Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Δεν αλλάζει η απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για τα θαλάσσια πάρκα

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/09/x-yperaktia-aiolika-parka-e1727161397795.webp

Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ανοικτά της Ζάκρου, προκάλεσε νέες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε έγινε δεκτή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αίτηση θεραπείας που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) σχετικά με τις ενστάσεις για δύο από τα οικόπεδα των υπεράκτιων αιολικών που περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Όπως επεσήμανε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, «δεν προκύπτει κανένα θέμα αλλαγής για την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει πει με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση υπεράκτιων αιολικών σε περιοχές που έχουν τρία συγκεκριμένα στοιχεία: είναι περιοχές του δικτύου Φύση 2000 (Natura), είναι σημεία τουριστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και είναι ξεκάθαρες τουριστικές περιοχές. Αυτά και τα τρία τα έχουμε στο Λασίθι σε συγκεκριμένες περιοχές. Δηλαδή, έχουμε περιοχή του δικτύου Φύση 2000 (Natura) στις Διονυσάδες στη Σητεία, έχουμε την περιοχή ανοιχτά του Βρουχά που επηρεάζει τη νησίδα της Σπιναλόγκας που είναι τουριστικό και ιστορικό μνημείο και στοχεύουμε να μπει στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Κι επίσης έχουμε και το Μινωικό Ανάκτορο της Ζάκρου, όπου κι αυτό είναι ανάμεσα στα έξι που υπάρχει στόχος να ενταχθούν στην Unesco, επίσης. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρη η θέση μας».

 

Η απόφαση του ΚΑΣ

Να σημειωθεί πως στην απόφαση που έλαβε το ΚΑΣ αναφέρονται τα εξής: «Εγκρίνεται η αποδοχή της κατατεθείσας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αίτησης Θεραπείας της ΥΠΠΟ/343876/02.08.2024 (ΑΔΑ: ΕΖΗΞ46ΝΚΟΤ[1]ΒΞΞ) Υπουργικής Απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, καθώς από τη χωροθέτηση: α) της ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 βορείως του όρμου Ζάκρου, σύμφωνα με τα φωτορεαλιστικά σχέδια που προσκομίστηκαν από την ΕΔΕΥΕΠ, και β) της ΠΟΑΥΑΠ Κέας- Γυάρου δυτικά της νήσου Γυάρου, δεν προκύπτει άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου και του ιστορικού τόπου της Γυάρου.»

 

Να χωροθετηθούν εκεί που δεν ενοχλούν

«Την βλέπουμε την απόφαση του ΚΑΣ, αλλά η θέση μας στο Υπουργείο είναι γνωστή και λήφθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση. Εμείς λέμε ξεκάθαρα να γίνουν εκεί που δεν ενοχλούν και βέβαια όπου συμβεί αυτό να υπάρξουν τα ανάλογα ανταποδοτικά και να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή το 3% επί των καθαρών κερδών όταν λειτουργήσει», σημειώνει ο κ. Ξυλούρης.

 

Τα επίμαχα 9 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην απόφαση του ΚΑΣ έχουν μπει και ειδικοί όροι που έχουν την δική τους βαρύτητα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η έγκριση δίδεται με τους εξής όρους: 1. Για την ΠΟΑΥΑΠ Κρήτη 1 η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα. 2. Η χωροθέτηση της ΠΟΑΥΑΠ Κέας-Γυάρου να γίνει δυτικά της νήσου. 3. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι όροι της ΥΠΠΟ/343876/02.08.2024 (ΑΔΑ: ΕΖΗΞ46ΝΚΟΤ-ΒΞΞ) Υπουργικής Απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων».

Αυτά τα 9 χιλιόμετρα, είναι προφανές πως δεν μπορούν να προσδιορίσουν περιοχή ελέγχου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Κι αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τον Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη. «Είδαμε την απόφαση του ΚΑΣ, αλλά για εμάς δεν μπορεί να σημαίνει κάτι ουσιαστικό. Δεν υπάρχει μελέτη χωροθέτησης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και είμαστε όπως και με την στρατηγική μελέτη, χωρίς πραγματικά δεδομένα. Συνεπώς, η απόφαση που έχουμε λάβει δεν αλλάζει», δηλώνει ο δήμαρχος Σητείας στην «Ανατολή».

Είναι προφανές, πως μια γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεν αποτελεί απόφαση, αλλά την αρχή μόνο για να δείξει το κράτος πως έχει κρίσιμες θετικές γνωμοδοτήσεις. Ωστόσο, το επιχείρημα ότι δόθηκε χωρίς την ύπαρξη μελετών αποδεικνύει πως είμαστε ακόμα μακριά από ουσιαστικές εξελίξεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας