Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ναι στον ΒΟΑΚ, αλλά ποιόν ΒΟΑΚ ;

IMG_20191204_193052
Οι «θολές»,ακόμα, προθέσεις της κυβέρνησης για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ειδικά για το τμήμα που αφορά τη Σητεία, αναδείχθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που γνωμοδότησε  θετικά για τους περιβαλοντολογικούς όρους του έργου αναβάθμισης του ΒΑΟΚ στο κομμάτι Καβούσι-Αυχένας Αγκαθιάς, με πολλές επιφυλάξεις και ανησυχίες.

Όχι για αυτό καθαυτό το συγκεκριμένο έργο, που όλοι συμφώνησαν πως είναι χρήσιμο, αλλά για το αν, εφόσον υλοποιηθεί, αποτελέσει το «άλλοθι» για να μην γίνουν ριζικές τομές στην οδική διασύνδεση της Σητείας με το Ηράκλειο κι άλλες πόλεις.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γ. Ζερβάκης για το αν θα προχωρήσει το έργο, τονίζοντας πως πρέπει το Δ.Σ να γνωμοδοτήσει θετικά ,ώστε να προχωρήσει το έργο,έστω και τμηματικά, εφόσον εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις.
Σημείωσε  παράλληλα, πως είναι αυτονόητη η διεκδίκηση «με νύχια και με δόντια» του ΒΟΑΚ.
Ερωτηματικά για το έργο έβαλε ο Νίκος Κουρουπάκης, βλέποντας πως το Υπουργείο επιδιώκει να κάνει (ακόμα μια) εξαγγελία, χωρίς να  υπάρχει όμως κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ζήτησε να υπάρξουν άμεσα έργα  βελτίωσης ,στον υπάρχοντα οδικό άξονα, τοποθετούμενος υπέρ της τελικής  διεκδίκησης για τον ΒΟΑΚ. «Να γνωμοδοτήσουμε, αλλά και να διεκδικήσουμε», είπε.
Έθεσε θέμα για το ίδιο το έργο που προβλέπει τη δημιουργία μόνο μιας  λωρίδας κυκλοφορίας  (ανά κατεύθυνση), ζητώντας έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.
Από το Δ.Σ αποφασίστηκε αυτές οι επιφυλάξεις να αναδειχθούν σε ξεχωριστό κείμενο.
Διαδημοτική συζήτηση για τα οδικά δίκτυα του Λασιθίου, πρότεινε ο Νίκος Καραμανωλάκης, θέτοντας θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και εφικτών στόχων βάζοντας  στο τραπέζι και τον νότιο οδικό άξονα.
Πιο αισιόδοξος από όλους, ο Θοδωρής Πατεράκης, είπε πως μπορεί άμεσα να προχωρήσει ένα  κομμάτι  του έργου,βλέποντας πως έστω τμηματικά μπορεί να υλοποιηθεί.
Στην αρνητική εμπειρία όλων των προηγούμενων  χρόνων αναφέρθηκε ο Σίμος Συμεωνίδης,  που ζήτησε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να «εκτεθούν» και να πάρουν θέση για ζητήματα όπως η επιβολή διοδίων π.χ.
Για τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου τμήματος, είπε πως ο δρόμος «όταν είναι έτοιμος, θα είναι ήδη παλιός».
  • Στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί το θέμα του Ηλιοθερμικού Σταθμού στις Πλαγιές της Αγ. Τριάδας,μετά από τη αρχική πρόταση του Γ. Καρνιαδάκη  να υπάρξει τοποθέτηση του συμβουλίου για το έργο.
Την πρόταση υποστήριξαν ο Ν. Καραμανωλάκης και ο Ν. Κουρουπάκης, στη συζήτηση για την αύξηση των χρηματικών ποσών που θα καταβάλλει η εταιρία στο δήμο,ως ανταποδοτικό τέλος.
  • Μυρσίνη, Τουρλωτή και Λάστρος δεν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας την τριετία 2020-22.Είκοσι οχτώ κοινότητες θα πάρουν μέρος.
Ο εισηγητής του θέματος για το πρόγραμμα Ν. Μακρυνάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις. χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το θέμα,είπε πως δεν υπάρχουν ακόμα συμπεράσματα για το αν είναι καλύτερη ή όχι η αυτεπιστασία. Τόνισε πάντως πως το πρόγραμμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100fm


Συνολικες προβολες σελιδας