Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Δυσάρεστη έκπληξη για πολλούς παραγωγούς στο ν. Λασιθίου οι Ειδοποιήσεις Αχρεωστήτων Ποσών για τις ενισχύσεις

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/ladi.jpg

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελούν για πάρα πολλούς παραγωγούς και στην περιοχή της Σητείας οι «Ειδοποιήσεις Αχρεωστήτων Ποσών ΕΑΕ 2022», που έχουν λάβει στα email τους, τις τελευταίες ημέρες, με τις οποίες τους γνωστοποιείται ότι «κατόπιν μηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτησης ενίσχυσης έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης άμεσων ενισχύσεων έτους 2022».

Μάλιστα απευθύνεται παράκληση, προκειμένου ο –η δικαιούχος να παραλάβει την πρόσκληση -πρώτη ατομική ειδοποίηση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που τον αφορούν, να ανατρέξει στην ιστοσελίδα που αναγράφεται, όπου μπορεί επίσης να υποβάλει έγγραφες παρατηρήσεις, στην σχετική εφαρμογή, με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία που να ενισχύουν να επιχειρήματα του. Ωστόσο η ιστοσελίδα δεν ανταποκρίνεται κι ως εκ του τούτου, στη πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ενημερωθούν καν για τα ποσά, τα οποία έχουν χρεωθεί…. Κι όχι μόνο αυτό, στο email από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς Τμήμα Ενισχύσεων και Καθεστώτων, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δυνατή η απάντηση στο συγκεκριμένο email παρά μόνο η δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων όπως περιγράφεται στην σχετική επιστολή. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με το αρμόδιο Περιφερειακό Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ, της περιοχής που βρίσκεται η εκμετάλλευσή σας».

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει έντονη αγανάκτηση σε χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και ασφαλώς και στην περιοχή της Σητείας.

Άμεσα εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την Ένωση Σητείας, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με άλλους φορείς σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανάδειξη του θέματος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης αναφέρθηκε στην τρέχουσα χρονική περίοδο, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την καταβολή της προκαταβολής για την επιδότηση, η οποία είθισται να αποδίδεται στους παραγωγούς – δικαιούχους στα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι εργασίες, όπως είναι οι μεταβιβάσεις και τα οικολογικά σχήματα που είναι σε εξέλιξη, αλλά και οι απαιτούμενοι διασταυρωτικοί έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις για την πληρωμή. Από την μεριά του ΟΠΕΚΕΠΕ πάντως υπάρχει αισιοδοξία ότι έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες για την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, με χρονοδιάγραμμα το τέλος Οκτωβρίου.

Επειδή οι ημερομηνίες που μας έχει δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώρηση των οικολογικών σχημάτων είναι μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, έχουμε στείλει μήνυμα σε όλους τους παραγωγούς προκειμένου να τακτοποιήσουν τα οικολογικά σχήματα που έχουν επιλέξει, εάν αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Να επισημάνω ότι τα τιμολόγια που αφορούν δικαιολογητικά για τα οικολογικά σχήματα (παγίδες, λιπάσματα ή ό,τι άλλο είναι αυτό που χρειάζεται ) πρέπει να είναι τιμολόγια αγοράς ή πώλησης και μπορούν οι παραγωγοί να τα προσκομίζουν και μετά τις 18 Οκτωβρίου».

 

Για τις επιστροφές

Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μαυροματάκης τόνισε:

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Αφορά τα ειδοποιητήρια που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να επιστρέψουν οι παραγωγοί επιδοτήσεις που έχει καταβάλει από λάθος. Πιο συγκεκριμένα, από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έτος 2022, διαπιστώθηκε ότι είχαν καταβληθεί 50.755.440 ευρώ επιπλέον από το ποσό που αναλογούσε στην επιδότηση. Μετά από το διασταυρωτικό έλεγχο των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπιστώθηκε ότι είχαν καταβληθεί το 2022 εκ παραδρομής τα 50.755.440 σε 196.083 παραγωγούς.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ελαφρά τη συνείδηση, ζητά να επιστραφούν αυτά τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σε μία περίοδο που αφενός μεν δεν υπάρχουν τα χρήματα έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως τα ζητάει από παραγωγούς όλων των κατηγοριών, των οποίων η επιδότηση είναι συνεχώς μειούμενη, το εισόδημα τους πλήττεται όλο και περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα, δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που προκαλούνται, καλούνται να πληρώσουν σε αντίθεση πολύ αυξημένη εισφορά στον ΕΛΓΑ κι αντιμετωπίζουν την καθημερινή και συνεχόμενη αύξηση των γεωργικών εφοδίων. Είναι δίκαιη η αναστάτωση και η αγανάκτηση που έχει προκληθεί στον αγροτικό χώρο, γιατί ένας από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες ανάπτυξης, αυτός του πρωτογενούς τομέα, βάλλεται συνεχώς και δυστυχώς οι ενέργειες και οι προσπάθειες για στήριξη πέφτουν στο κενό.

Η Ένωση Σητείας σε συνεργασία με άλλους συνεταιριστικούς, παραγωγικούς και αγροτικούς φορείς θα αναδείξουν το θέμα, όχι ότι περιμένουμε την θεραπεία των γεγονότων αλλά περισσότερο για να τονίσουμε την παραμέληση και απαξίωση που δέχεται ο αγροτικός τομέας καθώς επίσης την προχειρότητα και την επιπολαιότητα των ενεργειών που γίνονται από την κεντρική εξουσία».

Σχετικά με τα μηνύματα που έχουν αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επισήμανε επίσης την σοβαρή παράλειψη της μη αναφοράς των ποσών. «Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο παραγωγός αγωνιά να ενημερωθεί για το ποσό, αλλά παρατείνεται η αγωνία του αφού δεν είναι εύκολο και σχεδόν αδύνατο να πληροφορηθεί για το ποσό σύμφωνα με την κατεύθυνση που δίνεται για την καρτέλα του αγρότη. Επειδή κι εμείς σαν Ένωση, αλλά και λογιστές που έχουν οι παραγωγοί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά τα ποσά, επικοινωνήσαμε με το Υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Άγιο Νικόλαο για να βρεθεί λύση και μας πρότειναν με ευχαρίστηση οι υπάλληλοι να επικοινωνούν οι ενδιαφερόμενοι στο τηλέφωνο 28410 89450 για να ενημερώνονται σχετικά με το ποσό».

 

 

Για την καρπόδεση

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυροματάκης για το επίσης σημαντικό ζήτημα που αφορά το αίτημα που έχει υποβληθεί για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής λόγω του μεγάλου προβλήματος της καρπόδεσης απάντησε: «Υπάρχει επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος χειρίζεται το αίτημα και αναμένεται συνάντηση τις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να συζητήσουμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τυχόν διαδικασίες που χρειάζεται να κάνουμε συμπληρωματικά. Είναι μεγάλο το πρόβλημα που έχει προκύψει και φέτος στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να αναμένουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου.

Το κυριότερο θέμα όμως πέρα από την παραγωγή είναι η κατάσταση που βρίσκονται τα ελαιόδεντρα από την ελάχιστη βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα, από την έλλειψη του νερού άρδευσης αλλά και από την παρατεταμένη καλοκαιρία και μάλιστα με αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτή η αλλαγή στο περιβάλλον, της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης των βροχοπτώσεων δημιουργούν νέα δεδομένα και πρέπει να μας προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα αυτούς που προγραμματίζουν κι αποφασίζουν για το μέλλον. Επειδή η περιοχή μας πλήττεται ιδιαίτερα από την ξηρασία, αναφέρομαι στην ανάγκη κατασκευής ταμιευτήρων νερού αφού οι βροχές δεν είναι πλέον ήπιες και ποτιστικές, αλλά καταρρακτώδεις και χειμαρρώδεις».

 

Οι τιμές

Για τις τιμές του ελαιολάδου εν όψει και της νέας ελαιοκομικής σεζόν, ο κ. Μαυροματάκης επεσήμανε ότι «είναι νωρίς για εκτιμήσεις στο πού θα κυμανθούν, εάν δεν υπάρξει μία σταθερή πρόβλεψη για την παραγωγή και κυρίως αυτή της Ισπανίας, και η οποία -παραγωγή – θα συνεκτιμηθεί με τη μειωμένη κατανάλωση στο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα πάντως με τα υπάρχοντα στοιχεία που κυκλοφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή θα είναι αυξημένη και αυτός είναι ο κυριότερος παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας