Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Σητείας

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου στην πύλη του Νοσοκομείου Σητείας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την υγεία, το οποίο -όπως επισημάνθηκε- οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Την δράση διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας και αρκετοί ήταν οι συμμετέχοντες, προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, τόνισαν όσοι έλαβαν τον λόγο ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Έφη Φανουράκη αρχικά αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Συλλόγου στην στάση εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ παράλληλα με την 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη στην Ολομέλεια της Βουλής. Ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκφράζοντας την αντίθεση σε οποιαδήποτε ενέργεια ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Το εν λόγω νομοσχέδιο», υπογράμμισε, «καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας μετατρέποντας ουσιαστικά την υγεία σε ακόμα πιο ακριβό εμπορεύσιμο αγαθό και προνόμιο για τους έχοντες, καταδικάζοντας την συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε λιγότερες δωρεάν και ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες, τη στιγμή που ήδη ένα μεγάλο μερίδιο των άμεσων δαπανών για την υγεία στην Ελλάδα, περίπου το 35% προέρχεται από τα νοικοκυριά. Παράλληλα οδηγεί σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους γιατρούς του ΕΣΥ, παροτρύνοντας στην άσκηση ιδιωτικού έργου προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημα τους.

Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και η ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής στα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία και να καταργηθεί η διέξοδος της ιδιωτικής πληρωμής, που δίνεται στους ασθενείς για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους.Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες των πολιτών σε πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση και είμαστε αντίθετοι στα όποια σχέδια οδηγούν στην επέκταση των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας».

 

Προς την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ

Η εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Λασιθίου και Νευρολόγος του Νοσοκομείου Σητείας κ. Ευαγγελία Γκαβανόζη αναφέρθηκε αρχικά στον σκοπό της συγκέντρωσης «για να δείξουμε την αντίθεσή μας γι’ αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που είναι η ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας».

«Με ανακοίνωση, με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση για την έναρξη επί πληρωμή των απογευματινών ιατρείων του ΕΣΥ, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν υγεία, εξαναγκάζοντας τους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου κι εργασιακού δικαιώματος. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητούμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του Νοσοκομείου με τη λογική κόστους -οφέλους, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι την περίοδο της πανδημίας έδιναν καθημερινά μάχη με αυταπάρνηση κι ανιδιοτέλεια στο πλευρό των ασθενών τους, δεν θα τους εγκαταλείψουν ούτε τώρα. Απορρίπτουμε τη λογική ότι “όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώσει”. Δεν θα κάνουμε πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας για να “ενισχύσουμε” το εισόδημά μας από το υστέρημά τους. Από το υστέρημα σε τελευταία ανάλυση των οικογενειών μας των γονιών μας, των παιδιών μας. Γιατί αυτό διακυβεύεται, η δική τους υγεία, η δική τους ζωή! Για το λόγο αυτό η καταδίκη του νομοσχεδίου είναι καθολική από το σύνολο των γιατρών και την συντριπτική πλειοψηφία των Ιατρικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα.

 

Ζητούν μαζικές προσλήψεις

Απαιτούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών των οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης και πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι. Να αρθούν επιτέλους οι αναστολές εργασίας. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί ή μειωθεί, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Επαναφορά της πλήρους αστικής ευθύνης στο νοσοκομείο. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε πολίτη σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, και όχι προϊόν για να το εμπορευόμαστε».

 

Γιατροί δύο ταχυτήτων

Την στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας στην κινητοποίηση μετέφερε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος Γιάννης Κατσαράκης Παιδίατρος του Νοσοκομείου Σητείας: «Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί πραγματικά πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ», ανέφερε. Εστίασε στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου, στο άρθρο 7 το οποίο καθιερώνει τη μερική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ, «κάτι που είναι κατάπτυστο», όπως είπε, «ενώ το άρθρο 10 καταργεί την πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ δίνοντάς τους το δικαίωμα να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Καθιερώνονται γιατροί δύο ταχυτήτων, αυτοί που θα το εκμεταλλευτούν, κυρίως οι χειρουργικές ειδικότητες μεγάλων νοσοκομείων, σε σχέση με τις άλλες. Κάνει κακό όχι μόνο στο δημόσιο σύστημα. Αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιώτες που θα έχουν να ανταγωνιστούν τους γιατρούς, που θα έχουν και το ιδιωτικό ιατρείο και την πρόσβαση στο νοσοκομείο και θα είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Κυρίως όμως πλήττονται οι ασθενείς, οι οποίοι θα χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να βρουν λύση γρηγορότερα στο πρόβλημά τους. Εμείς ζητάμε τη μαζική πρόσληψη μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στο ΕΣΥ. Η υγεία είναι το πρώτιστο αγαθό. Ζητάμε δωρεάν υγεία για όλο τον κόσμο».

 

Χαιρετισμοί και συμπαράσταση

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη. «Είμαστε εδώ να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί με τους γιατρούς κι όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου για τα δίκαια αιτήματα. Το νομοσχέδιο αυτό θα υποβαθμίσει τη δημόσια δωρεάν υγεία», υπογράμμισε. Αλλά και επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Σητείας.

Συμμετείχαν εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του τομέα της υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων -μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λασιθίου, η Ομάδα Γυναικών Σητείας μέλος της ΟΓΕ.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας