Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Μ. Μαυροματάκης : Νέα εκκίνηση για την Ενωση, που θα δώσει πολλά στον παραγωγό και το ποιοτικό λάδι

DSC02353Σε σημείο επανεκκίνησης ,από σταθερή βάση, βρίσκεται η Ενωση Σητείας, με τον πρόεδρο της, Μανώλη Μαυροματάκη να ανακοινώνει την ίδρυση της εταιρίας ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ,
με αξιόπιστους συνεργάτες με διεθνές κύρος, που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα αρχικά , και στην συνέχεια την παροχή υψηλών υπηρεσιών στους παραγωγούς , όπως είναι ο στόχος.
Η ιστορική Ενωση Σητείας, κάνει αυτό το νέο ξεκίνημα, επενδύοντας στην εμπιστοσύνη που θέλει να ξανακερδίσει από τους παραγωγούς, στέλνοντας  το μήνυμα  πως  δεν παίζει, ούτε επικοινωνεί προθέσεις, αλλά έχει σχέδιο και στόχο.
Ο πρόεδρος της Ενωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, είπε στον STYLE 100:


«Μετά από κύκλους διαπραγματεύσεων και άλλων ενεργειών, καταφέραμε να βρούμε επενδυτές , οι οποίοι είναι αξιόλογοι και με διεθνή δραστηριότητα,  όπως η Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, η OLYMPIAN GREEN,η  GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Μετά από τις διαπραγματεύσεις αυτές,που κράτησαν δύο χρόνια,  σας ενημερώνω πως την  περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ίδρυσης της εταιρίας με τους νέους συνεργάτες.
Το όνομα  αυτής είναι ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ- LA SITIA».
Όπως μας είπε, «μπαίνουμε   σε μια αρχή για την Ενωση Σητείας,αποφεύγοντας για δεύτερη φορά την εκκαθάριση .
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημείο  εκκίνησης της Ενωσης που θα δώσει πολλά και στον παραγωγό και στο ποιοτικό  λάδι που  προωθούμε  στην αγορά».


Οι νέοι στόχοι και  το ιστορικό των διαδικασιών


Με τους νέους συνεργάτες της, η Ενωση στοχεύει « να βοηθήσει τον παραγωγό από το χωράφι μέχρι και τη διάθεση του προϊόντος στο ράφι», μας λέει ο κ, Μαυροματάκης .
Μαζί, θα παραμείνουν στην Ενωση οι εγκαταστάσεις της, στην διάθεση του αγρότη, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ,θα βρεθούν οι πόροι» ούτως ώστε να καλύψουμε κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τις υποχρεώσεις που υπάρχουν έως σήμερα. Από τους εργαζόμενους μέχρι την τράπεζα και τους υπόλοιπους προμηθευτές», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης, που μας παρουσίασε κι ένα σύντομο ιστορικό των περιπετειών.
«Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται  μια μεγάλη προσπάθεια  για να μείνει η Ενωση σε λειτουργία.
Βρεθήκαμε στο στάδιο της εκκαθάρισης το 2014 με βάση τον νόμο περί συνεταιρισμών. Έπρεπε  ή να κλείσουμε και να πάμε σε εκκαθάριση, ή να γίνουμε  βιώσιμοι και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας .
Λόγω της οικονομικής κατάστασης η Ενωση δεν είχε την δυνατότητα, έπρεπε αναγκαστικά να πάμε σε εκκαθάριση.
Κάναμε έναν αγώνα τότε, με την τράπεζα Πειραιώς, που ήταν  η μεγαλύτερη πιστώτρια μας, (το 80 με 85% είναι χρέη προς την Πειραιώς), και η οποία μετά από έναν μεγάλο  αγώνα και την εξεύρεση τότε  της συνεργασίας με την ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΕΕ του κ.Κεφαλογιάννη, μας έδωσε την δυνατότητα να ξεπεράσουν το πρόβλημα της εκκαθάρισης και να αρχίσουμε μια νέα πορεία.
Αυτή η προσπάθεια έληξε άδοξα, το 2018.
Βρεθήκαμε ξανά  στο στάδιο της εκκαθάρισης, διότι η τράπεζα , μετά από την αποτυχημένη αυτή συνεργασία , μας είπε πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε εκκαθάριση και σε βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων».
Μέσα από συνεδριάσεις γενικών συνελεύσεων και του διοικητικού συμβουλίου, αποτυπώθηκε η πρόθεση εξεύρεσης νέων επενδυτών, αφού πρώτα ζητήθηκε από την τράπεζα χρόνος,για να τρέξουν αυτές οι διαδικασίες. Δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Κι έτσι φτάσαμε , με πολλές ενδιάμεσες δυσκολίες, στο σήμερα.

  • Ρωτήσαμε τον κ. Μαυροματάκη αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να ναυαγήσει το νέο εγχείρημα :
«Θεωρώ πως δεν υπάρχει»,μας λέει, « διότι η Τράπεζα έχει εγγράφως δώσει την έγκριση της, έχει δοθεί η χρηματοδότηση, η οποία ήταν απαραίτητη  προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την συνεργασία , και οι τρεις μέτοχοι έχουν υπογράψει και το σύμφωνο συνέργειας και το εταιρικό κεφάλαιο».
Η χρηματοδότηση θα είναι κυμαινόμενη και το ξεκίνημα γίνεται με   ένα εκατομμύριο.

«Δεν υπάρχει πλαίσιο συζήτησης για την ενιαία διαχείριση λαδιού»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Σητείας, μαζί με τους προέδρους όλων  των Ενώσεων της  Κρήτης, πήρε μέρος και στην τέταρτη συνάντηση που έγινε στα Χανιά , πριν λίγες μέρες. Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη ειδικά με τους χαρακτηρισμούς ΠΟΠ και ΠΓΕ:
«Οι απόψεις του σταθερές σε αυτόν τον τομέα.Είπα  πως δεν είμαι θετικός, ούτε και αρνητικός , αν δεν  έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συζητήσουμε.Συζητάμε αν πρέπει να γίνει κοινή διαχείριση ελαιολάδου, ακούγεται πολύ εύστοχο, και ειδικά την  περίοδο που περνάμε τώρα, με τις χαμηλές τιμές και την υποβάθμιση του ελαιολάδου.
Όλα αυτά, είναι θεωρητικά. Οι πράξεις είναι μακριά».
Ο κ. Μαυροματάκης σημειώνει πως δεν μπορεί η Ενωση να δεσμεύσει παραγωγούς και συνεταιρισμούς σε μια τέτοια απόφαση, αλλά θα πρέπει να ακουστεί η άποψη τους..
«Υπάρχουν  13 ΠΟΠ  και ΠΓΕ λάδια, στην Κρήτη», μας λέει. « Αυτήν την στιγμή ,έχουν  όλοι το τοπωνύμιο Κρήτης και τηρούν τις αυστηρές προδιαγραφές». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φάκελος  που έχει κατατεθεί για το λάδι γεωγραφικής προέλευσης, είναι προβληματικός.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας