Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Εκδήλωση με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος στη Σητεία

Εκδήλωση με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος στη Σητεία
Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών που διανύουμε πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου
12 Απριλίου η εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στην Σητεία. Η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής έλαβε χώρα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας αμέσως μετά τό πέρας του Εσπερινού και περιελάμβανε ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος από τη χορωδία της Σχολής υπό τη διεύθυνση του Αιδεσιμολ. Καθηγητή Πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Αλεξάκη, υπευθύνου του Παραρτήματος της Σχολής στην πόλη της Σητείας.


Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του π. Νικολάου Αλεξάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι, όπως ψάλλαμε στα εσπέρια του Εσπερινού «Σήμερον η χάρις του αγίου Πνεύματος, ημάς συνήγαγε», η χάρις του αγίου Πνεύματος συνήγαγε και εμάς στην αποψινή εκδήλωση, που αποτελεί έναν πρόλογο και μια εισαγωγή για να προετοιμαστούμε πνευματικά με τους ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας προκειμένου να υποδεχτούμε κατάλληλα και να βιώσουμε τα σωτήρια Πάθη και στη συνέχεια την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Στη συνέχεια η Χορωδία αποτελούμενη από τους Ιεροψάλτες της περιοχής και τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Σητείας απέδωσε επιλεγμένους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και σε παπαδικό μέλος τον Χερουβικό Ύμνο της Μεγάλης Πέμπτης «Του Δείπνου Σου του Μυστικού...» του Ιακώβου του Πρωτοψάλτου. Επίσης, η Παιδική Χορωδία της Σχολής έψαλε τρεις σύντομους ύμνους (Τη υπερμάχω στρατηγώ, Κύριε των Δυνάμεων κ.α.), ενώ διαβάστηκαν και αποσπάσματα από τα κεφάλαια «Πνευματικές δοκιμασίες» και «Κράτα το νου σου στον Άδη και μην απελπίζεσαι» του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ από τη Φιλοθέη Αλεξάκη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος συνεχάρη τα μέλη της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στη Σητεία, τους Ιεροψάλτες και τους μαθητές της Σχολής που πλαισιώνουν τη Χορωδία, τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας και τον Χοράρχη π. Νικόλαο Αλεξάκη για την υποδειγματική εκτέλεση και τον συντονισμό στην απόδοση των κατανυκτικών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως σημείωσε, λίγες μόλις ώρες μας χωρίζουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, που θα προσέλθουμε όλοι στους ιερούς ναούς για να προσκύνησουμε το Νυμφίο Ιησού Χριστό, να συμπορευθούμε μαζί του στα Πάθη, τη Σταύρωση, την Ταφή και με προσμονή μεγάλη να πανηγυρίσουμε την ένδοξό Του Ανάσταση, κι απόψε λάβαμε μια πρόγευση της υμνολογίας της Εκκλησίας που μάς βοηθά να προσεγγίσουμε τα γεγονότα της θείας οικονομίας. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη διατήρησης και μετάδοσης της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και της παράδοσης του Γένους μας και τέλος ευχήθηκε όλοι να βιώσουμε με καθαρές καρδιές τα θεία Πάθη για να λάμψει και πάλι σε όλους μας το Φως του Χριστού και να δώσει την Ανάσταση στους πονεμένους, δοκιμασμένους, κατατρεγμένους και πληγωμένους συνανθρώπους μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη φήμη του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, ο οποίος διένειμε μαζί με τις πατρικές ευχές του και ευχητήριες κάρτες για τον Άγιον Πάσχα σε όλα τα μέλη της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Ιερός Κλήρος και πλήθος κόσμου της περιοχής.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας