Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας στα μονοπάτια του Γεωπάρκου Σητείας




Στην βελτίωση της προσβασιμότητας και στην σήμανση της  Γεωδιαδρομής 15 στο Φαράγγι Μονής Τοπλού, προχώρησε ο ΔΟΚΑΣ. Μία από τις πιο σημαντικές γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου Σητείας , λόγω του ότι περιλαμβάνει γεώτοπους εξαιρετικής σημασίας.

Η γεωδιαδρομή, είναι κυκλική,3.500μέτρων,  ξεκινάει δυτικά της Μονής Τοπλού, διασχίζει το φαράγγι και επιστρέφει από την κορυφογραμμή στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Σε όλο το μήκος της διαδρομής το τοπίο είναι πανέμορφο και ο επισκέπτης μπορεί να δει ενδημικά είδη φυτών, απολιθώματα αλλά και μοναδικές διαβρωσιγενείς μορφές τις ονομαζόμενες «Ταφόνι».
Επίσης στις μικρές λίμνες που σχηματίζονται στο φαράγγι αξίζει να παρατηρήσει κανείς την Ποταμοχελώνα (Mauremys rivulata). Ο επισκέπτης  θα πρέπει να είναι προσεκτικός τόσο για την προσωπική του ασφάλεια, μια και η μορφολογία σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής απαιτεί αυξημένη προσοχή, όσο και στην προστασία των σπάνιων ειδών , χλωρίδας και πανίδας,  που θα συναντήσει στην πεζοπορία του.
Ο ΔΟΚΑΣ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας στα σημαντικότερα μονοπάτια του Γεωπάρκου, με τους εργαζόμενους που διαθέτει, αλλά  και σε συνεργασία με  πολιτιστικούς συλλόγους και άλλες συλλογικότητες του δήμου μας.
Ήδη, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Ζάκρου Ζήρου , Ξεροκάμπου και Σιτάνου, στις 9 Ιουλίου θα καθαριστεί το μονοπάτι και η Γεωδιαδρομή Ε4 από την Ζήρο μέχρι την κάτω Ζάκρο.

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Αντιδήμαρχος Σητείας
Λεωνίδας τερζής

Συνολικες προβολες σελιδας