Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

ΠΟΠ το ελαιόλαδο της Σητείας-Ποια η σημασία της διεθνούς κατοχύρωσης

 

Το ελαιόλαδο «ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ένωση Σητείας, κατοχυρώθηκε διεθνώς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μία θετική προφανώς εξέλιξη, στης οποίας τη σπουδαιότητα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανόλης Μαυροματάκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ «έγινε η κατοχύρωση σε παγκόσμιο επίπεδο τριών ελαιολάδων με προδιαγραφές ΠΟΠ, της Σητείας, της Καλαμάτας και του Κολυμβαρίου κι ενός με προδιαγραφές ΠΓΕ, αυτού της Λακωνίας. Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συντόνισε όλη τη διαδικασία και ο ΣΕΒΙΤΕΛ υποστήριξε με τα απαραίτητα στοιχεία για την ποιότητα, την φήμη και τα λοιπά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων αυτών των περιοχών. Η κατοχύρωση αυτών των ελληνικών ελαιολάδων έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο ΟΗΕ, που σημαίνει ότι υπάρχει αυτομάτως προστασία σε όλες τις χώρες του Οργανισμού.

«Αυτές οι διαδικασίες για παγκόσμια κατοχύρωση γίνονται από όσους είναι γραμμένοι ως μέλη στο Παγκόσμιο Γραφείο Προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων κι επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέλος με την συμφωνία της Λισαβόνας υπεβλήθη από αυτή το αίτημα για την κατοχύρωση του δικού μας ελαιολάδου. Είναι μία ιδιαίτερα τιμητική διάκριση του ποιοτικού ελαιολάδου της περιοχής μας να κατοχυρωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των πολλών επώνυμων ελαιολάδων, που διατίθενται στην διεθνή αγορά από όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το κύρος καθώς επίσης για την ποιότητα και την φήμη που προσδίδεται από την επίσημη διεθνή κατοχύρωση γιατί δίνει το δικαίωμα στους πιστοποιημένους φορείς της αποκλειστικής χρήσης των προδιαγραφών του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος νοθείας, η παραπληροφόρηση του καταναλωτή. Ακόμα βοηθά στην αναγνώριση της προέλευσης του ελαιολάδου, οπότε είναι και προβολή της Σητείας, η οποία δικαίως φέρνει τον τίτλο Σητεία, Πόλη του Ελαιολάδου. Επιπρόσθετα, η διάκριση έγινε στο χρόνο που συνέπεσε με τη διενέργεια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου, που θα γίνει στη Σητεία τον Απρίλιο.

Επίσης, σε διεθνές επίπεδο η αναγνώριση αυτή είναι ενισχυτική στις εξαγωγές, συμβάλει στην προστασία της ποιότητας και είναι θετικός παράγοντας για την οικονομική ικανοποίηση του παραγωγού από την υπεραξία του προϊόντος που αποκτά με την αναγνωρισιμότητά του.

Η περιοχή μας είναι αγροτική και το κυρίως αγροτικό εισόδημα προέρχεται από το λάδι, αφού από τα 190.000 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης τα140.000, δηλαδή το 75% περίπου είναι ελαιοκαλλιέργεια, με 2,5 έως 3 εκατομμύρια περίπου ελαιόδεντρα, αποκλειστικά ποικιλίας κορονέικη. Το κλίμα, το έδαφος και γενικά οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας δίνουν το αποτέλεσμα για τα ιδιαίτερα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία της ελιάς κορονέικη και η οποία θεωρείται από τις καλύτερες για την παραγωγή εκλεκτού ελαιολάδου με άρωμα στη γεύση. Αυτή η ξεχωριστή ποιότητα του ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης έχει οδηγήσει σε πολλές βραβεύσεις τόσο σε εθνικούς, όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα τις τρεις διακρίσεις στον διαγωνισμό Mario Solinas, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.», τόνισε ο κ. Μαυροματάκης

 

Δεν είναι εύκολο

«Το ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», σημείωσε ο κ. Μαυροματάκης, «είναι ένα από 30 ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά ελαιόλαδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να επωφεληθούμε ουσιαστικά τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο από την προστιθέμενη αξία, που μπορεί να αποφέρει στον αγροτικό κλάδο, αφού πανελλαδικά εμφιαλώνεται μόνο το 25% περίπου έναντι του 50% στην Ισπανία και του 75% στην Ιταλία.

Η προσπάθεια για το ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης στην περιοχή της Σητείας γίνεται κατ’ αρχήν από τους παραγωγούς, οι οποίοι φροντίζουν με την καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

Στην συνέχεια εμείς σαν εκπρόσωποι των αγροτών έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διαδώσουμε, αλλά και να προστατεύσουμε αυτή την ποιότητα σε διεθνές επίπεδο, ώστε η ποιότητα και οι ευεργετικές ιδιότητες του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος, που μας χαρίζει η Σητειακή γη, να φθάνουν στο σύνολό τους στον καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με υπομονή κι επιμονή για να πετύχουμε τους στόχους μας και -πιστέψτε με- δεν είναι εύκολο. Η προσπάθεια αυτή είναι χρονοβόρα γιατί η επιλογή για προστασία και κατοχύρωση γίνεται ανάμεσα από πολλά άλλα ποιοτικά ελαιόλαδα, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη και στοιχεία για να αποδειχθεί η διαφορά και η υπεροχή του. Αυτή η διάκριση στις χώρες που προστατεύεται δίνει τη δυνατότητα στους τυποποιητές να κατοχυρώσουν το δικό τους σήμα, όπως έχει κάνει η Ένωση προς το παρόν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με το Σητεία Ο,3 και 0,7.»

 

Η εταιρεία

Για την πορεία της «Έλαια Σητείας» Α.Ε. ο κ. Μαυροματάκης ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό η προσπάθεια μας για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης ελαιολάδου της Ένωσης έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι την χρονιά που πέρασε, το 2021, διαχειριστήκαμε περίπου 500 τόνους ελαιολάδου, το οποίο προωθήθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, κατά το πλείστον εμφιαλωμένο.

Η φετινή σαιζόν ξεκίνησε με στόχο το διπλασιασμό των πωλήσεων και παρά τις διεθνείς αρνητικές συνθήκες που δημιουργούνται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, θεωρούμε ότι θα είμαστε κοντά στις προβλέψεις μας. Η φετινή παραγωγή δεν απέδωσε την αναμενόμενη ποσότητα λόγω καιρικών συνθηκών, όμως είχαμε μία πάρα πολύ καλή ποιότητα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας