Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Δημιουργία δικτύου πεζοπορικών και θεματικών διαδρομών στο Ν. Λασιθίου

 

To πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κρήτης για το 2022, περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων δράση για τη γνώση των σύγχρονων τουριστικών τάσεων, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τουριστών που μας επισκέπτονται. Είναι δε απαραίτητη για τη διαρκή βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και των μεθόδων προβολής του.

Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή μελετών και στατιστικών ερευνών, οι οποίες θα μπορούσαν να μας τροφοδοτήσουν με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με μια πιο ευέλικτη στρατηγική τουριστικής προβολής.

Στο πλαίσιο αυτό πέρασε από την οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Κρήτης η πρόταση της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου την οποία παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ανδρουλάκης για την έγκριση διάθεσης πίστωσης για τον σχεδιασμό και την μελέτη για την ανάπτυξη – προβολή ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικών και θεματικών διαδρομών στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Η μελέτη είναι συνολικού ποσού 37.200,00€ (με ΦΠΑ) και εγκρίθηκε ομόφωνα παρουσία και της Περιφερειακής Συμβούλου Μαρίας Χανιωτάκη που συμμετέχει στην Οικονομική επιτροπή.

Ειδικότερα, στην ενέργεια αυτή εξέχουσας σημασίας είναι η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουριστικούς φορείς, ινστιτούτα μελετών, ιδιωτικές εταιρείες, κλπ για τη διεξαγωγή ερευνών που αφορούν το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, τον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών, τις μελλοντικές προσδοκίες τους, τη δυναμική της κάθε τουριστικής αγοράς, αλλά και τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο, εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης που θεωρεί πως το έργο αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί αναδεικνύει τον τόπο και την επαφή των επισκεπτών με αυτόν.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στα πλαίσια του σχεδιασμού της τουριστικής στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης προσβλέπει στην ολοκλήρωση ενός δικτύου μονοπατιών, στην συνολική σήμανσή του και στην ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος εντός του δικτύου αυτού. Η Π.Ε. Λασιθίου διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο παραδοσιακών μονοπατιών, τα οποία χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ως οδοί επικοινωνίας», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα μονοπάτια αυτά συχνά περνούν από οικισμούς, αγροτικό ή ορεινό τοπίο, διέρχονται από σημεία ενδιαφέροντος όπως εκκλησίες, αρχαιότητες κ.α. Το δίκτυο μονοπατιών, με διαδρομές εύκολες ή μέτριας δυσκολίας προσφέρεται για ήπια πεζοπορία ακόμα και τους πιο θερμούς καλοκαιρινούς μήνες και είναι ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά και ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας ενώ συγχρόνως μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και περιπατητικού επιπέδου καθώς προσφέρει εναλλαγή τοπίων και αξιοθέατα από διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Η εν λόγω μελέτη θα βοηθήσει στην άμβλυνση της εποχικότητας και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο περιπατητικός τουρισμός διεκδικεί σημαντικό μερίδιο του κοινού της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Το συνολικό κόστος περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την μελέτη για την ανάπτυξη – προβολή ενός ολοκληρωμένου δικτύου πεζοπορικών και θεματικών διαδρομών στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Να σημειωθεί πως ως μονοπάτι χαρακτηρίζεται ο στενός μη αμαξιτός δρόμος ο οποίος προορίζεται για τη διέλευση πεζών και ζώων. Η βασική διαφορά του από τον αμαξιτό δρόμο είναι ότι αφενός έχει μικρότερο και κυμαινόμενο πλάτος χωρίς περιορισμό στο ελάχιστο πλάτος του, αφετέρου μπορεί να έχει σημαντικές αυξομειώσεις στην κλίση του, καθώς να έχει και σκαλοπάτια.

Τα ορειβατικά – πεζοπορικά μονοπάτια εξυπηρετούν τη δασική αναψυχή, τον ορεινό τουρισμό και οικοτουρισμό καθώς και την προσέγγιση δύσβατων περιοχών ή σημείων στην ύπαιθρο. Η χρήση τους προορίζεται -κατά πρώτον- για δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η πρόσβαση περιπατητών σε φυσικά περιβάλλοντα ή αξιοθέατα και γενικότερα για τη γνωριμία και επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Κατά δεύτερον, προορίζονται για την εξυπηρέτηση επικοινωνίας ή πρόσβασης ορεινών δασικών περιοχών ή σημείων και δύσβατων, δυσπρόσιτων περιοχών χαμηλού υψομέτρου. Εκτός από ορεινά, ημιορεινά και πεδινά σημεία μπορούν να διασχίζουν, παραλίμνια, παραθαλάσσια και παραποτάμια φυσικά τοπία καθώς να περνούν και μέσα από προστατευόμενες περιοχές ή μέσα από κάθε είδος οικοτόπου.

Τα μονοπάτια δεν είναι ένα στενά ορισμένο τεχνικό έργο, αλλά κυρίως μια προτεινόμενη για συγκεκριμένους λόγους διαδρομή. Για τον λόγο αυτό, ως προς την χάραξη και συντήρησή τους, πρέπει να αξιοποιούνται οι τοπικές γνώσεις και οι παραδοσιακές τεχνικές, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ανάπτυξης των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος της κάθε περιοχής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας