Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία πάνω απ’ όλα χρειάζεται σταθερότητα

Για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία πάνω απ’ όλα χρειάζεται σταθερότητα
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Πλακιωτάκης στην ομιλία του στην ημερίδα «Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πάνω απ' όλα, πάνω από τις καλές ιδέες, πάνω από την θέληση μας να εργαστούμε για την υλοποίηση των ιδεών αυτών που συμβάλουν καθοριστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας, αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι πολιτική σταθερότητα.
Αυτή η πέρα για πέρα αναγκαία πολιτική σταθερότητα είναι η βάση πάνω στην οποία θα πατήσουμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε την χώρα, την εθνική μας οικονομία, σε τροχιά ανάπτυξης.
Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν και ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τους κόπους και τις θυσίες μας.
Και φυσικά, όπως λέει ο σοφός λαός μας, ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη.
Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να κάνει όλα αυτά που πρέπει για να αποκτήσουμε μια νέα προοπτική. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται η συμβολή όλων μας για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και πραγματικά πιστεύω, πως σε αυτή την προσπάθεια, δεν περισσεύει κανείς.
Ως χώρα λοιπόν στρέφουμε την προσοχή μας στην κοινωνική οικονομία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της, που θα µας βοηθήσουν να επιτύχουµε τους στόχους για το 2020 για την επίτευξη "έξυπνης" και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι για εμάς ένα επιπλέον μέσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ευάλωτων ομάδων, την κάλυψη νέων κοινωνικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο, την απασχόληση των νέων μέσω της ενδυνάμωσης τους, τη δικτύωση φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση, ενεργοποίηση και ενίσχυση των πολιτών και προώθηση της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας µεταξύ των νέων, την προσφορά υπηρεσιών επιχειρηµατικής ανάπτυξης και δοµών υποστήριξης, την παροχή βιώσιµης χρηµατοδότησης για τη στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από την εκκίνηση µέχρι την ανάπτυξή τους, τη συγκρότηση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας κοινωνικής οικονομίας (νομικό, ρυθμιστικό φορολογικό), την υποστήριξη της πρόσβασης σε δηµόσιες αγορές, μέσα από την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με φορείς του κεντρικού κράτους ή της αυτοδιοίκησης.
Στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την κοινωνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υπολογίζονται ως κοινωνικές επιχειρήσεις. Η Κοινωνική Οικονομία αντιπροσωπεύει το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης.
Από πρόσφατες εκτιμήσεις προκύπτει ότι το 10% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. αφορούν σε δραστηριότητες του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
Πρόσφατες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» της ελληνικής Προεδρίας καταγράφουν την ανθεκτικότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Αμερική κατά την περίοδο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης
Η Κοινωνική Οικονομία και κυρίως η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα διαμορφώνεται ολοένα σε μία ζωντανή πραγματικότητα πλέον και στην Ελλάδα, όπως υποδηλώνει και η συνεχής εισροή αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας και η αδειοδότηση περί των 700 Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Μέσω της υλοποίησης των Πράξεων ΤΟΠΣΑ ΚΑΙ ΤΟΠ ΕΚΟ του ΕΠΑΝΑΔ αναμένεται να λειτουργήσουν 600 επιπλέον Κοιν.Σ.Επ.
Άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες- παρεμβάσεις:
1. Δημιουργούμε 13 Περιφερειακούς Μηχανισμούς για τη στήριξη των ΚΟΙΝΣΕΠ με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, συμβουλευτική υποστήριξη νέων και υφιστάμενων κοινωνικών επιχειρηματιών (έναρξη λειτουργίας Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015)
2. Δημιουργούμε "θερμοκοιτίδες" για τις ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλους του Νομούς της χώρας (μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και μέχρι τέλος του 2016, με δυνατότητα παράτασης από τις Περιφέρειες).
3. Προκηρύσσουμε πιλοτικά ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης, παρέχοντας χρηματοδότηση έως και 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση, επιδοτώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προμήθεια εξοπλισμού κλπ.
4. Σχεδιάζουμε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης όλων των ΚΟΙΝΣΕΠ, ώστε παράλληλα με την εγκατάσταση και λειτουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών -που αναμένεται να παρέχει συμβουλευτική για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ- να δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της αρχικής επένδυσης στην παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
Το πρόγραμμα θα αφορά τρεις κατηγορίες δαπανών: για αγορά εξοπλισμού, για την απόσβεση περιουσιακών στοιχείων, όπως: επίπλωσης, εξοπλισμού, μηχανημάτων, διαμορφώσεις κτιρίων και γηπέδων και επιχορήγηση που θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανά θέση απασχόλησης.
Η χρηματοδότηση των ΚΟΙΝΣΕΠ -ανεξαρτήτου κατηγορίας- θα γίνεται στη βάση της αξιολόγησης του κοινωνικού αντικτύπου του υποβαλλόμενου business plan. (Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από Φεβρουάριο 2015).
Για το σκοπό αυτό προχωράμε στη μελέτη του συστήματος Αξιολόγησης της Βιωσιμότητας και της Κοινωνικής Επίδοσης Κοινωνικών Επιχειρήσεων, ώστε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι να αξιολογήσουμε τις προτάσεις που θα κατατεθούν.
5. Προχωράμε στην άμεση σύσταση και ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την παροχή στήριξης, με τη μορφή μικροπιστώσεων, δανείων ή και εγγυήσεων δανείων με ευνοϊκούς όρους προς νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στους σκοπούς σύστασης του Ταμείου (στη βάση των προβλεπομένων στο άρθρο 9 του Ν.4019/11).
Πραγματοποιούνται σειρά επαφών και διαπραγματεύσεων με Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, ΕΕ, ΕΤΕΑΝ και εμπορικές τράπεζες προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ταμείου και να μεγιστοποιηθούν οι διατιθέμενοι πόροι για το σκοπό αυτό.
Έχει ανατεθεί ειδική μελέτη για τη διερεύνηση της αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με απώτερο στόχο την προσέλκυση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων.
6. Αναλαμβάνουμε θεσμικές πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των Δημόσιων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς στις παρακάτω κατηγορίες υπηρεσιών/ προϊόντων: υπηρεσιών καθημερινότητας, (βοήθεια στο σπίτι, η παιδική φροντίδα, η υποστήριξη νέων με δυσκολίες κλπ.), υπηρεσιών ποιότητας ζωής, (η Ε.Ε. εστιάζει στα πεδία της βελτίωσης της κατοικίας, της ασφάλειας, των τοπικών μεταφορών και της αναζωογόνησης συνοικιών), του πολιτισμού και αναψυχής, (τα σημαντικά πεδία απασχόλησης εντοπίζονται στον τουρισμό, την πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτιστική ανάπτυξη), της φροντίδας για το περιβάλλον, (σημαντικές ευκαιρίες για την απασχόληση φαίνεται να προκύπτουν από δραστηριότητες διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας του φυσικού τοπίου, ελέγχου της περιβαλλοντικής μόλυνσης κλπ.).
7. Προχωράμε σε στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προωθήσουμε νομοθετικές ρυθμίσεις στον 3852/10 ("Καλλικράτης"), προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία των ΟΤΑ με ΚΟΙΝΣΕΠ.
Σημαντικός "σταθμός" στην προσπάθειά μας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, αποτελεί η πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία των Περιφερειακών Μηχανισμών για την υποστήριξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντικό πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτιμούμε ότι μέσα από τους Περιφερειακούς Μηχανισμούς αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 ωφελούμενοι/ ες που ανήκουν στις "Ευάλωτες" και "Ειδικές" ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Νόμο 4019/2011 εκ των οποίων οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι/ δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και οι 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες.
Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας