Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αδειασαν από εμπορεύματα οι αποθήκες στην Κρήτη

Αδυνατούν οι έμποροι να πληρώσουν μετρητοίς όσα εισάγουν
 
 Της Κατερίνας Μυλωνά

Άδειες παραμένουν οι αποθήκες των προμηθευτών και εισαγωγέων καθώς αδυνατούν να καταβάλουν μετρητοίς τα χρήματα που απαιτούνται για τις συναλλαγές τους. Ως αποτέλεσμα, έμποροι και βιοτεχνίες δεν μπορούν να κινηθούν και η αγορά αντιμετωπίζει ένα ακόμα πρόβλημα ρευστότητας και στασιμότητας.

Το πρόβλημα εντείνεται και με το νέο φόρο της τάξης του 26% που επιβάλλει η κυβέρνηση στις συναλλαγές με χώρες, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία ή η Ιρλανδία, όπου ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα. Η καταβολή φόρου 26% , που θα επιστρέφεται σε τρεις μήνες στον επιχειρηματία, γίνεται εφόσον εκείνος αποδείξει ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική, δε γίνεται, δηλαδή, για να γλιτώσει κάποιος τη φορολογία.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει στην «Π» πως τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις προμήθειες πρώτων υλών καθώς η συναλλαγή πρέπει να γίνεται τοις μετρητοίς. Επιπλέον πλήγμα χαρακτηρίζει τον φόρο 26% στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει από τις εγγυητικές επιστολές που δε δίνουν, πλέον, εύκολα οι τράπεζες στους επιχειρηματίες για να προχωρήσει η συναλλαγή με το εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα, «είναι συχνό φαινόμενο να αδειάζουν οι αποθήκες», περιγράφει ο κ. Λεκάκης.

Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο είναι όσοι εμπλέκονται στον κλάδο της οικοδομής, όπως οι αλουμινοκατασκευαστές και οι ξυλουργοί, όπου οι πρώτες ύλες έρχονται από το εξωτερικό. «Μπορεί να μην υπάρχουν πρώτες ύλες για να δουλέψει κανείς και είναι υποχρεωμένος να περιμένει ως και ένα μήνα για να προμηθευτεί υλικά. Αυτό λειτουργεί σαν αλυσίδα, καθώς καθυστερεί, στη συνέχεια, και η παραγγελία που έχει κανείς», περιγράφει ο κ. Λεκάκης.

Πρόβλημα , όμως, αντιμετωπίζουν και τα εμπορικά καταστήματα που εισάγουν τα προϊόντα τους και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εμπόρευμα για να πουλήσουν στους πελάτες τους.

Το μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Μανώλης Σφυρής, αναφέρει πως «δεν παρατηρούνται μέχρι αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους αρνητικά φαινόμενα μη ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς λόγω της αναγκαστικής πληρωμής των προϊόντων, λόγω της ανασφάλειας που αισθάνονται οι ξένοι προμηθευτές. Σίγουρα δημιουργείται αρνητικό κλίμα αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ωστόσο, βλέπει αρνητικά το φόρο 26% που επέβαλε η κυβέρνηση στις εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Όπως λέει, παρά τη δέσμευση ότι το ποσό που παρακρατείται σε τρεις μήνες θα επιστρέφεται, υπάρχει μία ανασφάλεια στους εισαγωγείς για το αν θα υπάρχει καθυστέρηση, όπως σημειώνεται, για παράδειγμα, στην επιστροφή του ΦΠΑ.

«Δεν είναι μικρό ποσοστό, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις συναλλαγές. Πληροφορούμαι ότι θα υπάρξει αντίδραση και στις τρίτες χώρες. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα ανακαλέσει αυτό το δανεισμό, είναι ουσιαστικά δανεισμός δικός μας προς το κράτος με παρέλευση τριών μηνών, αφού αποδείξουμε ότι είναι καθαρή η συναλλαγή. Πρέπει να γίνεται άμεσα ο έλεγχος και να αποδεικνύεται η συναλλαγή καθαρή», αναφέρει ο κ. Σφυρής και λέει χαρακτηριστικά πως πολλά προϊόντα δεν έχουν καν εμπορικό κέρδος 26%.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εξαγωγές, βάσει και των στοιχείων που υπάρχουν και το πρώτο δίμηνο του έτους.

«Έχουμε πρόβλημα στην τροφοδοσία πρώτων υλών ή υλικών συσκευασίας καθώς μας ζητάνε να πληρώνουμε μετρητοίς», αναφέρει.

Όσο αφορά στο φόρο 26%, τονίζει πως δεν επηρεάζει τις εξαγωγές αλλά αναφέρει πως δημιουργεί μία επιπρόσθετη αύξηση του κόστους, έστω και προσωρινή ενώ υπάρχει ο φόβος ότι η επιστροφή του φόρου θα καθυστερεί, όπως γίνεται με την απόδοση του ΦΠΑ.
 
Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας