Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μειώθηκαν τα εισοδήματα των αγροτών εξαιτίας της κακοδιαχείρισης - Εξετάζεται νέο μοντέλο κατανομής πόρων από την Κομισιόν

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2025-06/opekepe.jpg.webp?itok=BOzcnB5R
 
Η κακοδιαχείριση στους ευρωπαϊκούς πόρους έχει επιφέρει ήδη σημαντική μείωση στα ειδοδήματα των αγροτών που φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ

Την ώρα που οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εμπλεκόμενοι κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” σε ό,τι αφορά την απόδοση των ευθυνών και τις πιθανές νομικές περιπέτειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για τις αρνητικές συνέπειες που θα υποστεί η χώρα μας και οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα λόγω της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την Κομισιόν και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την περίοδο της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μέτρων λιτότητας που έπρεπε να εφαρμόσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 – 2019. Η κακοδιαχείριση των κονδυλίων, τα φαινόμενα διαφθοράς και η προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση έχουν ενοχλήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν αυστηρότερα μέτρα στο πως κατανέμονται τα χρήματα από εδώ και στο εξής, κάτι που σημαίνει πιο αυστηρή εποπτεία από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. 

Οι φόβοι που διαχέονται στις τάξεις των αγροτών έχουν να κάνουν με ένα ενδεχόμενο νέο ψαλίδι στις επιδοτήσεις, γεγονός που θα προκύψει ως τιμωρητική πρακτική για τα κακώς κείμενα που παρατηρούνται κατά καιρούς. Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου μέτρου θα είναι ολέθρια για τους παραγωγούς της χώρας, οι οποίοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας των επιτήδειων που έπαιξαν “κορώνα γράμματα” το μέλλον της αγροτικής μας οικονομίας χάριν του εύκολου κέρδους και πλουτισμού.

Επιπλέον, η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα νέο μοντέλο για τη διανομή των κονδυλίων που αφορούν την γεωργία, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο που ισχύει για το ταμείο ανάκαμψης. Δηλαδή, τα αγροτικά κονδύλια που θα δίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκής χώρες θα συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή στόχων, μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. 

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν σχέδιο δράσης τον Σεπτέμβριο

Με σκοπό να αποφευχθούν καταστάσεις σαν και αυτές που σημειώθηκαν στον αμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ και προκειμένου να υπάρξει φρένο στις πρακτικές των διαφόρων «πονηρών» που απεργάζονταν ένα δόλιο σχεδιασμό για να βάλουν χέρι στα χρήματα που προορίζονταν για τους αγρότες, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα αφορά τον τρόπο που θα κατανέμονται τα αγροτικά κονδύλια για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η εφαρμογή του σχεδίου θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ΕΕ. Την πληροφορία έδωσε στην εφημερίδα τα “Τα Νέα” Ευρωπαίος Αξιωματούχος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: 

 «Η Επιτροπή έχει ζητήσει ένα σχέδιο δράσης με σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Μόλις το σχέδιο δράσης θεωρηθεί ικανοποιητικό από την Επιτροπή, η εφαρμογή του θα παρακολουθείται στενά». 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν πλέον αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τον τρόπο που δαπανούν τα κονδύλια, ώστε να αποφευχθούν δόλιες αξιώσεις. Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, «η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο πλαίσιο του σχεδίου διορθωτικών μέτρων, ωστόσο ορισμένες βασικές δράσεις πρέπει ακόμη να ολοκληρωθούν».

Σημειώνει επίσης ότι η Κομισιόν «έχει στείλει σαφές μήνυμα πως απαιτείται αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων». Όπως υποστηρίζει, στελέχη της Κομισιόν βρίσκονται σε τακτική επαφή με τις ελληνικές αρχές και «η Επιτροπή έχει ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με τους εμπειρογνώμονές της σε αυτές τις πτυχές». 

Ήδη μετράμε απώλειες 150 με 200 εκατ. ευρώ

Το υψηλό πρόστιμο των 415 εκ. ευρώ, οι παράνομες επιδοτήσεις που δαπανήθηκαν σε ανύπαρκτους αγρότες, οι περικοπές 5% που επιβλήθηκαν στις άμεσες ενισχύσεις και αντίστοιχες περικοπές 10% στις ενισχύσεις των νέων αγροτών, προσθετικά καταλήγουν σε μία απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς που έχει κοστολογηθεί ανά έτος περίπου στα 150 με 200 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί εν αναμονή και των νέων προστίμων που θα επιβληθούν το προσεχές διάστημα στην χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται “μαύρες μέρες” για τους αγρότες, ενώ ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας μας δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα κάτι που θα φανεί και στην συνεισφορά του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. 

Το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η συμμετοχή του αγροτικού τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και αλιεία) στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3,3%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2025 δείχνουν στασιμότητα στην περιοχή του 3% έως 3,2%.

ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης: Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης

Παρέμβαση στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει η Πρόεδρος Άννα Δασκαλάκη ότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ «δείχνουν την αδυναμία του συστήματος να κατανείμει σωστά τους πόρους και να διασφαλίσει ότι διοχετεύονται στους πραγματικούς δικαιούχους για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής».

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ΚΑΠ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική που διαμορφώνεται και ασκείται από όλα τα κράτη μέλη. Ξεκίνησε ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την επισιτιστική ασφάλεια… Στην Ελλάδα οι πόροι της ΚΑΠ, είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη… Το σύστημα είχε διαχρονικά πολλές αδυναμίες, τις οποίες κάποιοι αφέθηκαν να εκμεταλλευτούν για να αποσπάσουν παράνομα επιδοτήσεις.

Βρισκόμαστε σήμερα κοντά στο τέλος της «περιόδου χάριτος» με ορατό τον κίνδυνο να αρθεί η διαπίστευση του οργανισμού, να χάσει δηλαδή το δικαίωμα να πληρώνει επιδοτήσεις και λοιπές ενισχύσεις… Και αναρωτιόμαστε γιατί η λύση είναι η ΑΑΔΕ; 

Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του οργανισμού πρέπει να οριστούν αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή της διοίκησης του οργανισμού και των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης. Ο οργανισμός να έχει δικό του πληροφοριακό σύστημα κι όχι να εξαρτάται από καλοπληρωμένους ιδιωτικούς συμβούλους. Να ελέγχονται αυστηρά οι ιδιωτικές εταιρίες που υποβάλουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών για τις υπηρεσίες τους. Κοινώς να κλείσουν άμεσα οι “τρύπες” του συστήματος που τόσο καιρό παραμένουν ανοικτές».

Αντιπολίτευση: Προετοιμασίες για την προανακριτική

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν σε όλους τους τόνους ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα φαινόμενο διαφοράς που αφορά αποκλειστικά το κυβερνών κόμμα, παρά τις προσπάθειες συμψηφισμού που γίνονται από την πλευρά της ΝΔ με αναφορές σε προηγούμενες περιόδους. Αυτή την εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής με σκοπό να εξεταστούν οι πολιτικές ευθύνες των προσώπων που βρίσκονται στην δικογραφία και ειδικά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Μία γεύση πήραμε μάλιστα την περασμένη Παρασκευή στην Βουλή με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να συγκρούονται σε κορυφαίο επίπεδο, παρά την προσπάθεια του πρώτου να μεταφέρει το θέμα την ημέρα που θα γίνει και η επίσημη κατάθεση της πρότασης.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο ΣΥΡΖΑ, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία τονίζει το μέγεθος και τις συνέπειες του σκανδάλου για την χώρα, ενώ χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις γύρω από τις αναφορές που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες για την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων από το παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: « Η είδηση της ανακύκλωσης εγγράφων του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έγινε με εντολή του ίδιου του Οργανισμού στις 2 Ιουλίου, προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά. Σε μια περίοδο που οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καταιγιστικές και ο Οργανισμός βρίσκεται υπό τον έλεγχο ευρωπαϊκών και ελληνικών ελεγκτικών Αρχών, η καταστροφή εγγράφων είναι, αν μη τι άλλο, ύποπτη, στην παρούσα συγκυρία. 

Η διάψευση του Οργανισμού δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή την περίοδο είναι να μην κουνάνε ούτε τα στυλό τους».
 

 Καπνάς Σταύρος

Πηγή : Νέα Κρήτη 

Συνολικες προβολες σελιδας