Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Πεσμένη η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων στο ν. Λασιθίου-θα συνεχιστούν οι αυξήσεις

 

Σε ιστορικό υψηλό κινούνται εδώ και λίγες ημέρες οι τιμές σε αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης και στην Ελλάδα. Η διαμορφούμενη αυτή κατάσταση προφανώς και δεν αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα πρατήρια του Νομού Λασιθίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Παντελής Επιτροπάκης δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό πως η μεσοσταθμική τιμή μέχρι και χθες σε αυτά κινούνταν περίπου στο 2,08 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη και στο 1,85 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Όπως λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο το πετρέλαιο κίνησης σημείωσε μέσα σε ένα 24ωρο αύξηση 24 λεπτών.

Σύμφωνα μάλιστα και με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργου Ασμάτογλου στο Πρώτο Πρόγραμμα, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά θα φτάσει τα 2,2 ευρώ, την ίδια ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ!

 

«Δεν είναι λύση το πλαφόν κέρδους»

Εξάλλου, οι πρατηριούχοι μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα  όπως και σε άλλα προϊόντα που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κινούνται πλέον, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπάκη, υπό το καθεστώς αυτό. «Θα πρέπει μέχρι 30/6 να δουλέψουμε με το ποσοστό κέρδους που δουλέψαμε τον Αύγουστο, την ίδια ώρα που το ποσοστό κέρδους που συνεχίζουν να βγάζουν οι εταιρίες αυξάνεται».

Ο ίδιος επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.Θεωρεί μονόδρομο για την ανακούφιση της αγοράς – όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων –τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ή ευρύτερα τη μείωση του ΦΠΑ, που έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών, σε συνδυασμό με την  πάταξη της λαθρεμπορίας.

 

«Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις»

Στο ερώτημα πότε είναι πιθανό να μπει φρένο σε αυτό το «ράλι» τιμών, ο κ. Επιτροπάκης σημειώνει ότι όσο δεν αποκλιμακώνεται η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο, η κατάσταση δεν θα βελτιώνεται.

Εκφράζει δε τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνει πράξη το εμπάργκο ΗΠΑ και Ε.Ε. για το ρωσικό πετρέλαιο, «όταν το 70% του πετρελαίου και το 80% του φυσικού αερίου διοχετεύεται στην Ευρώπη από τη Ρωσία. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, πρώτα θα χτυπηθούμε εμείς και μετά αυτοί».

 

Πεσμένη και η κίνηση

Όλα τα παραπάνω, μάλιστα, είχαν άμεσο αντίκτυπο και στην κίνηση στα πρατήρια, με τους πολίτες να εμφανίζονται πλέον ολοένα και πιο διστακτικοί στο να βάλουν καύσιμα στο όχημά τους. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών, παρότι οι προηγούμενες ήταν μέρες αργίας για τους περισσότερους και ευκαιρία για τον κόσμο να ξεσκάσει κάνοντας τη βόλτα, την εκδρομή του, εντούτοις η κίνηση στα πρατήρια ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας