Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Aνάπλαση της παραλιακής ζώνης του οικισμού του Ξεροκάμπου

 

Η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σητείας γνωμοδότησε θετικά για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Τ.Κ. Ζήρου», προϋπολογισμού 466.616,50 (με ΦΠΑ).

Θετική ήταν και η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ζήρου κατά την συνεδρίασή του στις 3 Μαρτίου στην οποία παραβρέθηκαν (όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο) ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδάκης καθώς και η υπάλληλος του Δήμου Αρχιτέκτονας -Μηχανικός κ. Γεωργία Ζαβερδινού. Παρουσίασαν μάλιστα στα μέλη του Τ.Σ. τις εργασίες που θα γίνουν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του οικισμού του Ξεροκάμπου, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συντάχθηκε για το έργο «Βιοκλιματική Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Τ.Κ. Ζήρου». Το έργο αφορά τον οικισμό Ξερόκαμπο της κοινότητας Ζήρου.

Βάσει της τεχνικής έκθεσης ο Ξερόκαμπος είναι μία περιοχή ιδιαίτερου κάλλους απέχοντας 48 χλμ. από την Σητεία, 2 χλμ. από το Παλαίκαστρο και 9 από τη Ζάκρο. Το τοπίο στην ευρύτερη περιοχή είναι άνυδρο, βραχώδες, περιτριγυρίζεται από γυμνά βουνά με συστάδες βράχων με θάμνους και θυμάρι, ενώ σε μερικά σημεία υπάρχουν λίγοι ελαιώνες.

Στην παραλιακή ζώνη του οικισμού στο τμήμα όπου γίνεται η βιοκλιματική ανάπλαση, είναι αξιοσημείωτη η ποικιλία των παραλιών καθώς υπάρχουν παραλίες με βράχια, βότσαλα χονδρά, ψιλή άμμο.

Ο υφιστάμενος ασφαλτοστρωμένος δρόμος, διπλής κατεύθυνσης ενώνει τον οικισμό με τις συνεχόμενες, ιδιαίτερης ομορφιάς παραλίες και έχει έντονη κίνηση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η γραμμή αιγιαλού έχει οριστεί στο μέσον περίπου του δρόμου σε όλο το μήκος του και το δεδομένο είναι ο υφιστάμενος δρόμος να παραμείνει σε χρήση.

Με βάση την υφιστάμενη αυτή κατάσταση, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση, η περιοχή ανάπλασης από το όριο του ασφαλτοστρωμένου δρόμου (3,5 μ. περίπου μετά την γραμμή αιγιαλού σε όλος το μήκος του) μέχρι τη γραμμή παραλίας αντιμετωπίζεται ως πεζόδρομος.

Η χάραξη περιλαμβάνει δύο βασικές ζώνες και τμήματα σύνδεσής τους:

α) Μία ζώνη κίνησης παράλληλα με την γραμμή παραλίας πλάτους 4 μ. περίπου για πεζούς και για πρόσβαση οχημάτων στις υφιστάμενες συνεχόμενες ιδιοκτησίες. Τη ζώνη αυτή διατρέχει σε όλο το μήκος της γραμμή όδευσης τυφλών.

β) Μία ζώνη φύτευσης πρασίνου ως ένα φυσικό όριο με τον υφιστάμενο δρόμο. Η φύτευση μπορεί να περιλαμβάνει αειθαλή ανθεκτικά στον άνεμο φυτά (χαρουπιά, ελέαγνο, δάφνη) καθώς και θαμνώδη τοπικά αρωματικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο κά.) όλα φυτά που φύονται στην ευρύτερη περιοχή.

Ανά αποστάσεις σε συγκεκριμένες θέσεις δημιουργούνται ανοίγματα σύνδεσης -θέας προς τη θάλασσα. Τα τμήματα αυτά από χυτό βοτσαλωτό δάπεδο όμοιου χρώματος και υφής με τις βοτσαλωτές παραλίες της περιοχής μοιάζουν σαν η θάλασσα να εισχωρεί στις παραπάνω ζώνες δημιουργώντας καδραρισμένες θέες στο πέλαγος, όπως τονίζεται στην τεχνική έκθεση. Είναι όμως και περάσματα για το αυτοκίνητο σύνδεσης του υφιστάμενου δρόμου με τις υπερκείμενες συνεχόμενες ιδιοκτησίες σε όλο το μήκος της γραμμής παραλίας.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας