Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Eσπερίδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου πραγματοποιήθηκε στο "Οικομουσείο του Δήμου Σητείας" (Video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-09/IMG_5539%281%29%20copy.jpg.webp?itok=ofPWchte

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή συνεταιριστών πραγματοποιήθηκε εσπερίδα γευσιγνωσίας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στο "Οικομουσείο του Δήμου Σητείας"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/9 εσπερίδα με θέμα την "Οργανο-ληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν", στον χώρο του "Οικομουσείου του Δήμου Σητείας" (πρώην Κ.Ε.Γ.Ε.), με τη συνδιοργάνωση της Περιφέ-ρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Δήμου Σητείας.

Η παρουσία διακεκριμένων ανθρώπων του χώρου όπως της κας Ελευθερίας Γερμανάκη,

Υπεύθυνης και επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών στο οργανοληπτικό εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, του κ Μανώλη Καρπαδάκη, Εμπειρογνώμονα στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου καθώς και του κ Λευτέρη Αλυσανδράκη, επίκουρου καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ, διασφά-λισε την εγκυρότητα και χρησιμότητα των όσων παρουσιάστηκαν αλλά και συζητήθηκαν.

Στη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν στελέχη και μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών, πραγματοποιήθηκε οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου με ατομικά δείγματα στον κάθε παρευρισκόμενο, καθώς και διεξοδική ενημέρωση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος στο ελαιουργείο και την αποθήκη. Σημαντικά ήταν επίσης τα στοι-χεία που παρουσιάστηκαν για τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Ζητούμενο αναδείχθηκε η ποιοτική και όχι η ποσοτική αναβάθμιση του ελαιόλαδου μέσα από διαρκή ενημέρωση για τις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας, διαχείρισης, και διατήρησης του.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ Γιώργος Ζερβάκης αναφέρθηκε "στην προτεραιότητα που δίνει η δημο-τική αρχή για την ανάδειξη και αναβάθμιση του προϊόντος το οποίο αποτελεί την ίδια την ταυ-τότητα μας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα, συμμετέχοντας σε τέτοιου ειδους πρωτοβου-λίες αλλά και καθιερώνοντας σημαντικές δράσεις που θα αφορούν το εξαιρετικό παρθένο ελαι-όλαδο".

Την εσπερίδα χαιρέτησε και ο κ Νίκος Φυγετάκης , Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και μέλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Συνολικες προβολες σελιδας