Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Κρήτη: Πού θα βρείτε φθηνότερα καύσιμα – Αναλυτικά οι τιμές της βενζίνης ανά περιοχή

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2020-10-17/light-car-wheel-driving-environment-vehicle-station-auto-industry-steering-wheel-gas-station-tire-automotive-energy-pump-gas-pump-motor-diesel-gas-gasoline-oil-petrol-pollution-service-fuel-petroleum-refueling-pr.jpg
Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή η πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων» 
 

Αυξήσεις που «καίνε» καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές και στα καύσιμα, σε συνδυασμό με την ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να «λυγίζουν» τα νοικοκυριά και της Κρήτης.

Το κόστος της αμόλυβδης έφτασε σε πρατήριο της ενδοχώρας του νησιού ακόμη και τα 2,30 ευρώ το λίτρο, ενώ οι μικρές μειώσεις που καταγράφηκαν μετά την Παρασκευή δεν ανακουφίζουν τους καταναλωτές.

Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών είναι η έρευνα αγοράς, προκειμένου να βρουν τις φθηνότερες –τηρουμένων των αναλογιών – τιμές στα πρατήρια.

Δείτε οnline στην εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τις τιμές των πρατηρίων της Κρήτης:

1.Μπαίνετε στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο πλαίσιο που γράφει «Εάν είστε Καταναλωτής, ψάξτε για πρατήρια, διευθύνσεις, καύσιμα και τιμές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια»:

2.Θα σας εμφανιστεί ένας χάρτης και κάνετε κλικ στον νομό που σας ενδιαφέρει:

3.Στη συνέχεια επιλέγετε τον δήμο ή τους δήμους που σας ενδιαφέρουν και ακολούθως πατάτε «επόμενο»:

4.Στην επόμενη φόρμα επιλέγετε τον τύπο του καυσίμου που σας ενδιαφέρει και κάνετε κλικ στο «δεν είμαι ρομπότ» και πάλι στο «επόμενο»:

Τι ισχύει για την Κρήτη

Μικρή μείωση καταγράφεται στα πρατήρια της Κρήτης από το περασμένο Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη.

«Ευελπιστούμε σε μια καθημερινή μείωση της τάξεως των 3-4 λεπτών από αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, έτσι ώστε να επωφεληθεί ο καταναλωτής και οι πρατηριούχοι. Καταγράφεται μείωση κατανάλωσης 35% αυτό το διάστημα».

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης κυμαίνεται από τα 2,12-2,18 ευρώ το λίτρο σήμερα, το πετρέλαιο κίνησης στα 2,06 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,68-1,70 ευρώ το λίτρο.

Ο ίδιος τόνισε πως η επιστροφή φόρου στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση δεν έχει θα έχει αποτελέσματα καθώς απαιτούνται δραστικά μέτρα.

«Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή αναμένονται οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Την Παρασκευή αναμένονται πιθανότατα οι νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια, με την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που «καίνε» τους πολίτες είναι τα καύσιμα, πεδίο στο οποίο δεν αναμένονται οριζόντιες παρεμβάσεις αλλά επιδοτήσεις με εισοδηματικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν τις αποδείξεις από την πληρωμή των καυσίμων ώστε αναλόγως με τα εισοδηματικά κριτήρια να υπάρξει ένας μηχανισμός επιστροφής - κυρίως στους ευάλωτους - του φόρου από τα καύσιμα που έχουν πληρώσει, προκειμένου να στηριχτούν οι οικονομικά αδύναμοι.

Το «ράλι» της ανόδου των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια της Κρήτης συνεχίζεται, παρά την μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε μετά την Παρασκευή στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, με την τιμή της αμόλυβδης να παραμένει πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο στην Κρήτη.

Την στιγμή που απομακρύνεται το σενάριο των οριζόντιων παρεμβάσεων, σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι φορείς ζητούν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.

Ο κ. Ασμάτογλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία προχωρά σε οριζόντια μείωση των τιμών και αναφέρει πως ο καταναλωτής χρειάζεται άμεσα τη μείωση. Επίσης, αναφέρει ότι και η Γερμανία συζητά μείωση του ΦΠΑ και όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η οριζόντια μείωση θα επιφέρει όφελος και όχι οι ετεροχρονισμένες επιδοτήσεις.

 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας