Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Ρούτσης»...έκπληξη στη δημοπρασία για τη μεγαλύτερη γέφυρα της Κρήτης!

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/2133333221323.jpg?mtime=20161222194942Κι εκεί που έχεις ξεχάσει το όνομα…«Κλέαρχος Ρούτσης» να σου ξαφνικά κι έρχεται να πάρει πάλι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Κρήτης! Η εταιρεία ,που…ταλαιπώρησε και καθυστέρησε με τα όσα έγιναν, το έργο του δρόμου της Μεσαράς-και τελικά κηρύχθηκε έκπτωτη- χθες επανεμφανίστηκε στην Κρήτη και «χτύπησε» το διαγωνισμό για την μεγαλύτερη γέφυρα στην Ελλάδα, στο Χαμέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες  χθες έγινε στο Ηράκλειο η δημοπρασία για τις συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν στην ολοκλήρωση της γέφυρας μήκους 840 μέτρων- μια «εργολαβία σκούπα», που επειγει καθώς εάν δεν έχει δοθεί σε χρήση μέχρι το Μάρτιο τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις! Το πολύπαθο αυτό έργο με την έκπτωση του πρώτου εργολάβου και τις καθυστερήσεις έχει μπει στο μικροσκόπιο των κοινοτικών αρχών.
Στη χθεσινη δημοπρασία του έργου των 2.200.000 ευρώ συμμετείχαν 10 εταιρείες και τελικά την μεγαλύτερη έκπτωση έδωσε με 48% η εταιρεία του Ρούτση! Οποία έκπληξη για όλους αφού η συγκεκριμένη εταιρεία είχε κάνει άνω κάτω την τελευταία εργολαβία του δρόμου της Μεσαράς, υπήρξαν δικαστικές εμπλοκές, πρόστιμα κλπ με αποτέλεσμα να μείνει στον «αέρα» και εκείνος ο δρόμος!
«Ναι, είναι για μας έκπληξη, αλλά είναι μια διαδικασία νόμιμη! Προφανώς η εταιρεία έχει εργοληπτικό πτυχίο σε ισχύ και συμμετείχε στη διαδικασία δίδοντας τη μεγαλύτερη έκπτωση» έλεγαν στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.
Το θέμα βέβαια είναι η εταιρεία να προχωρήσει το έργο το οποίο πάντως…δεν είναι δύσκολο.
«Είναι επείγον όμως! Όχι δύσκολο τεχνικά, αλλά επείγον. Πρέπει μέχρι το Μάρτιο να είναι έτοιμο προς χρήση για να μην έχουμε προβλήματα» τονίζουν.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάποιες συμπληρωματικές εργασίες, αλλά αυτό που είναι σοβαρό ζητημα είναι να γίνει ένας έλεγχος της παλιάς γέφυρας με τη «διαδικασία της δοκιμαστικής φόρτισης». Να ελεγχθεί δηλαδή εάν σηκώνει τονάζ συγκεκριμένο χωρίς να έχει προβλήματα η γέφυρα. Θα ελεγχθεί για 60 τόνους από τη μια πλευρά και 30 από την άλλη, το 30+30 έχει ελεγθεί στην ουσία ήδη από τα φορτηγά και τις βαριές τσάπες που περνούν.
«Εάν αυτός ο έλεγχος δείξει ότι υπάρχει το παραμικρό τότε θα τη δώσουμε στην κυκλοφορία με μειωμένα χαρακτηριστικά» λένε οι υπηρεσίες.
 
Οι εργασίες
Θυμίζουμε ότι για τη γέφυρα εχει προταθεί από τους μελετητές να ενισχυθούν με ανθρακονήματα τα δοκάρια της και να εξασφαλιστεί η ισορροπία που θέλουν οι προδιαγραφές αυτές.
Η τεράστια αυτή γέφυρα και το σύνολο του έργου που έχουν απορροφήσει πάνω από 22 εκατομμυρια ευρώ και από ΕΣΠΑ, με όποιους πλέον κινδύνους για την χώρα μας, θα είχε τελειώσει εάν δεν προέκυπτε η ατυχία της πρώτης εργολαβίας. Το έργο ξεκίνησε να συζητείται από τις αρχές του 2000. Το 2003 προκηρύχθηκε ως έργο με πακέτο τη μελέτη- κατασκευή.
Μετά από 3 χρόνια αντεγκλήσεων, προσφυγών και…11 υποψηφίων αναδόχων, κατέληξε η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κέρδισε η εταιρεία ΕΡΚΑΤ. Όχι τυχαία εταιρεία αν αναλογιστεί κανένας ότι η ίδια εταιρεία έκανε άνετα και…χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα ολυμπιακά έργα στο Ηράκλειο.
Η εταιρεία ξεκίνησε το 2006 και μέχρι το 2010 ήταν στο έργο. Μέχρι που κηρύχθηκε έκπτωτη λόγω της γνωστής υπόθεσης των πλαστων εγγυητικών καλής εκτέλεσης –και προβλήματος ρευστότητας- είχε κατασκευαστεί το 70% και πλέον του έργου.
Η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη οριστικά και μετά το έργο έμεινε ορφανό. Ως το 2013 που μια άλλη εταιρεία από το Ρέθυμνο και με μια θυγατρική του ΑΚτωρα το πήραν και το προχώρησαν φέρνοντάς το στη σημερινή μορφή του. Τώρα χρειάζεται να γίνουν οι συμπληρωματικές εργασίες για να ολοκληρωθεί.
Ο Ρούτσης
Για την περίπτωση Ρούτση τα έχουμε ξαναπεί. Είχε εμπλακεί σε υπόθεση πλαστών στοιχείων. Το ίδιο το υπουργείο είχε σχετικά με το δρόμο της Μεσαράς ανακοινώσει τα εξής:
Συγκεκριμένα έγιναν καταγγελίες κατά του σχετικού διαγωνισμού, που είχε διενεργηθεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και ειδικότερα κατά της εταιρίας που είχε επιλεγεί ως προσωρινός μειοδότης του έργου. Ειδικότερα: Α) H καταγγελία αφορά σε μη έγκυρη φορολογική ενημερότητα βάσει της οποίας εξεδόθη η από 31-3-2014 ενημερότητα πτυχίου για τη συμμετοχή της εταιρίας που είχε επιλεγεί ως προσωρινός μειοδότης και το έργο Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά.
Β) Kατόπιν καταγγελίας για μη έγκυρη φορολογική ενημερότητα, η Γενική Γραμματεία Εσόδων την 6-4-2015 συνέστησε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (Δ/νση Μητρώων) να γίνει έλεγχος μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας επιβεβαίωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναφορικά με την εγκυρότητα της φορολογικής ενημερότητας.
Γ) Από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ, προέκυψε ότι η φορολογική ενημερότητα δεν ήταν έγκυρη, διότι ανευρέθη ότι δεν είχε εκδοθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα.
Δ) Με αυτά τα δεδομένα ακολούθησαν οι παρακάτω ενέργειες και διαδικασίες:
1. την 8-7-2015 η υπηρεσία κίνησε τη πειθαρχική διαδικασία κατά της εταιρείας. Διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. 2. Και εξέδωσε σχέδιο ανάκλησης της ενημερότητας πτυχίου που εξέδωσε για την ως άνω εταιρεία, καθόσον αυτή στηριζόταν σε μη έγκυρη φορολογική ενημερότητα.
Ε)Την 20-11-2015 το σχέδιο αυτό παραπέμφθηκε ως προς τα νομικά θέματα που εγείροντο (μερική ή ολική ανάκληση ενημερότητας πτυχίου) στο Ν.Σ.Κ.
Στ) Το Ν.Σ.Κ. εξέδωσε γνωμοδότηση και η υπηρεσία την διαβίβασε στο γραφείο υπουργού την 14-12-2015 για την αποδοχή της.
Ζ) Η αποδοχή της πραγματοποιήθηκε την 5-1-2015 και βάσει αυτής η υπηρεσία εξέδωσε πράξη ανακλήσεως της ενημερότητας πτυχίου.

 Κώστας Μπογδανίδης
Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας