Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής της Σητείας λόγω του μεγάλου προβλήματος της καρπόδεσης

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/10/mauromatakhs.jpg

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το σημαντικό ζήτημα που αφορά το αίτημα που έχει υποβληθεί για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής λόγω του μεγάλου προβλήματος της καρπόδεσης απάντησε:

«Υπάρχει επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος χειρίζεται το αίτημα και αναμένεται συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να συζητήσουμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τυχόν διαδικασίες που χρειάζεται να κάνουμε συμπληρωματικά. Είναι μεγάλο το πρόβλημα που έχει προκύψει και φέτος στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να αναμένουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου.

Το κυριότερο θέμα όμως πέρα από την παραγωγή είναι η κατάσταση που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα από την ελάχιστη βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα, από την έλλειψη του νερού άρδευσης αλλά και από την παρατεταμένη καλοκαιρία και μάλιστα με αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτή η αλλαγή στο περιβάλλον, της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης των βροχοπτώσεων δημιουργούν νέα δεδομένα και πρέπει να μας προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα αυτούς που προγραμματίζουν κι αποφασίζουν για το μέλλον. Επειδή η περιοχή μας πλήττεται ιδιαίτερα από την ξηρασία, αναφέρομαι στην ανάγκη κατασκευής ταμιευτήρων νερού αφού οι βροχές δεν είναι πλέον ήπιες και ποτιστικές, αλλά καταρρακτώδεις και χειμαρρώδεις».

Για τις τιμές του ελαιολάδου εν όψει και της νέας ελαιοκομικής σεζόν, ο κ. Μαυροματάκης επεσήμανε ότι «είναι νωρίς για εκτιμήσεις στο πού θα κυμανθούν, εάν δεν υπάρξει μία σταθερή πρόβλεψη για την παραγωγή και κυρίως αυτή της Ισπανίας, και η οποία -παραγωγή – θα συνεκτιμηθεί με τη μειωμένη κατανάλωση στο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα πάντως με τα υπάρχοντα στοιχεία που κυκλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή θα είναι αυξημένη και αυτός είναι ο κυριότερος παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας