Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ στο ν. Λασιθίου για να μη πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης

Τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ στο Λασίθι Γιάννη Κάβαλο επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης και τα μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Μαρία Φαζού και Δήμητρα Μπουτζαλή.

Ο κ. Κάβαλος, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ, με τη βοήθεια και της εργαζόμενης της υπηρεσίας Ειρήνης Κακουδάκη, ενημέρωσε τα μέλη του Εργατικού Κέντρου σχετικά με πολλά περιστατικά καταγγελιών από ασθενείς για παραβίαση των δικαιωμάτων τους από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά ιατρεία- κλινικές, αλλά και σε μικρότερο βαθμό από δημόσια νοσοκομεία, αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται να λάβουν. Αυτά, όπως περιέγραψε, εκμεταλλευόμενα τόσο την – ούτως ή άλλως υπαρκτή – ισχύ τους όσο και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με αυτά που δικαιούνται να λάβουν ως παροχές – υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, τους αποσπούν αδικαιολογήτως μεγάλα ποσά τα οποία δεν υποχρεούνται να πληρώσουν αφού καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον οργανισμό βάσει των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται.

«Δεν τηρούν τις συμβάσεις»
Οι συμβάσεις αυτές ανάμεσα σε ΕΟΠΥΥ και κλινικές, κέντρα κλπ., όπως είπε ο κ. Κάβαλος, δεν τηρούνται, με τα σχετικά παραδείγματα καταγγελιών που περιέγραψε να είναι αρκούντως ενδεικτικά, με πολίτες να επιβαρύνονται πολλές φορές – κυρίως από ιδιωτικές κλινικές – με τεράστια χρηματικά ποσά, ακούγοντας ως πρόφαση τη δικαιολογία «αυτά δεν δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ».
Σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε, αντίστοιχα περιστατικά λαμβάνουν χώρα με φυσικοθεραπευτές, διαγνωστικά κέντρα, αλλά και το νοσοκομείο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Αυτά συνίστανται, σύμφωνα με τον κ. Κάβαλο, σε 20 με 30 περιστατικά σε μηνιαία βάση. Όπως σημειώνει, «το “πλαφόν” που πολλές φορές αναφέρεται στους ασφαλισμένους ως δικαιολογία για τη μη δυνατότητα παρεχόμενης από τον ΕΟΠΥΥ εξέτασης δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που κάτι γράφεται ηλεκτρονικά, σημαίνει ότι αυτό πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και έχεις το δικαίωμα να κάνεις αυτή την εξέταση».
Μεταξύ άλλων είπε ότι «το 55% των φυσικοθεραπευτών στο Ν. Λασιθίου παίρνουν παραπάνω χρήματα, βάσει καταγγελιών».
Μεγάλο ψέμα αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Κάβαλο και ο ισχυρισμός πολλών εκ των προαναφερθέντων που αναφέρουν «δεν μας πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή αυτή όλοι οι συμβεβλημένοι έχουν πληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο μήνας που ακόμη δεν έχει πληρώσει βάσει νόμου ο ΕΟΠΥΥ είναι ο Οκτώβριος. Εμείς ως υπηρεσία του Λασιθίου δεν χρωστάμε σε κανέναν ούτε 1 ευρώ», υπογραμμίζει.
Ο κ. Κάβαλος καλεί όλους τους ασφαλισμένους πολίτες να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας 28410-89050 προκειμένου να ενημερώνονται τι και πώς δικαιούνται και σε ποιες «παγίδες» δεν πρέπει να πέφτουν.
Έμφαση έδωσε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και στο εγχείρημα με τις ΤΟ.Μ.Υ. εξαίροντας «τον απερχόμενο αναπληρωτή διοικητή του Διαλυνάκειου κ. Νίκο Παντιέρα για την προσπάθεια που έφερε εις πέρας και είχε την πρωτοβουλία. Εάν θες να έχεις καλή δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρέπει να έχεις πρώτα καλή πρωτοβάθμια φροντίδα».
Αναφορά έγινε και στους καταργηθέντες από το 2014 ιατρούς ΙΚΑ κλπ. που έπαιζαν το ρόλο της πρωτοβάθμιας υγείας, δίκτυο που εν συνεχεία προοδευτικά χάθηκε, ενώ έγινε συζήτηση και για τον τρόπο λειτουργίας των ΤΟΜΥ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων οικογενειακών ιατρών.
Επίσης, ο κ. Κάβαλος ενημέρωσε τα μέλη του Ε.Κ. για τη λειτουργία του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ που πλέον λειτουργεί με «δανεικό» προσωπικό κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 08:30 έως 18:00 και κάθε Τετάρτη από 08:00 έως 14:00-14:30, ευελπιστώντας όπως ανέφερε να γίνει προκήρυξη θέσεως φαρμακοποιού για έναν χρόνο που θα αντικαταστήσει τον προσφάτως αποχωρούντα. Επίσης, στις 21 Ιανουαρίου θα ζητηθεί να γίνει παράταση της λήγουσας συμβάσεως της βοηθού φαρμακείου και του φαρμακοποιού. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου τόνισαν πως όπως μπορούν θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Αναφορά έγινε και στο μόνιμο προσωπικό – 6 εργαζόμενοι – που και από τις δύο πλευρές ειπώθηκε ότι «είναι πολύ λίγο για τον κόσμο που εξυπηρετεί».

Προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στον συνάνθρωπο
«Θεωρήσαμε υποχρέωση μας να επισκεφθούμε τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ» είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Πεπόνης «του μοναδικού αυτήν τη στιγμή οργανισμού που παρέχει υπηρεσίες υγείας στο Νομό, αφού εδώ και χρόνια έχουν καταργηθεί όλα τα υπόλοιπα. Ήλθαμε σε μια υπηρεσία που εμπνέει πολιτισμό όχι μόνο για το περιβάλλον όπως είναι διαμορφωμένο, αλλά και επειδή οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον οργανισμό φαίνεται ότι αγαπούν τη δουλειά τους και πραγματικά προσφέρουν στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του. Από τον Διευθυντή μέχρι και τον φαρμακοποιό, όλοι οι εργαζόμενοι εδώ πραγματικά προσφέρουν αυτό που πρέπει στο συνάνθρωπό τους με ευγένεια, καλοσύνη και κυρίως με διάθεση εξυπηρέτησης, ακόμη και σε περιπτώσεις πάρα πολύ δύσκολες και περίπλοκες», τόνισε.
Αυτό που όπως είπε διαπιστώθηκε είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ «παρέχει πάρα πολλές υπηρεσίες δωρεάν στους δικαιούχους του, με διαφορά ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι είναι όντως δικαιούχος όλων αυτών των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην κάνει χρήση των υπηρεσιών του ή και εάν κάνει, να πληρώνει χρήματα, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του».

Καμπάνια ενημέρωσης
Όπως είπε ο κ. Πεπόνης, το Εργατικό Κέντρο και τα διάφορα σωματεία θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα σχετική καμπάνια ενημέρωσης, αφού «πρόκειται για έναν οργανισμό που αφορά όλο τον πληθυσμό και επίσης άνεργους, συνταξιούχους, ανέργους, οι οποίοι έχουν ανάγκη των υπηρεσιών αυτών επειδή κυρίως είναι μισθωτοί, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνθρωποι στους οποίους δεν περισσεύουν χρήματα για να πάνε σε ιδιωτικά κέντρα και να πληρώνουν από την τσέπη τους».
Σημειώνει ακόμη ότι αν και ο ίδιος είναι χρήστης των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ πολλά πράγματα δεν τα γνώριζε και τα πληροφορήθηκε σήμερα. «Εμείς καλούμε τον κόσμο, όλους τους ασφαλισμένους δικαιούχους των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του, αφού πραγματικά προσφέρει πολλά σημαντικά πράγματα για τη ζωή, την υγεία αλλά και για την τσέπη μας».
Τονίζει επίσης πως το προσωπικό των 6 εργαζομένων που αυτή την ώρα απασχολούνται στον ΕΟΠΥΥ «είναι πάρα πολύ λίγο, εάν κάνουμε σύγκριση και με τον αντίστοιχο αριθμό στο Νομό Ρεθύμνου όπου είναι διπλάσιος. Εμείς, όπως και να έχει, αλλά και ο κόσμος που έρχεται και συναλλάσσεται με τους εργαζομένους εδώ έχουμε να πούμε μόνο καλά λόγια».

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας