Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Καλά νέα για την ανακύκλωση στους Δήμους του Λασιθίου και Ηρακλείου- συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/04/anakyklosh.jpg

Μια σημαντική επιτυχία, η οποία εξασφαλίζει την συνέχιση της ανακύκλωσης για τους Δήμους του Ηρακλείου και του Λασιθίου μέσα από την παράταση της λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (Κ.Δ.Α.Υ.) Ηρακλείου από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), πέτυχε ο ΕΣΔΑΚ και ο Δήμος Ηρακλείου.

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και σειρά επαφών του Προέδρου του ΕΣΔΑΚ και Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με την Διοίκηση της Ε.Ε.Α.Α., έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του ΕΣΔΑΚ και του Δήμου Ηρακλείου που βελτιώνουν το πλαίσιο της συνεργασίας και συμφωνήθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, με δεδομένα τα συσσωρευμένα προβλήματα που οδηγούσαν στην παύση της λειτουργίας του στις 15/6/2024. Γεγονός που θα σήμαινε το αιφνίδιο τέλος της ανακύκλωσης για τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε: «Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που έρχεται έπειτα από τις διαπραγματεύσεις μας με την Ε.Ε.Α.Α. Η Δημοτική μας Αρχή έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα κυκλικής οικονομίας, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να αναζητάμε τρόπους επίλυσης των ζητημάτων της ανακύκλωσης σε θεσμικό επίπεδο από τους αρμόδιους φορείς και, λαμβάνοντας υπόψη και την κατάσταση του εξοπλισμού του Κ.Δ.Α.Υ., την εξεύρεση χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό του. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την επιστροφή του Τέλους Ταφής στους Δήμους, που σήμερα καταλήγει στον ΕΟΑΝ, με στόχο την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων και δράσεων από την Αυτοδιοίκηση.». 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023, η Ε.Ε.Α.Α. είχε ενημερώσει τον Δήμο Ηρακλείου και τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ότι αν δεν υπογραφόταν η σύμβαση που τότε είχε προταθεί, θα διέκοπτε τη συνεργασία στις 15/6/2024 και θα αποχωρούσε από τον Κ.Δ.Α.Υ. παραδίδοντας το ακίνητο. Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν από τις 21 Μαρτίου 2024, οι οποίες κατέληξαν σε μια βιώσιμη λύση, η οποία περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΕΣΔΑΚ και του Δήμου Ηρακλείου και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επιδότηση από την ΕΕΑΑ για το σύνολο των ποσοτήτων τη δυνατότητα ετήσιας επαναδιαπραγμάτευσης των τιμών / τόνο, την δωρεά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου και με 300 νέων μπλε κάδων, καθώς και την συνέχιση της χρηματοδότηση των ΟΤΑ της Π.Ε. Λασιθίου για τη μεταφορά του ανακυκλώσιμου υλικού στο ΚΔΑΥ.

Με βάση τα παραπάνω τα οποία και ενσωματώθηκαν ως όροι στο τελικό σχέδιο σύμβασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε τη νέα σύμβαση κατά την συνεδρίασή του της 13ης Ιουνίου.

Για την συνέχιση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου από 1η Ιανουαρίου 2025, θα ακολουθήσουν νέες συζητήσεις αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων.

 

 

Η πορεία της νέας σύμβασης για το Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου, εν συντομία

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΔΑΥ Ηρακλείου λειτουργεί από το 2004, σύμφωνα με σύμβαση συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε.Α.Α., του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ..

Με επιστολή της η Ε.Ε.Α.Α. στις 25/2/2022 ενημέρωσε τον ΕΣΔΑΚ ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει την εν λόγω σύμβαση λόγω εκτέλεσης έργου διπλάσιου από τη νομική της υποχρέωση με βάση τους πόρους τους οποίους λαμβάνει. Οι εγκαταστάσεις λειτούργησαν και λειτουργούν μέχρι σήμερα με σιωπηρή παράταση στο πλαίσιο καλής πίστης και των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μίας νέας σύμβασης συνεργασίας, με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να αναλάβει και να έχει την πλήρη ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου ανακύκλωσης.

Λόγω των συνεχών σιωπηρών παρατάσεων και αφού δεν είχε υπογραφεί η νέα σύμβαση, η Ε.Ε.Α.Α. απέστειλε στις 14/12/2023 εξώδικη δήλωση προς τον Δήμο Ηρακλείου και τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. καταγγέλλοντας τη συνεργασία και ενημερώνοντας ότι αν δεν υπογραφεί η νέα σύμβαση, αυτή θα διακοπεί στις 15/6/2024 και θα αποχωρήσει από τον Κ.Δ.Α.Υ..

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας