Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Θεωρούν το Λασίθι «στου διαόλου τη μάνα»;

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/02/x-anemogennitria-ape-ananeosimes-piges-energeias-aioliko-parko.webp

Στη λογική του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που χαρακτήρισε τον Αθερινόλακκο ως ένα τόπο «στου διαόλου τη μάνα», τη δεκαετία του 1990, ενοχλημένος τότε από τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, για την κατασκευή και λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Κρήτη στο Λασίθι,

φαίνεται να κινείται και ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, αν πραγματικά αποδόθηκε σωστά η άποψή του για την κατασκευή παράκτιου αιολικού πάρκου, ανοιχτά του Αφορεσμένου. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη φέρεται να δηλώνει ότι το παράκτιο αιολικό πάρκο δεν προκαλεί οπτική ρύπανση, αφού εκεί δεν έχει κανέναν που να το βλέπει, γιατί είναι «χέρσα βουνά»!

Το ζήτημα των παράκτιων αιολικών πάρκων, φαίνεται να επανέρχεται, μετεκλογικά πλέον, μετά την σκόπιμη αδρανοποίησή του κατά την προεκλογική περίοδο. Με το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά από την Ανατολική Κρήτη, να καταγράφει σαφές πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστεί τα ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Κατόπιν των έντονων αντιδράσεων πολιτικών παραγόντων του Ν. Λασιθίου και των παρεμβάσεων οικονομικών παραγόντων, κυρίως της περιοχής της Ελούντας, το υπουργείο έκανε ένα βήμα πίσω, δηλώνοντας ότι θέτει την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον Αφορεσμένο σε δεύτερη προτεραιότητα. Και ότι, προτάσσει την περιοχή του… Αθερινόλακκου για το ένα από τα τρία – τέσσερα παράκτια αιολικά πάρκα  που χωροθετεί περιμετρικά του νομού.

 

Θα επανέλθουν για τον Αφορεσμένο;

Αυτό, όμως δε σημαίνει και την κατάργηση της επίμαχης θέσης για τη δημιουργία παράκτιου αιολικού πάρκου απέναντι από τον Αφορεσμένο. Το υπουργείο αποδέχθηκε τη μείωση της θαλάσσιας έκτασης, περιορίζοντάς το, όπως δήλωσε ο υπουργός, προς τα δυτικά ώστε να μην έχει άμεση οπτική επαφή από τον κόλπο της Ελούντας και απέναντι από τη Σπιναλόγκα.  Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένο να απαλείψει και την προοπτική δημιουργίας παράκτιου αιολικού πάρκου, εξηγώντας ότι προτίθεται η δημιουργία του στον Αφορεσμένο να επανέλθει, στη β΄ φάση υλοποίησης του σχεδιασμού, μετά το 2030 με 2035…

 

Πόσο βάρος να σηκώσει πια η περιοχή της Σητείας;

Η περιοχή της Σητείας σηκώνει μεγάλο βάρος στη λειτουργία ενεργειακών μονάδων, είτε αυτό αφορά το συμβατικού καυσίμου ΑΗΣ Αθερινόλακου ή μια σειρά από αιολικά πάρκα στην ορεινή της ζώνη. Η απόφαση για το ξεκίνημα υλοποίησης του σχεδιασμού και των παράκτιων αιολικών πάρκων από το Λασίθι και συγκεκριμένα από την νότια ζώνη της Σητείας και δη του Αθερινόλακκου, εγείρει διάφορα ζητήματα, με πρώτο, ποια μπορεί να είναι η φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής και για τη συγκέντρωση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας και ποιο θα είναι το συνολικό αποτύπωμα (περιβαλλοντικό, αισθητικό, κοινωνικό και οικονομικό) στην ευρύτερη περιοχή που χωροθετούνται.

Εδώ, η Περιφέρεια Κρήτης φέρει την ευθύνη να εισακούσει το διαχρονικό αίτημα των φορέων της Κρήτης, που είτε αντιτίθενται είτε διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο που «φυτεύονται» μονάδες ΑΠΕ και να απαιτήσει από το αρμόδιο υπουργείο την αναθεώρηση του σχεδιασμού (όποιος είναι αυτός και αν υπάρχει) για τη χωροθέτηση νέων μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών κλπ.), στην ξηρά και στη θάλασσα.

 

Δεν είναι έρημα χέρσα βουνά!

Ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ αποκαλύπτει ότι η ΒΔ ακτογραμμή του Δήμου Αγίου Νικολάου δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ως έρημα, «χέρσα βουνά», όπως τα θεωρεί ο υπουργός…

To ερευνητικό αυτό έργο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Παράκτιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ Κρήτης τον Αύγουστο του 2023 και ήδη παραδόθηκε η πρώτη φάση με τις προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης ενός νέου τουριστικού προϊόντος στην περιοχή, συμπεριλαμβάνει την περιοχή του Αφορεσμένου.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης,  «με μόνη την υποψία, τότε ακόμη τέλη του 2023, του σχεδιασμού παράκτιου αιολικού πάρκου στην περιοχή, συμπεριελήφθη η περιοχή του Αφορεσμένου στο ερευνητικό αντικείμενο της μελέτης του ΙΤΕ.

Πήγα και κλείδωσα περιοχές όπου υπάρχει δυνατότητα να γίνει και κάτι άλλο… Στην κάθε περιοχή εξετάζεται διαφοροποιημένο αντικείμενο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Αφορεσμένο, διερευνάται η δημιουργία παράκτιων θαλάσσιων διαδρομών, που αποτελεί πολύ ελκυστική δραστηριότητα για τους ξένους που έρχονται στην Κρήτη. Εκεί, δηλαδή, όπου μόλις στο 1 ν.μ. σχεδιάζεται η δημιουργία του παράκτιου αιολικού πάρκου, το οποίο η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι θα υπονομεύσει την κοινωνικο-οικονομική ισορροπία της περιοχής προκαλώντας πέρα της οπτικής ρύπανσης και περιβαλλοντική ζημία στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης.

Απομένει να δούμε τις πρώτες, μετεκλογικές κινήσεις από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να βγουν και τα πρώτα συμπεράσματα, για το προς τα πού κινείται ο σχεδιασμός για τα παράκτια αιολικά πάρκα. Και θα είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος και ευθέως τα ερωτήματα από τους εκπροσώπους που θα κληθούν στην πρώτη επόμενη συνάντηση στην Αθήνα, με αυτό το αντικείμενο.

 

Ενωμένοι οι ξενοδόχοι

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Λασιθίου Γιάννης Προκοπάκης, οι ξενοδόχοι της ευρύτερης περιοχής παραμένουν ενωμένοι απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αναμένεται η δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των παράκτιων αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται στην Κρήτη και μεταξύ αυτών και κείνων που χωροθετούνται περιμετρικά του Ν. Λασιθίου και τότε θα αποκαλυφθούν και οι πραγματικές προθέσεις του υπουργείου.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου αναμένει να ενημερωθεί και μελετήσει τη ΜΠΕ και τότε θα αποφασίσει αν θα προσβάλει τη μελέτη στο ΣτΕ. Αναφερόμενος στο ζήτημα του χαρακτήρα της ακτογραμμής από Σίσι ως Ελούντα, ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε ότι η ζώνη αυτή έχει προοπτική ειδικά μετά και την ολοκλήρωση του αεροδρομίου του Καστελίου, το οποίο θα απέχει 15- 20 λεπτά.

Κλείνοντας ο κ. Προκοπάκης είπε ότι στην πρώτη αυτή φάση μετά τη γνωστοποίηση του υπάρχοντος σχεδιασμού των παράκτιων αιολικών πάρκων, η πρώτη κίνηση που έγινε και η συνολική αντίδραση που εκδηλώθηκε από τους φορείς, κάτι απέδωσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν παίζουν» και ότι «δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι…».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας