Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί Σητείας

O Δήμος Σητείας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας με επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου επισημαίνουν τις μεγάλες ζημίες που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως από την αφρικανική σκόνη
κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών για την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς. Ειδικότερα αναφέρουν:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας ενημερώνουμε ότι η περιοχή του Δήμου Σητείας Λασιθίου υπέστη μεγάλη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο της ανθοφορίας.
Η ελαιοκομική περίοδος 2015-2016 είχε μικρή παραγωγή και σύμφωνα με την υπερανθοφορία των ελαιόδεντρων η φετινή παραγωγή (2016-2017) προβλεπόταν αρκετά πλούσια.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης ήταν η αιτία της μεγάλης και σε πολλές περιοχές της ολικής πτώσης των ανθέων της ελιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης ακαρπία στην περιοχή.
Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων, οι παραγωγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Για το σκοπό αυτό, σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία την καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα των αγροτών».
Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γεώργιος Τσιφετάκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας