Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Σητεία, ενημέρωση για «πράσινα» προγράμματα του Life

 

Στη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Life & Δράση: Πραγματικότητα, Προκλήσεις και ανάγκες στη δασική διαχείριση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» συμμετείχε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ τη διοργάνωση ανέλαβε το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των πολιτών.

Δεδομένης της επίδρασης του ζητήματος της ορθολογικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και στη ζωή των πόλεων, στην διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκε η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής και των επιπλέον μέτρων που πρέπει να λάβει η χώρα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Παράλληλα παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για την χρηματοδότηση έργων μέσω του χρηματοδοτικού Προγράμματος Life από το Έργο Οικοδόμησης Δυναμικού Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα Life.

Τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή ημερίδα καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος. Αναφέρθηκε στο ρόλο του Πράσινου Ταμείου σχετικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο Life και τις ευκαιρίες για την προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων. Ακολούθησαν εισηγήσεις.

«Ήταν», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Σητείας. Μία ημερίδα που προσέδωσε επιπλέον γνώσεις σε θέματα αναφορικά με την διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Το Πράσινο Ταμείο είναι ένας φορέας με τον οποίο έχουμε συνεργασία όλοι οι Δήμοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με χρηματοδοτήσεις έργων, που αυξάνουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο κάθε Δήμου, της κάθε περιοχής. Σχετίζονται με αναπλάσεις, με αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, ανακαίνιση παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων.

Υπάρχει μία σύνθετη λειτουργία του Ταμείου, η οποία -αν μη τί άλλο- σκοπό έχει την αναβάθμιση του καθημερινού περιβάλλοντος, αστικού, περιαστικού, ανθρωπογενούς, γενικά ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας σε ένα περιβάλλον που είμαστε υποχρεωμένοι να το διατηρούμε όσο γίνεται πιο ανέπαφο ώστε να αναβαθμίζεται κι όχι να υποβαθμίζεται καθημερινά η ποιότητα ζωής».

 

Σταθμός φόρτισης

Ο Δήμαρχος εστίασε σε ένα νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και αναφέρθηκε και σε ένα έργο που ενδιαφέρει και το Δήμο Σητείας. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. «Αφορά μία χρηματοδότηση περίπου 30.000 € και δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να προκηρύξουν μία μελέτη στην οποία μπορούν να χωροθετήσουν τα σημεία που θεωρούν ότι στο μέλλον πρέπει να τοποθετηθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Είναι ένα προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην χρηματοδοτική δράση του “Τρίτση”, που αναφέρεται στα ηλεκτρικά οχήματα. Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου το θέμα συζητήθηκε ως έκτακτο δεδομένου ότι οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε 25 Νοεμβρίου και το περιθώριο είναι ως τις 5 Δεκεμβρίου. Επομένως πρέπει εντός 10 ημερών να γίνουν όλες οι διαδικασίες.

Εγκρίθηκε λοιπόν από την Οικονομική Επιτροπή, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός, ώστε εντός του νέου έτους να έχουμε έτοιμη μελέτη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες ένταξης στην χρηματοδότηση για την προμήθεια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», εξήγησε ο κ. Ζερβάκης.

 

Αλλάζει η καθημερινότητα

Με αφορμή την διεξαγωγή της ημερίδας ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι γενικότερα αλλάζει η καθημερινότητά μας. Τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την διαχείριση της ενέργειας, ο 21ος αιώνας θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Βλέπουμε δράσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία των απορριμμάτων και την χρησιμοποίηση της ενέργειας, βλέπουμε την ανάπτυξη διαφορετικών μορφών ενέργειας. Είναι κάτι που ήδη έχει μπει στη ζωή μας και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε κι όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε κι ενταχθούμε σε μία τέτοια διαδικασία, τόσο περισσότερο κερδισμένοι -εκτιμώ ότι- θα είμαστε όλοι μας».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας