Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Η Μετάλλαξη της δημοτικής αρχής Σητείας για τις ΑΠΕ σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της Κυβέρνησης προκαλεί κακό στην τοπική κοινωνία

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/04/x-anemogenitries-scaled-1.jpg

Από την Τοπική Οργάνωση  ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σητείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με έκπληξη και αγανάκτηση η κοινωνία της πόλης μας έγινε μάρτυρας μιας ακόμα ασυνέπειας λόγων και έργων της δημοτικής αρχής. Ο κ. Δήμαρχος από μπροστάρης του κινήματος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά μας, κάνοντας μια τεράστια κυβίστηση, αποδέχτηκε ασμένως την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων και 55 MW ισχύος στην περιοχή του Οροπεδίου, επικαλούμενος το δήθεν ανταποδοτικό όφελος με την αύξηση των χορηγιών από την επενδυτική εταιρεία.

Ως πλασιέ συμφερόντων, λοιπόν, μπήκε στη διαδικασία να παζαρεύει όλα αυτά που πριν λίγους μήνες ο ίδιος διακήρυττε δημόσια ως αδιαπραγμάτευτα. Το επιχείρημα για τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών κατέπεσε στη μεγαλειώδη κινητοποίηση των κατοίκων στον Χανδρά, όπου αποδείχτηκε ότι οι εκλεκτοί του Πρόεδροι απλά εξέφρασαν την προσωπική τους άποψη, ενώ τοπικοί σύλλογοι, φορείς και πολίτες εκφράζουν με ανακοινώσεις τους την αντίθεσή τους.

Το καθολικό αίτημα που διατυπώνεται είναι η άρση της απόφασης και η επιβεβαίωση της άποψης ότι η περιοχή μας είναι υπερκορεσμένη. Η Σητεία έχει δώσει το μερίδιο που της αναλογεί στην ενεργειακή συνεισφορά και δεν θα ανεχτεί καμία περαιτέρω επιβάρυνση που εξυπηρετεί μονάχα συγκεκριμένα ολιγοπωλιακά συμφέροντα με μεθοδευμένες διεργασίες χωροθέτησης και νομοθετημάτων που παραβιάζουν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και εκπορεύονται από προνομιακούς συνομιλητές της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διαμοιράσει δημοκρατικά και δίκαια την παραγωγή ενέργειας, καταργεί την προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, παραχωρεί σκανδαλωδώς άδειες αιολικών πάρκων σε νησιωτικές περιοχές, καταστρατηγεί προστατευόμενες περιοχές, χωροθετεί ειδικά χωροταξικά για Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας, καταργεί τον ενεργειακό συμψηφισμό, αδυνατεί να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο διανομής και οδηγεί τις ΑΠΕ σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον κορεσμό του δικτύου διανομής, με συνέπεια από εξαρτημένοι σε ολιγοπώλια ορυκτών καυσίμων να μας κάνει εξαρτημένους σε ολιγοπώλια φωτοβολταϊκών και αιολικών διοχετεύοντας παράλληλα ακριβή ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με βάση την στοχοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θέτει ως προτεραιότητα την ισόρροπη, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη για φθηνή και καθαρή ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια μέσα από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές που θα αφήνουν –εκτός των μεγάλων επενδυτών- ενεργειακό χώρο στους ΟΤΑ, αλλά και σε μικρούς και μεσαίους επενδυτές και θα προστατεύουν ταυτόχρονα τους αναγνωρισμένους από τη νομοθεσία τόπους ειδικής προστασίας καθώς και την γεωργική γη προς όφελος του δημόσιου και τοπικού συμφέροντος.

Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Σητείας

Δημοτική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας