Πέμπτη 21 Μαΐου 2026

Μ. Κυριακάκης: «Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν αντιμετώπισα τέτοια άρνηση» – Τουριστικός επιχειρηματίας καταγγέλλει αποκλεισμό από τον Μακρύ Γιαλό

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/koufonisi-26-2.jpg

Δεκαοκτώ μήνες μετά την πρώτη αίτησή του για τον ελλιμενισμό σκάφους στο αλιευτικό καταφύγιο του Μακρύ Γιαλού,

και τις πρόσφατες εξελίξεις που συμπεριλαμβάνουν απορρίψεις ελλιμενισμού σκαφών, παραιτήσεις και αλλαγές στη σύνθεση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, ο τουριστικός επιχειρηματίας και πλοιοκτήτης Μιχάλης Κυριακάκης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση από τη δική του πλευρά και να εκφράσει έντονα παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί

Ιδιοκτήτης της Kyriakakis Travel, εταιρείας που δραστηριοποιείται σε λιμάνια σε Κέρκυρα, Ικαρία, Βόλο και άγινες γραμμές της χώρας, ο κ. Κυριακάκης ήθελε να δρομολογήσει ημερήσιες εκδρομές από τον Μακρύ Γιαλό προς το Κουφονήσι, φέρνοντας μαζί του συνεργασία με τον φινλανδικό tour operator Aurinkomatkat (συνδεδεμένο με τη Finnair) και δέσμευση ότι θα μετέφερε 70 έως 80 επιβάτες την ημέρα στην περιοχή. Αντί αυτού, βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις αρνητικές ψήφους στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας, κανένα γραπτό επιχείρημα, και μια τουριστική σεζόν που κινδυνεύει να χαθεί.

Μια δεκαπενταετία παρουσίας στην Ιεράπετρα

Ο κ. Κυριακάκης δεν είναι καινούριο πρόσωπο στην περιοχή. Από το 1999 έως το 2012, ως συνεργάτης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, έστελνε κάθε εβδομάδα γκρουπ 100 ατόμων για τριήμερες εκδρομές στην Ιεράπετρα επί 15 εβδομάδες κάθε καλοκαίρι, σε ξενοδοχεία όπως το «Εσπερίδες» στο Μύρτος, το «Galaxy» και το «Astron» του κ. Χατζάκη, με το οποίο διατήρησε μακροχρόνια συνεργασία, ένω πέρα από τα ξενοδοχεία αναφέρθηκε και σε εστιατόρια της περιοχής της Ιεράπετρας με τα οποία είχε χρόνιες συνεργασίες.

Η ναυτιλιακή του δραστηριότητα ξεκίνησε από τα Χανιά, αρχικά με ένα σκάφος λάντζα για την εξυπηρέτηση αγγλικών πολεμικών πλοίων στη ράδα, και εξελίχθηκε σε δίκτυο γραμμών σε πολλά λιμάνια: ο «Pegasus» στο δρομολόγιο Αγίου Στεφάνου Κέρκυρας προς τα Διαπόντια Νησιά, ένα σκάφος στην Ικαρία (Άγιος Κήρυκος, Φούρνοι, Θύμαινα), ένα στο Τρίκερι Βόλου. Σε όλα αυτά τα λιμάνια, τόνισε, η συνεργασία με λιμεναρχεία και λιμενικά ταμεία υπήρξε άψογη. «Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν αντιμετώπισα τέτοια άρνηση», σημείωσε.

Ενάμισι χρόνος αιτήσεων χωρίς γραπτή απάντηση

Η πρώτη αίτηση του κ. Κυριακάκη κατατέθηκε στις αρχές του 2025, αρχικά για ένα σκάφος με βύθισμα περίπου 1,5 μέτρου. Μετά από αυτοψία στον Μακρύ Γιαλό, όπου διαπίστωσε τις δυσκολίες βυθού και προσάμμωσης, η εταιρεία τροποποίησε το αίτημα: πρότεινε αντ’ αυτού το σκάφος «Χανιά 1», με βύθισμα μικρότερο του ενός μέτρου και διαστάσεις μικρότερες από τα ήδη ελλιμενισμένα σκάφη, αλλά χωρητικότητα 70 με 80 επιβατών. Ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις ακόμη αιτήσεις (Σεπτέμβριος 2025, Ιανουάριος 2026 και πρόσφατη), χωρίς να ληφθεί ποτέ γραπτή απάντηση, θετική ή αρνητική.

Ο κ. Κυριακάκης αναφέρθηκε σε προφορικές επαφές με τον τέως πρόεδρο Μ. Μπαχλιτζανάκη, ο οποίος αναγνώρισε τη νομιμότητα του αιτήματος αλλά «πρότεινε λύση, δεν έγινε δεκτή και παραιτήθηκε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επιχειρηματίας. Η υπόσχεση εκείνη, ότι μόλις αποκατασταθεί ο μώλος θα δινόταν θέση, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Ένα στοιχείο που τόνισε ιδιαίτερα: τη στιγμή που κατέθετε τις αιτήσεις του, δεν υπήρχε καμία άλλη κατατεθειμένη αίτηση για θέση τουριστικού σκάφους στον Μακρύ Γιαλό. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι ένα δεύτερο σκάφος είχε ήδη τοποθετηθεί στο καταφύγιο χωρίς να αποσαφηνιστεί με ποιο αίτημα εγκρίθηκε η είσοδός του. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, αυτό το σκάφος δεν μπορούσε πλέον να αποχωρήσει επειδή τα νερά είχαν υποχωρήσει και είχε «καθίσει» στην άμμο.

Η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολούθησε τον έκανε να αισθάνεται απολύτως βέβαιος ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αποκλεισμού του από τη διαδικασία και για το λόγο αυτό είχε αρχίσει από νωρίς τον προγραμματισμό του και τις συνεργασίες της χρονιάς, που πλέον μένουν στον αέρα.

Η συνεδρίαση: τρεις αρνητικές ψήφοι χωρίς τεκμηρίωση

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Κυριακάκης παρέστη αυτοπροσώπως, αφού σε προηγούμενη συνεδρίαση (στην οποία είχε εκπροσωπηθεί από τον γιο του) η συζήτηση του αιτήματος είχε αναβληθεί. Η ψηφοφορία κατέληξε σε τρεις αρνητικές ψήφους (του προέδρου Μ. Τζώρτζη και δύο μελών), δύο θετικές και δύο «παρών».

Κατά τον ίδιο, κανένα από τα μέλη που ψήφισαν αρνητικά δεν κατέθεσε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ο κ. Κυριακάκης ανέφερε ότι ζήτησε ρητά, αν απορριφθεί η αίτηση, να του χορηγηθεί γραπτή και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αίτηση θεραπείας. Επισήμανε επίσης ότι ο Λιμενάρχης τοποθετήθηκε υπέρ της πρυμνοδέτησης ως κανονιστικής υποχρέωσης, θέση που ο ίδιος ο κ. Κυριακάκης ενίσχυσε δημόσια κατά τη συνεδρίαση, σχολιάζοντας ότι η πλαγιοδέτηση (που εφαρμόζεται σήμερα) μειώνει τεχνητά τις διαθέσιμες θέσεις.

Κανονισμός λιμένος, «εκβιασμός» και εντοπιότητα

Ένα σημείο που ανέδειξε ο κ. Κυριακάκης ως κρίσιμο νομικό ζήτημα είναι η διάταξη του λιμενικού κανονισμού που προβλέπει ότι έως το 20% των θέσεων στο αλιευτικό καταφύγιο πρέπει να αποδίδεται σε ημερόπλοια-τουριστικά σκάφη. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο ημερόπλοιο στον Μακρύ Γιαλό, καθώς τα υπάρχοντα σκάφη λειτουργούν ως ολικής ναύλωσης. «Δεν μπορείς, εφόσον υπάρχει ένας ισχύων κανονισμός λιμένος, να τον αγνοείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριακάκης αναφέρθηκε επίσης σε δύο σημεία που τον θλίβουν ιδιαίτερα. Πρώτον, ότι η αναφορά στο υπόμνημά του περί νομικής διεκδίκησης εκλήφθηκε από ορισμένα μέλη ως «εκβιασμός», θέση που είχε διατυπώσει ήδη στην προηγούμενη συνεδρίαση ο πρόεδρος κ. Τζώρτζης. Για τον κ. Κυριακάκη, η νόμιμη αντίδραση σε μια απόφαση που θεωρεί αδικαιολόγητη δεν αποτελεί εκβιασμό αλλά αυτονόητο δικαίωμα. Δεύτερον, η αίσθηση ότι λειτούργησε το κριτήριο της εντοπιότητας. «Όταν έφερνα 9.000 διανυκτερεύσεις στην Ιεράπετρα, τότε δεν υπήρχε θέμα εντοπιότητας. Ήμουν ντόπιος τότε; Τώρα γιατί δεν είμαι;» αναρωτήθηκε.

Ο αντίκτυπος στους ξένους tour operators

Πέρα από τη νομική του θέση, ο κ. Κυριακάκης έθεσε και ένα ζήτημα αξιοπιστίας απέναντι σε συνεργάτες του εξωτερικού. Η εταιρεία του συνεργάζεται ήδη με τον φινλανδικό tour operator Aurinkomatkat (που συνδέεται με τη Finnair), ο οποίος διατηρεί πρόγραμμα στη Χερσόνησο, τα Μάλια, το Σίσι, την Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο. Ο destination manager του φινλανδικού οργανισμού είχε ήδη επισκεφθεί ξενοδοχεία σε Ιεράπετρα, Μύρτος, Μακρύ Γιαλό και Κουτσουρά, σχεδιάζοντας επέκταση στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση ήταν η ύπαρξη θαλάσσιας εκδρομής στο Κουφονήσι, ως πρόσθετη δραστηριότητα για τους τουρίστες τους.

Η μη υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης σημαίνει ότι ο tour operator δεν έχει λόγο να φέρει πελάτες στην περιοχή. «Σου λέει ο άλλος: αν τους φέρω στην Ιεράπετρα, τι θα κάνουν; Θα είναι εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο;» μετέφερε ο κ. Κυριακάκης, εξηγώντας ότι η παρουσία εκδρομών αποτελεί κριτήριο για τον operator ώστε να συνάψει συμφωνίες με ξενοδοχεία στην ανατολική πλευρά.

Νομική διεκδίκηση και δήλωση αποφασιστικότητας

Ο κ. Κυριακάκης δήλωσε ότι ετοιμάζει ήδη αίτηση θεραπείας και ενστάσεις, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα. Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες, αλλά υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί νόμιμοι τρόποι δραστηριοποίησης (όπως η απλή προσέγγιση και επιβίβαση χωρίς μόνιμο ελλιμενισμό), τους οποίους προς το παρόν αποφεύγει γιατί επιθυμεί να ακολουθήσει τη θεσμική οδό και να εξασφαλίσει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ορισμένα μέλη του Λιμενικού Ταμείου λειτούργησαν ως καθοδηγούμενα, ο κ. Κυριακάκης απέφυγε να κατονομάσει, αλλά σημείωσε ότι «ζούμε σε μια μικρή κοινωνία» και ότι κάποιοι δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι όποιος κατέχει δημόσιο αξίωμα οφείλει να ασκεί την εξουσία του «με δίκαιο και σύννομο τρόπο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δυσαρεστήσει κάποιους».

Σε ερώτηση γιατί δεν επέλεξε το λιμάνι της Ιεράπετρας και τη γραμμή προς τη Χρυσή, απάντησε ότι ποτέ δεν τον απασχόλησε επιχειρηματικά αυτή η εκδρομή. Ο Μακρύς Γιαλός, είπε, προσφέρει στους πελάτες του εκείνο που αναζητούν: ηρεμία, χωρίς συνωστισμό.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι 

 

Συνολικες προβολες σελιδας