Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Θετική η Επιτροπή Ποιότητας στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Σητείας

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης «Αναβάθμιση κεντρικής πλατείας Ηρώων πολυτεχνείου Δήμου Σητείας».

Η πρόταση για την κεντρική πλατεία της Σητείας εντάσσεται στα πλαίσια της σύγχρονης βιοκλιματικής προσέγγισης του αστικού σχεδιασμού. Βασικό στόχο έχει την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας ζωής της πόλης.
Στο πλαίσιο της πρότασης προβλέπεται ο αποκλεισμός της διέλευσης των οχημάτων από την πλατεία και γύρω από το μνημείο.
Η αφαίρεση του ασφαλτοτάπητα και η πεζοδρόμηση- πλακόστρωση του χώρου στην ίδια στάθμη με τον περιβάλλοντα χώρο με σύγχρονα ψυχρά υλικά, που θα έχουν υψηλή θερμο-ανακλαστικότητα, εκπεμπικότητα και θερμοχωρητικότητα.
Προτείνεται η προσθήκη νέων ζωνών αστικού πρασίνου και η εισαγωγή στοιχείων νερού, σκίασης και συστημάτων τεχνητού αστικού δροσισμού. Τα ψυχρά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν συνδυάζουν υψηλή ανακλαστικότητα και υψηλή εκπεμπικότητα και διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια τους.
Με τη νέα πρόταση ένας χώρος διέλευσης, όπως τονίζεται, μετασχηματίζεται σε ένα χώρο στάσης, συνάντησης και δρώμενων, ο οποίος βάσει βιοκλιματικού σχεδιασμού εξασφαλίζει την βέλτιστη θερμική άνεση των χρηστών.
Με την επέμβαση αυτή η κεντρική πλατεία της Σητείας θα ενεργοποιηθεί ξανά ενθαρρύνοντας την συνάθροιση και την κοινωνική επαφή των πολιτών. Θα εξασφαλίσει την άνετη πρόσβαση στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και θα βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της περιοχής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας