Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Διήμερο Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στη Σητεία

Διήμερο Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στη Σητεία
«Η Επιστήμη στη μεγάλη οθόνη. Διάστημα - Αστρονομία» είναι ο τίτλος του διήμερου εκδηλώσεων και προβολών που διοργανώνει το Γαλλικό Κέντρο Επιστημών CNRS, CAID, ο Δήμος Σητείας και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στη Σητεία, 22 - 23 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά προβολών γύρω από το Διάστημα και την Επιστήμη της Αστρονομίας και έχει ως εξής:
Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου έναρξη του Φεστιβάλ στις 6 το απόγευμα με καλωσόρισμα από τους διοργανωτές.
Θα ακολουθήσουν οι προβολές:
- 18.10-19.15: Η Ευρώπη στα άστρα. Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου και διηγείται την ιστορία της πεντηκονταετούς περιπέτειας του.
- 19.20-20.05: Δολοφόνοι του διαστήματος. Ο Απόφις, ένας αστεροειδής 400 μέτρων θα μας προσεγγίσει σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση σε 16 χρόνια. 36-37.000 χιλιόμετρα είναι σχεδόν τίποτα στην κλίμακα των κοσμικών διαστάσεων. Κάποιοι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η πρόσκρουσή του με τη γη βρίσκεται μέσα στα όρια των πιθανοτήτων και θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια καταστροφή σαν αυτή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους 65 εκατ. χρόνια πριν. Οι επιστήμονες ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι οι μετεωρίτες δεν προκαλούν μόνο προβλήματα και καταστροφές. Ένα μυστικό του σύμπαντος βρίσκεται πίσω από αυτούς.
- 20.15-20.55: Επόμενη στάση η Σελήνη. Η ταινία διηγείται την ιστορία αλλά και τι συμβαίνει σήμερα στη Σελήνη, τα επιτεύγματα των Σοβιετικών και Αμερικανών επιστημόνων. Κατά κύριο λόγο όμως αναλύει ένα μεγάλο επερχόμενο γεγονός – σήμερα γνωρίζουμε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποίκηση της Σελήνης. Τι πρέπει να αναμένουμε και τι να φοβόμαστε σχετικά;
21.00-21.10: Stormy sun. Οι ηλιακές εκρήξεις δεν δημιουργούν μόνο το πανέμορφο Βόρειο και Νότιο Σέλας, αλλά μπορούν εξίσου να προκαλέσουν καταστροφές στους δορυφόρους και παρεμβολές στα ηλεκτρικά δίκτυα.
* Κυριακή 23 Νοεμβρίου:
18.10-18.40: Κυνηγώντας τα φαντάσματα του διαστήματος. Είναι Δεκέμβριος του 1930 όταν ο Αμερικανός φυσικός Wolfgang Pauli ανακαλύπτει ότι ένα μεγάλο ποσό ενέργειας που εκπέμπει ο ήλιος κάπου χάνεται. Σύμφωνα ωστόσο με το νόμο της αρχής διατήρησης της ενέργειας, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Ένα στοιχειώδες σωματίδιο, άγνωστο μέχρι τότε, ήταν αυτό που αφαιρούσε την ενέργεια. Ο Eνρίκο Φερρι «βάφτισε» δυο χρόνια μετά το μυστηριώδες αυτό σωματίδιο με το όνομα «Νετρίνο».
18.45-19.10: Κοσμική βροχή: Οι κοσμικές ακτίνες αποτελούνται από σωματίδια και ακτινοβολία που φτάνουν στη Γη από το απώτερο διάστημα. Φτάνουν στον πλανήτη μας με τόσο μεγάλη ενέργεια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα διαστημόπλοια, τις ηλεκτρονικές συσκευές ή ακόμη και σοβαρές ασθένειες. Δίνουν όμως και σοβαρές απαντήσεις σχετικά με την καταγωγή της ζωής και τη σύσταση του σύμπαντος.
- 19.15-19.45: Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι. Οι ζωές τους διαδραματίζονται σε μια συναρπαστική εποχή, όταν, μέσα από τη στάχτη των άστρων, μια νέα οπτική του κόσμου μας αναδύονταν. ΟΙ μεγάλοι αυτοί αστρονόμοι έμελλε να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που οι άνθρωποι ατενίζουν το ουράνιο στερέωμα.
- 20.00-20.55: Μυστήρια της σκοτεινής ύλης: Το σύμπαν αυτό αποτελείται από άτομα. Αυτό διδαχθήκαμε στο σχολείο. Και όμως σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα άτομα αποτελούν μόλις το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% πιστεύεται ότι είναι μυστηριώδες είδος ύλης, που ονομάζεται σκοτεινή ύλη.
Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.

Πηγή : Ανατολή
  Διήμερο Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών στη Σητεία

Συνολικες προβολες σελιδας