Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Περί Κορνάρου, Κορναρείων και Πολιτισμού…

Με αφορμή τα σχόλια που διάβασα σε ανάρτηση του Sitia on line, σχετικά με το Έτος Ερωτόκριτου, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις ως μέλος της ομάδας παραγωγής της θεατρικής παράστασης «Η Θυσία Του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου, η οποία ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από τη θεατρική ομάδα του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» το καλοκαίρι του 2018 στην Καζάρμα.

Πράγματι, ο Δήμος ανακήρυξε το έτος 2018 ως Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου για τον Δήμο Σητείας. Τον Μάρτιο του 2018, αν και καθυστερημένα, κληθήκαμε όλοι οι Σύλλογοι να συμμετάσχουμε σε μία ενημερωτική συνάντηση στην οποία θα υποβάλλαμε τις προτάσεις μας τόσο για τα Κορνάρεια, όσο και για το Έτος Β. Κορνάρου. Εκεί, ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας πρότεινε, μεταξύ άλλων, δύο δράσεις: η μία ήταν η θεατρική παράσταση και η άλλη ήταν η φιλολογική βραδιά με τον κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη, σχετικά με την πατρότητα της Θυσίας του Αβραάμ. Διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι ημερομηνίες για τις εκδηλώσεις είχαν ήδη κλειστεί, παρόλο που ήταν η πρώτη συνάντηση όλων των Συλλόγων για να διοργανωθούν τα Κορνάρεια και το Έτος Κορνάρου. Έτσι, μας παραχωρήθηκαν οι ημερομηνίες 6 & 7 Αυγούστου από άλλον Σύλλογο, ο οποίος υποχρεώθηκε να μεταφέρει τις εκδηλώσεις του σε προγενέστερη ημερομηνία.
Επιπλέον, στην ίδια συνάντηση αναφέρθηκε ότι θα ενισχυθούν οικονομικά όλες οι δράσεις των Συλλόγων, αρκεί να κατατεθούν εγγράφως οι προϋπολογισμοί. Εμείς, ως ομάδα παραγωγής, το πράξαμε και μας ενίσχυσαν οικονομικά για τον ήχο και το φως για 2 παραστάσεις, καθώς και για την εκτύπωση των προγραμμάτων, όμως αυτό κάλυπτε ένα μικρό ποσοστό από το κόστος της παράστασης. Χάρη στις χορηγίες των συμπολιτών μας, οι οποίοι μας στήριξαν, και από τα έσοδα των παραστάσεων καλύφθηκαν τα έξοδα και έμεινε ένα μικρό χρηματικό ποσό για να ενισχύσουμε τη λειτουργία του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Σητείας. Στην πορεία, διαπιστώσαμε ότι η μερίδα του λέοντος των χρηματικών ενισχύσεων δόθηκε σε μία συγκεκριμένη εκδήλωση ενός συγκεκριμένου Συλλόγου (και πολύ καλώς έγινε), όμως εμείς δεν πήραμε όσα μας αναλογούσαν. Εκ των υστέρων, εκφράζοντας το παράπονό μας, ακούσαμε το επιχείρημα ότι αυτό συνέβη γιατί η παράσταση δεν έγινε σε συμπαραγωγή με τον ΔΟΚΑΣ, πράγμα που ουδέποτε μας προτάθηκε.
Παρά τις διθυραμβικές κριτικές που λάβαμε, η ομάδα παραγωγής, δυστυχώς, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του Συλλόγου και της οικονομικής στενότητας, αποφάσισε τελικά να μην αναλάβει το ρίσκο για να συνεχιστούν οι παραστάσεις.  
Σημειωτέον δε ότι η ίδια τακτική διοργάνωσης των εκδηλώσεων έχει ακολουθηθεί και φέτος, καθώς έχει γίνει ήδη προγραμματισμός εκδηλώσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί μία κοινή συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Γνωρίζουμε ήδη από τα δημοσιεύματα ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το Έτος Ερωτόκριτου 2019 στον Δήμο με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, παρουσία εκπροσώπου ενός μόνο Συλλόγου, στην οποία συνάντηση δεν εκλήθη κανένας άλλος Σύλλογος να συμμετάσχει και ούτε ενημερωθήκαμε σχετικά με τις αποφάσεις ή τον προγραμματισμό που έγινε. Και ενημερωνόμαστε τώρα μέσω Facebook, ευτυχώς που υπάρχει και αυτό, από τον κ. Φουρναράκη ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί εκδηλώσεις για το Έτος Ερωτόκριτου.  
Ο Πολιτισμός ανήκει σε όλους και πρέπει να μας ενώνει όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι οι Σύλλογοι και όλες οι ομάδες μπορούν να συμβάλλουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι, όπως αποδεικνύεται, εξάλλου, και από τη μεγάλη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των Κορναρείων τα τελευταία χρόνια. Η άνιση και επιλεκτική μεταχείριση προκαλεί αντιπαλότητες μεταξύ των Συλλόγων και δεν καλλιεργεί τη μεταξύ τους αλληλεγγύη που θα έπρεπε να προάγεται. Ο Πολιτισμός δεν είναι κτήμα κανενός και θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Όσοι παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση στο Πολύκεντρο που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του Γ.Ε.Λ. Σητείας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, διαπιστώσαμε ότι σε αυτήν την πόλη υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι νέοι συμπολίτες μας που έχουν πολλά να προσφέρουν στον πολιτισμό μας και, μάλιστα, εθελοντικά. Χρέος, επομένως, της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής είναι να αντιμετωπίζει με τον απαιτούμενο σεβασμό και με ισοτιμία όλους εκείνους που προσφέρουν εθελοντικά στον τόπο μας και να ενισχύει ουσιαστικά το έργο τους και όχι μόνο με λόγια και βραβεύσεις...   
Χρύσα Περράκη
Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος
Μέλος Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος»
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος «Σητεία Ενώνουμε Δυνάμεις»


Συνολικες προβολες σελιδας