Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Θεαματικές οι ανατροπές και στις έδρες στην Κρήτη

Του Κώστα Μπογδανίδη

Στο 20% έπεσε το ΠΑΣΟΚ από το 60% που είχε

Στο 10% η ΝΔ που εκλέγει τρεις βουλευτές με το νόμο Παυλόπουλου


Ενα απίστευτο θρίλερ με τις έδρες και στην Κρήτη παίχτηκε ως αργά τη νύχτα ελέω εκλογικού νόμου!
Εκτός από την πανωλεθρία που έπαθε το ΠΑΣΟΚ, την ήττα της ΝΔ, το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ και των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” το κυρίαρχο στοιχείο είναι ο εκλογικός νόμος που κάνει άνω κάτω και τις έδρες! Η ΝΔ παίρνει 7-8 στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ 3 ή 4..., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που π.χ. είναι στα Χανιά πρώτο κόμμα παίρνει 3 μόνο στην Κρήτη... Ο εκλογικός νόμος πραγματικά ανέδειξε το τραγελαφικό του πράγματος έτσι όπως είναι τα πράγματα, με τα κόμματα να είναι όλα κοντά...

Αντίστοιχα είναι τα παραδείγματα και σε όλη την Ελλάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. είναι πρώτος και παίρνει το 1/3 των εδρών με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Α’ Αθηνών που παίρνει 3 έδρες και η ΝΔ που είναι δεύτερη παίρνει....9!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ έχοντας ένα ποσοστό της τάξης του 10% στο Ηράκλειο έπαιρνε μέχρι και το πρωί 3 έδρες, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ από τον πόλεμο και μετά για τη συντηρητική παράταξη εδώ! Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να πιάσει το ποσοστό για να πάρει δύο έδρες από την πρώτη κατανομή και βγάζει μόνο....μία έδρα από τις 4 και 5 του κάποτε ένδοξου παρελθόντος του, ενώ τον πολύχρονο στόχο του για έδρα στο Ηράκλειο κατακτά το ΚΚΕ με εκλόγιμο τον Μανόλη Συντιχάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεύτερο κόμμα στο Ηράκλειο επίσης, βγάζει μόνο μια έδρα, το ίδιο και οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” που είναι τρίτο κόμμα! Η ΔΗΜΑΡ παίρνει άλλη μία έδρα στο Ηράκλειο και η ΝΔ παίρνει τις 4 έδρες κάτι που μπορεί να αλλάξει μόνο με... “καραμπόλα” από τα ποσοστά σε σύνολο Κρήτης!

Ένα θρίλερ ήταν και η αρχική εκτίμηση από τα Χανιά. Αρχικά φαινόταν η ΝΔ να μην παίρνει έδρα, αλλά ο νόμος με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων τής έδινε 3 έδρες και στη χειρότερη περίπτωση δύο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει την....μία ενώ είναι πρώτος στα Χανιά!

Στο Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παίρνουν ξεκάθαρα τις δύο έδρες ενώ στο Λασίθι διατηρήθηκε το status quo με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ... Εκεί Καρχιμάκης και Πλακιωτάκης έμειναν σταθεροί!

Ο εκλογικός νόμος θυμίζουμε δίνει ένα “δώρο” 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως της διαφοράς του με το δεύτερο. Έτσι, για παράδειγμα, εάν το σχετικά πλειοψηφούν κόμμα λάβει 20% των ψήφων και το δεύτερο 19,99% το πρώτο θα λάβει γύρω στις 100 έδρες και το άλλο 50, δηλαδή τις μισές. Ο νόμος προβλέπει μάλιστα το bonus αυτό μόνον για το πρώτο αυτοτελές κόμμα, όχι για συνασπισμό κομμάτων (παρά μόνον υπό σχεδόν αδύνατους όρους).

Τα νέα πρόσωπα

Εξαιτίας αυτού του εκλογικού νόμου θα έχουμε και νέα πρόσωπα όπως τον Νότη Μαριά στο Ηράκλειο με τους “Έλληνες”, στο Ρέθυμνο τον Ξάνθο με τον ΣΥΡΙΖΑ, στα Χανιά ίσως τον κ.Σταθάκη....

Στη ΝΔ σίγουρα θα έχουμε νέα πρόσωπα στο Ηράκλειο με κάποιους εκ των Μ.Σενετάκη και Γ. Δεικτάκη και στα Χανιά τους κ.κ. Βολουδάκη, Βιρβιδάκη και Γύπαρη.

Με τη ΔΗΜΑΡ εκλέγεται ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που ήταν όμως στην προηγούμενη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ...

Υπάρχουν βεβαια και οι παλιοί που ξαναβγήκαν όπως οι κ.κ. Κεφαλογιάννης, Κεγκέρογλου, Όθωνας και φυσικά οι κ.Καρχιμάκης και Πλακιωτάκης...

Πηγή: Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας