Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Άφαντα τα αντιγριπικά εμβόλια από τα φαρμακεία της Κρήτης

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Ένα παράδοξο μέχρι και κωμικοτραγικό φαινόμενο εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες με φόντο τα αντιγριπικά εμβόλια. Την ώρα που ευρέως τα κοινωνικά μηνύματα καλούν τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, στα φαρμακεία δεν υπάρχουν εμβόλια ούτε για δείγμα.

Αν και οι φαρμακοποιοί εξηγούν ότι το μεγαλύτερο μέρος όσων επιβάλλονταν να γίνει ο εμβολιασμός, το έχουν πράξει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η ανησυχία τους επικεντρώνεται ότι ελλείψεις εμφανίζονται σε μια σειρά από φαρμακευτικά σκευάσματα και μάλιστα για πολύ σοβαρές παθήσεις.
Η έλλειψη εξήγησαν ότι οφείλεται στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων των οποίων οι τιμές θα μειωθούν από το νέο έτος, ωστόσο η καθημερινότητα για τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς είναι πολύπλοκη, αφού χρειάζεται να κάνουν αλχημείες προκειμένου είτε να βρουν από άλλα φαρμακεία τα φάρμακα που δεν έχουν ή ακόμη και να αναγκάζονται να δίνουν παρεμφερή σκευάσματα στους ασθενείς, που πολύ συχνά μάλιστα αρνούνται να το δεχθούν.
Ένα μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων έχει ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό είπαν οι φαρμακοποιοί που καθημερινά περιμένουν παρτίδες με εμβόλια δίχως αυτές να φτάνουν ποτέ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη και τις επόμενες ημέρες αν φτάσουν ο εμβολιασμός δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα.
Και αν με τα αντιγριπικά εμβόλια όπως εκτιμάται παρά την κωμικοτραγική  διάσταση, δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, η έλλειψη γενικώς σε φαρμακευτικά σκευάσματα μάλλον προβληματίζει βάζοντας σε περιπέτειες πολλούς ασθενείς που δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους.
Οι φαρμακοποιοί όπως τόνισαν αναγκάζονται να κάνουν αλχημείες για να μπορέσει ο κόσμος να καλυφθεί, αφού λόγω της νέας λίστας με τις τιμές των φαρμάκων που θα μειωθούν από τον Ιανουάριο, οι εταιρείες δεν παραγγέλνουν στις νυν τιμές φάρμακα προκειμένου να μη βρεθούν ζημιωμένες, επικαλούμενοι, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, την ετήσια απογραφή που κάνουν.
Στα φαρμακεία καθημερινά επικρατεί ένας αναβρασμός καθώς οι φαρμακοποιοί όταν δεν βρίσκουν τα ακριβή σκευάσματα, αναζητούν τη λύση σε παρεμφερή δίχως αυτό όμως να γίνεται αντιληπτό από πολλούς ασθενείς που αρνούνται για ένα διάστημα να λάβουν ένα φάρμακο όμοιο με αυτό που έπαιρναν, αλλά προς το παρών δεν είναι διαθέσιμο.
Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας