από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Εναλλακτικά, για να μη σταματήσει την παραγωγή, η εταιρεία-κολοσσός στον τομέα των καλωδίων ζητά να λάβει επίσημες διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να διευθετηθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει στην Κύπρο. 
Στην επιστολή της η Nexans, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατονομάζει ως υπεύθυνο για την πιθανή αναστολή της κατασκευής του καλωδίου τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και κατ' επέκταση αποδίδει ευθύνες στην κυπριακή πλευρά για την ορατή αυτή εξέλιξη. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εδώ μιλάμε για μια πολύ οδυνηρή εξέλιξη, για την οποία θα γίνει προφανώς προσπάθεια να αποτραπεί, με νέες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. 

Να αποτραπεί έστω και στο... παρά πέντε, μιας και το τελεσίγραφο έχει πολύ ασφυκτική προθεσμία, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Μπορεί να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός”; 

Το ερώτημα είναι βεβαίως: Υπάρχουν τα περιθώρια να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” γύρω από τα σημαντικά “αγκάθια” που έχουν προκύψει στις διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς; 

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, θυμίζουμε, υπήρχε η εντύπωση πως το βασικό “αγκάθι” είναι το ζήτημα της λεγόμενης ανάκτησης κόστους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου, σε συνεννόηση προφανώς με την κυπριακή κυβέρνηση, επιθυμεί η ανάκτηση εξόδων από την εταιρεία ειδικού σκοπού “Great Sea Interconnector”, που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, να ξεκινήσει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου και όχι από τη φάση κατασκευής, όπως ζητά ο ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενος από τη μεριά του και τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις... 

Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν και κάτι άλλο. Πως το “αγκάθι” αυτό δεν είναι το μοναδικό... Ένα έτερο, ίσως και ακόμα μεγαλύτερο “αγκάθι”, είναι η απροθυμία της κυπριακής πλευράς να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο που της αναλογεί. 

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;

Ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης του ευρύτερου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδος μέσω Κρήτης έχει καταθέσει αίτημα ότι, εφόσον το έργο τυχόν διακοπεί λόγω σοβαρού κινδύνου ή άλλης εμπλοκής, για την οποία αποδεδειγμένα δε θα ευθύνεται ο διαχειριστής, υπονοώντας προφανώς τη στάση της Τουρκίας, να μπορεί να ανακτήσει όλες τις δαπάνες που θα έχουν μέχρι τότε γίνει. 

Το αίτημα έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. Εν προκειμένω από την ελληνική ΡΑΑΕΥ, μετά από δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι, λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του έργου, αυτό πρέπει να προχωρήσει, χωρίς τον κίνδυνο να επιβαρυνθεί ο φορέας υλοποίησης σε περίπτωση γεωπολιτικού κωλύματος. Αντιθέτως, το αίτημα παραμένει σε εκκρεμότητα από την κυπριακή πλευρά. 

Η κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει κάνει αποδεκτό επισήμως το αίτημα αυτό του ΑΔΜΗΕ, παραπέμποντας επί της ουσίας στο ότι δεν έχει δοθεί τέτοια εντολή ή κατεύθυνση πολιτικά από την κυπριακή κυβέρνηση. 

Σοβαρή εμπλοκή 

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν ανάψει “πράσινο” στη ρυθμιστική Αρχή της μεγαλονήσου, η ΡΑΕΚ δε θα δεχτεί να επωμιστεί το ρίσκο, δηλαδή να μετακυλίσει στους κύριους καταναλωτές το γεωπολιτικό ρίσκο, και προφανώς δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδεχτεί ο ΑΔΜΗΕ, άρα θα μιλάμε για “ναυάγιο” του φιλόδοξου πρότζεκτ, με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης να τινάσσεται στον αέρα, αν και είναι ένα έργο που έχει μπει και πρακτικά... στις ράγες. 

Τέτοια πρόθεση δεν έχει διαφανεί, πάντως, μέχρι τώρα από την κυπριακή κυβέρνηση. Αντιθέτως είχαμε μάλλον τα αντίθετα μηνύματα και σήματα. 

Μάλιστα, οι διαβεβαιώσεις που είχε δώσει τις προάλλες, σε μια παρέμβαση-προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, η Κομισιόν, ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να προστατέψει το έργο δεν κρίνονται, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, επαρκείς από την έντονα επιφυλακτική κυπριακή πλευρά... 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας