Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Η Σητεία, το χρέος της στην ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης το έπραξε με το παραπάνω και όχι με το αζημίωτο.

 https://style100fm.gr/wp-content/uploads/2021/05/60754741_563952917463451_3326226392911183872_n.jpg

Την Πέμπτη 26/9/2024, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, συζήτησε για την
  ΜΠΕ,που αφορούσε το έργο "Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 10ΜW, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 18 ΜW με χρήση Συσσωρευτών, στη θέση Πλαγιές του Δήμου Σητείας, με φορέα έργου την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε.


Για ακόμα μια φορά κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε ως πολιτικό όργανο της Περιφέρειας Κρήτης για ακόμα ένα έργο ΑΠΕ στον δήμο Σητείας, ο οποίος  βομβαρδίζεται κυριολεκτικά από συνεχείς προσπάθειες εγκατάστασης νέων δομών παραγωγής ενέργειας.
Στην προκειμένη  περίπτωση συζητούμε για ένα έργο με κάτοπτρα που θα καταλαμβάνει έκταση 370 στρεμμάτων. Που δυνητικά θα εκχερσώσει τα παραπάνω στρέμματα χωρίς μέριμνα για την απορροή των ομβρίων  υδάτων, χωρίς ουσιαστικά κανένα  όφελος  για την οικονομία της περιοχής , χωρίς την δημιουργία   θέσεων εργασίας, χωρίς σύνδεση με ανταποδοτικά τέλη από ΑΠΕ όπως ορίζει ο Ν. 3483/06, με μόνο όφελος την αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων εγκατάστασης.
Αυτόν τον ενεργειακό κυκεώνα ενισχύει το γεγονός πως  το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, ακόμα δεν έχει λάβει νομική υπόσταση και αυτό προκαλεί με την σειρά του προβληματισμό. 
Παρόλα αυτά στον πολιτικό λόγο μέτρα η σταθερότητα θέσεων, απόψεων και πράξεων με οποιοδήποτε κόστος.
Στην εν λόγω συνεδρίαση για ακόμα μια φορά εξέφρασα την αντίθεση μου για την «έτσι-θέλει-κα» άναρχη χοροθέτηση ΑΠΕ όπως και στο παρελθόν. Στην προκειμένη περίπτωση  για την εγκατάσταση αυτής της δομής, στήριξα την ομόφωνη θέση του Δημου Σητείας.
Η εγκατάσταση καθώς και τα συνοδά έργα των ΑΠΕ  προσβάλουν ευθέως την έννοια του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ, με κίνδυνο την καταστροφή γεωτόπων και την τελικά κατάπτωση του ως αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου.
Στην Σητεία  σταθήκαμε πρωτοπόροι στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το χρέος μας ως προς την ενεργειακή μετάβαση το πράξαμε, αποτελούμε σημείο ενεργειακής αναφοράς για το νησί παράγοντας σχεδόν 300MW από ΑΠΕ και από τον ΑΗΣ Αθερινολάκου. Καιρός να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανάπτυξη της περιοχής. Σε υποδομές πνοής. Σε οραματικό σχεδιασμό. Σε δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση επενδύσεων που θα αντιστρέψουν την φυγή των νέων από την περιοχή. Η ανάδειξη των συντριπτικών πλεονεκτημάτων της Σητείας είναι μονόδρομος .

Λεωνίδας Τερζής
Αντιπεριφερειάρχης  Αθλητισμού Κρήτης
Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης 

Συνολικες προβολες σελιδας