Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

7,5 εκατ. θα δεσμευτούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου

7,5 εκατ. θα δεσμευτούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου
Διαπιστώνοντας την απροθυμία των φορέων να προβούν σε εθελούσια δέσμευση των χρηματικών διαθεσίμων τους στη διάθεση της κεντρικής κυβέρνησης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση προχώρησε, χθες, αιφνιδιαστικά στην υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 41Α/20-4-2015), απαιτώντας την κατάθεση των χρημάτων τους επικαλούμενη την «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη»!
Γύρω στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Αγίου Νικολάου, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους πρόκειται να δεσμευτούν, καθώς επίσης και 1,5 περίπου εκατομμύρια που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΚΥΔΑΝ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς (προθεσμιακούς κ.α.) αλλά προφανώς η δέσμευση θα αφορά και τη ΔΕΥΑΑΝ, τον ΠΑΟΔΑΝ και ενδεχομένως και τη ΔΑΕΑΝ.
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ισοδυναμεί με αναστολή της λειτουργίας των δήμων.
Είναι αδύνατον να εκτιμηθεί ο ακριβής χρόνος που θα προκύψουν πληρωτέοι λογαριασμοί από τα εξελισσόμενα έργα ΕΣΠΑ κλπ. άρα είναι ανέφικτος ο προγραμματισμός του επόμενου 15ημέρου, που αναφέρει η Π.Ν.Π. τόνισε ο κ. Ζερβός. «Έχω την αίσθηση ότι έλαβαν την απόφαση χωρίς να την έχουν μελετήσει σοβαρά. Δυστυχώς έχουμε μια εξέλιξη που ισοδυναμεί με ουσιαστική αναστολή της λειτουργίας των δήμων. Δεσμεύουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε με άνεση τις επόμενες ενέργειές μας, δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη πιεστική κατάσταση, που απορρέει από την υποχρέωση να ολοκληρωθούν τα έργα ΕΣΠΑ μέχρι τέλος Αυγούστου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που θίγει ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη. Τι θα συμβεί με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού Καθαριότητας; Διαμορφώνονται πολλά κενά, ένα γενικότερο θολό τοπίο. Την επόμενη Δευτέρα, το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αρνηθούμε να το κάνουμε. Εξ άλλου δεν είναι στόχος να πάμε απέναντι στην όποια κυβέρνηση αλλά δεν μπορεί και με τέτοιες κινήσεις να ανατρέπει το σχεδιασμό των δήμων, επειδή δεν έχουν ένα συνολικό, κεντρικό σχεδιασμό», κατέληξε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, στην αυριανή συνεδρίασή του.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας