Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Λασίθι: Ανατροπή για όσα γνωρίζαμε για τα πανηγύρια - «Τα νέα μέτρα είναι κατά της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-09/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%20%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82%20copy.jpg.webp?itok=cl46qh7l

Ανατροπή στα πανηγύρια

Το Πανελλήνιο Σωματείο καταστηματαρχών και καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) μετά από τις πρόσφατες καταγγελίες του κατάφερε να ακυρώσει πανηγύρια με φαγητό , που είχαν οργανωθεί στη Βόρεια Ελλάδα καθώς το ΠΑΣΚΕΔΙ  θεωρώντας ότι στηρίζει ενεργά τη διασφάλιση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως και την εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού

που πλήττει εδώ και χρόνια τον κλάδο της Εστίασης, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι υπάρχουν πλέον  νέα δεδομένα για τα πανηγύρια που θα πρέπει να υιοθετηθούν από τους επαγγελματίες και να τηρηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές της Πολιτείας.

«Με αφορμή τις πρόσφατες ακυρώσεις των πανηγυριών Αγίου Μάμαντος και Σκοτούσσας, είναι επιτακτική η υπενθύμιση ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις υγειονομικές διατάξεις δεν θα γίνει ανεκτή από την Πολιτεία. Το ΠΑΣΚΕΔΙ στηρίζει ενεργά τη διασφάλιση της νομιμότητας και την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως και την εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού που πλήττει εδώ και χρόνια τον κλάδο της Εστίασης. Ενημερώνουμε για τους παρακάτω αυστηρούς κανονισμούς, οι οποίοι είναι πλέον απολύτως δεσμευτικοί για τη διοργάνωση πανηγυριών», αναφέρει μεταξύ άλλων  το ΠΑΣΚΕΔΙ.

Οι αυστηροί περιορισμοί για  τις εκδηλώσεις σε μη κεντρικές πλατείες, των πόλεων και των χωριών: Σε περίπτωση που το πανηγύρι διοργανώνεται εκτός των κεντρικών πλατειών πόλεων ή χωριών, όπως σε γήπεδα, σχολικά προαύλια ή παρόμοιους χώρους, οι εξής περιορισμοί είναι αδιαπραγμάτευτα τα εξής : Απαγόρευση ψησίματος: Δεν επιτρέπεται η προετοιμασία, ψήσιμο ή διάθεση οποιουδήποτε είδους φαγητού στους συγκεκριμένους χώρους.

Απαγόρευση προσφοράς αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών: Απαγορεύεται η πώληση ή προσφορά αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών.

Απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζιών: Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζιών για την εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών.

Οικονομικά έσοδα και εισιτήρια εισόδου

Σε εκδηλώσεις όπου ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί, οι διοργανωτές θα μπορούν να έχουν έσοδα αποκλειστικά από την πώληση εισιτηρίων εισόδου. Κάθε άλλη μορφή κερδοφορίας, όπως η πώληση φαγητών, ποτών και αναψυκτικών, απαγορεύεται.

Στόχος των νέων κανονισμών

Οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς και στη στήριξη του κλάδου της Εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες εσόδων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει από 20.000 και πλέον ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες. Τα πανηγύρια, ως πολιτιστικά γεγονότα, πρέπει να γίνονται με απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία και με στόχο την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Υποχρέωση συμμόρφωσης

Καλούνται όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι να προσαρμοστούν άμεσα στις νέες συνθήκες και να εξασφαλίσουν ότι οι εκδηλώσεις τους πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η μη συμμόρφωση θα επιφέρει αυστηρές κυρώσεις, πρόστιμα και την άμεση ακύρωση των πανηγυριών.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Για τις αλλαγές  αυτές στη διοργάνωση των πανηγυριών από  τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που είδαν το φώς της δημοσιότητας, έχουμε ήδη πολλές αντιδρ΄λασεις και αρνητικές και θετικές.

 Μερίδα καταστηματαρχών  και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Σωματείων Εστίασης (ΠΟΕΣΕ) θεωρούν ότι πρέπει να μπούν κανόνες στον τρόπο με τον οποίο γίνονται κάθε καλοκαίρι τόσες χιλιάδες εκδηλώσει, γιατί ο αθέμιτος ανταγωνισμός στον κλάδο της εστίασης δεν έχει πλέον όρια.

xrysos
Ο κ. Νικήτας Χρυσός

«Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το ΠΑΣΚΕΔΙ, αλλάζουν οι κανόνες για τα πανηγύρια που διοργανώνονται σε αυλές σχολείων και γήπεδα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της χώρας. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η προσφορά φαγητών (ψήσιμο κρεάτων), ποτών και αναψυκτικών στους συμμετέχοντες. Ο μόνος τρόπος εσόδων για τους συλλόγους θα είναι μέσω της τιμής εισόδου. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζιών στους χώρους των καθήμενων.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ  στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Στις πλατείες, αν επιθυμούν οι διοργανωτές να προσφέρουν φαγητό και ποτό, αυτό θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Έχοντας υπάρξει εθελοντής, μέλος και πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου, διαφωνώ έντονα με αυτό το μέτρο, καθώς θεωρώ πως είναι κατά της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα πανηγύρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής των χωριών και των πόλεων μας, και η επιβολή τέτοιων περιορισμών αποδυναμώνει τον χαρακτήρα τους.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ακολουθούν με συνέπεια τους κανόνες δημόσιας τάξης και υγείας και εργάζονται με υπευθυνότητα για τη διατήρηση της παράδοσης και την ασφάλεια των πολιτών. Θα έπρεπε να ενισχύουμε τους συλλόγους μας και όχι να τους περιορίζουμε με μέτρα που βλάπτουν την παράδοση και την κουλτούρα μας», αναφέρει ο κ. Νικήτας Χρυσός , πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρα Λυγιάς Ιεράπετρας.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας