Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

«Καλπάζει» ο δάκος στην Ιεράπετρα - Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι ελαιοπαραγωγοί (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-10/elies.jpg.webp?itok=OcfBiRum

Σε ποσοστά έως και 1.200% αυξήθηκαν οι πληθυσμοί του δάκου σε ένα μήνα - Η ελιά και το λάδι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή πρόκληση. Το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές και τις ασθένειες, απειλεί να υπονομεύσει μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας μας

Ο Β’ Ελαιουργικός Συνεταιρσμός Ιεράπετρας «Η Δήμητρα» πριν 20 μέρες είχε καλέσει τα 270 μέλη του και τους χίλιους περίπου συνεργαζόμενους ελαιοπαραγωγούς, να δώσουν περισσότερη προσοχή στην αύξηση του πληθυσμού του δάκου, που προσβάλει τον ελαιόκαρπο. Μετά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, η σχετική πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της υγρασίας, έβγαλαν από τους σκιερούς κρυψώνες του το καταστροφικό έντομο, που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα να τρυπά τον ελαιόκαρπο στα αρδευόμενα λιόφυτα και να κάνει εναποθέσεις των αυγών του.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί που έβλεπαν όλο το καλοκαίρι με τους διαδοχικούς καύσωνες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πληθυσμοί του δάκου, πίστεψαν ότι αυτό ήταν αρκετό και δεν χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη καταπολέμηση αυτό το καταστροφικό έντομο.

Οι τακτικές μετρήσεις και ο έλεγχος που γίνεται από τους παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας Κρήτης, έδειξαν ότι τώρα στην Ιεράπετρα σε σύγκριση με τον θερμό Αύγουστο, οι δακοσυλλήψεις μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, δείχνουν μια τεράστια αύξηση που φτάνει το +1.200%.

Βρεθήκαμε τυχαία στον έλεγχο που έκανε στις παγίδες στο 2ο χλμ Ιεράπετρας-Φράγματος Μπραμιανών το μεσημέρι της Πέμπτης ο παγιδοθέτης κ. Γιάννης Μασιοράκης και καταγράψαμε το αποτέλεσμα του ελέγχου. «Ελέγξαμε σε αυτήν την περιοχή δυο παγίδες όπου διαπιστώσαμε ότι μόνο μέσα σε 5 μέρες η αύξηση του πληθυσμού του δάκου, φτάνει στο +30% και αυτό το αποτέλεσμα έρχεται μια εβδομάδα μετά τον δεύτερο δολωματικό ψεκασμό που έγινε στον κάμπο της Ιεράπετρας. Πάνω στα δέντρα ήδη βρίσκουμε πληγωμένες ελιές και αν κάνουμε στο σημείο που μαυρίζει μια τομή με ένα μαχαιράκι θα βρούμε μέσα στην ελιά το σκουλικάκι του δάκου», είπε στο neakriti.gr, ο κ. Γιάννης Μαστοράκης, δείχνοντας μας πόσο αυξάνεται το πρόβλημα της δακοπροσβολής κάθε μέρα που περνάει, καθώς ευνοούν πάρα πολύ οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες του Φθινοπώρου.

Μαστοράκης
Ο κ. Γιάννης Μαστοράκης

«Εμείς σαν διοίκηση του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας είδαμε πριν από 20 μέρες ότι οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούσαν τον δάκο, λόγω του ότι είχαμε δροσιά και υγρασία και προτείναμε στα μέλη μας να παρακολουθούν στενά την αύξηση του πληθυσμού του εντόμου, κάνοντας τις κατάλληλες επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά πάντα σε συνεργασία με τους γεωπόνους τους. Δεν ξέρω πόσοι από τους περίπου 1000 ελαιπαραγωγούς που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό μας εισάκουσαν τις παροτρύνσεις μας και είδαν ότι ο δάκος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Επίσης δεν ξέρουμε αν προχώρησαν στον ψεκασμό των ελαιώνων τους. Συμβαίνει αυτήν τη χρονική περίοδο να βρίσκουμε σε μια παγίδα 30 δάκους και μετά από μερικές μέρες στην ίδια παγίδα να βρίσκουμε 70 έως 100 δάκους. Αυτό μας υποχρεώνει να κάνουμε μερικούς ψεκασμούς ακόμα γιατί διαφορετικά θα χάσουμε και σε ποσότητα και σε ποιότητα από το λιγοστό φετινό μας εισόδημα» , μας είπε ο πρόεδρος του Β΄ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης.

Μάρκος Αγιαννιωτακης
Ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης

Μετά από μια διετία έντονης ξηρασίας και μικρής παραγωγής ο κάμπος της Ιεράπετρας εφέτος, όπου υπήρχε αρδευτικό νερό, δείχνει ότι μπορεί να φτάσει στο 50% της παραγωγής μιας εξαιρετικής χρονιάς βεντέμας. Πέρυσι η παραγωγή ελαιολάδου στην ευρύτερη Ιεράπετρα κυμάνθηκε από 20-30%.

«Μετά από δυο άνομβρες χρονιές, δυστυχώς τα ελαιόδεντρα στην Ιεράπετρα δείχνουν πολύ ταλαιπωρημένα από την ξηρασία, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι, η παραγωγή που θα είναι σίγουρα μειωμένη, μπορεί να φτάσει στο 50-60% από ότι ήταν στα παλιά καλά χρόνια της βεντέμας. Η χρονιά η περυσινή έκλεισε με πολύ καλές τιμές. Τώρα ασκείται μεγάλη πίεση από Ιταλούς εμπόρους που προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα για να πάρουν το λάδι μας φθηνότερα. Ακούγονται και άλλα σενάρια που ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά. Εγώ πιστεύω ότι το λάδι εφέτος θα κυμανθεί μεταξύ 6-7 ευρώ το κιλό, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα περυσινά επίπεδα.

Δείτε το βίντεο: 

»Θα περιμένουμε την άδεια της Διεύθυνσης Γεωργίας για να δώσουμε το ελεύθερο στους παραγωγούς μας να ξεκινήσουν τη συγκομιδή της ελιάς. Πριν από αυτήν την ημερομηνία θα κάνουμε μια συνάντηση με τα μέλη του συνεταιρισμού μας, για να τους συστήσουμε να μην φέρουν ελαιόκαρπο για άλεση και να έχουν ψεκάσει σε κοντινές ημερομηνίες από τη συγκομιδή και φυσικά να έχουν χρησιμοποιήσει μόνο εγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Λογικά θα ξεκινήσουμε μετά τις 15 Νοεμβρίου. Μας ανησυχεί ότι πέρυσι βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκου σε δεξαμενές με λάδι. Και είναι άδικο σε δεξαμενές που αποθηκεύουν 50-60 παραγωγοί το λάδι τους να πέσει και το λάδι κάποιου απρόσεκτού, με υπολείμματα φυτοφαρμάκου. Γιατί να την πληρώσουν και όλοι οι άλλοι που δεν φταίνε σε αυτό. Να χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα φάρμακα και μόνο σε συνεννόηση με τον γεωπόνο μας, περιμένοντας να περάσει το διάστημα που απαιτείται και αναγράφεται σε κάθε συσκευασία», πρόσθεσε ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης.

thumbnail_Screenshot_20241010_124306_Gallery

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας