Η δακοκτονία ευνοείται από την λειψυδρία διότι σε καταστάσεις έλλειψης υγρασίας και νερού δεν υπάρχει έντονη ανάπτυξη του δάκου, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Μανόλης Ροδιτάκης.
Ο καθηγητής εντομολογίας και γεωργικής φαρμακολογίας του ΕΛΜΕΠΑ συμμετέχει στην ομάδα εργασίας που έχει συστήσει η Περιφέρεια Κρήτης για την ανάδειξη των θεμάτων της δακοκτονίας και την συζήτηση γύρω από εναλλακτικές δράσεις και μεθόδους στην δακοκτονία στο νησί.
«Εκτός από την κλασική δακοκτονία με δολωματικούς ψεκασμούς, όπως γίνεται σήμερα, σε όλα τα επίπεδα έχουν γίνει πολύ πολλές βελτιώσεις το τελευταίο διάστημα. Να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια τα εντομοκτόνα επιλέγονται με βάση κάποιο σύστημα το οποίο συμφωνούμε, η Περιφέρεια, εμείς τα ιδρύματα και το Υπουργείο και γίνονται ψεκασμοί στοχευμένοι και σχεδιασμένοι. Αυτό είναι μία τεράστια βελτίωση, όμως υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορούν να βελτιωθούν, τα οποία θέματα άπτονται και τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά και προσεγγίσεων διαφορετικών που ίσως είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Ροδιτάκης.
«Φέτος που είχαμε λειψυδρία υποχώρησαν τα προβλήματα του δάκου γιατί οι καταστάσεις αυτές δεν ευνοούν τους συγκεκριμένους εχθρούς. Άρα μπορεί και να είναι προς όφελος της δακοκτονίας η έλλειψη υγρασίας και νερού, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα, γιατί κάπου αλλού έχουμε πρόβλημα και το “κάπου αλλού” είναι στην παραγωγή την ίδια. Άρα οι ξηροθερμικές συνθήκες που βιώνουμε, είναι κάτι το οποίο ευνοεί τη φυτοπροστασία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε όλη την εικόνα», τόνισε.
Συμπερασματικά ο ίδιος σημείωσε πως ο βασικός στόχος είναι μια αποδοτική καλλιέργεια χωρίς προβλήματα και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν τρόποι προσαρμογής των καλλιεργειών και της προστασίας της ελιάς.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τη δακοκτονία ο κ. Ροδιτάκης σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξεις κάτι, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση να είναι βασισμένη σε ένα άξονα που είναι η χημική φυτοπροστασία· πρέπει να υπάρξουν κι άλλοι άξονες. Ενδεχομένως Παραστατοειδή, Συνεργιστές, μαζική παγίδευση, εκτός εποχής μαζική παγίδευση. Υπάρχουνε πάρα πολλές επιλογές. Εμείς έχουμε καταθέσει μία πρόταση στην περιφέρεια Κρήτης, η οποία δεν προχώρησε φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών, όμως μάλλον μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε φυτοπροστασία και διαχείριση καλλιέργειας ταυτόσημα, έτσι ώστε να προχωρήσει. Γιατί αν δεν τα βάλουμε ταυτόσημα πια δεν θα προχωρήσει η καλλιέργεια και δεν θα έχουμε ελαιοπαραγωγή».
Αναφορικά με την συνεδρίαση της Επιτροπής που ήταν η πρώτη, ο προεδρεύων, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ανέφερε πως επικαιροποιήθηκε η ομάδα εργασίας για την δακοκτονία και τόνισε πως για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα δακοκτονίας τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και για το σκοπό αυτό, ευχαρίστησε «όλους τους εμπλεκόμενους, τα στελέχη των υπηρεσιών μας, τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, το ελληνικό πανεπιστήμιο, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το ΙΤΕ, που όλοι μαζί μέσα από μία συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνουμε να βελτιώνουμε κάθε χρόνο το πρόγραμμα και να έχουμε μία επιτυχία».
Η ξηρασία
Αναφερόμενος στα δεδομένα της φετινής χρονιάς αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν με την ελαιοκαλλιέργεια «λόγω της ξηρασίας που είναι ένα μεγάλο θέμα που το βλέπουμε. Η ομάδα εργασίας για την δακοκτονία συζητά σήμερα πρώτη φορά προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε ακόμα περισσότερο να βελτιώσουμε το πρόγραμμα. Να βρούμε σύγχρονες μεθόδους λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή, ώστε να έχουμε πλήρη δεδομένα προκειμένου να εφαρμόζουμε καλύτερα το πρόγραμμα», δήλωσε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση να αναδειχθούν οι προτάσεις που θα προκύψουν από την ομάδα εργασίας και να υιοθετηθούν ευρύτερα. «Εμείς είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και στην Ένωση Περιφερειών και στο Υπουργείο γρήγορα. Τώρα και πριν ξεκινήσει η νέα σεζόν του προγράμματος, προκειμένου να δούμε μέσα από σύγχρονες μεθόδους πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα δακοκτονίας. Πιστεύουμε πως μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουμε καταλήξει», τόνισε ο κ. Τζεδάκης.
Στη συνάντηση μετείχαν, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος διασύνδεσης του Πρωτογενούς Τομέα με τον Τουρισμό Σπύρος Μπαλαντίνος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα στην Π Ε Χανίων Χρύσα Μαρκάκη- Χαριτάκη.
Από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα συμμετείχε η Κική Βαρίκου, από το ΙΤΕ η Αναστασία Καμπουράκη και από το ΕΛΜΕΠΑ, όπως προαναφέραμε, ο Πρόεδρος της Σχολής Γεωπονίας Μανόλης Ροδιτάκης.
Από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας μετείχαν ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης Κώστας Φωτάκης, η Διευθύντρια της υπηρεσίας στα Χανιά Μαρία Μυλωνάκη και Ρεθύμνου Ειρήνη Βυτινιώτου -Καλογεράκη, οι προϊστάμενοι τμημάτων των Π.Ε. Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, Ηρακλείου, Μανόλης Φιλίπου και τα στελέχη Ελένη Μαλανδράκη και Αικατερίνη Ξυδάκη.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Πηγή : Ανατολή