Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Κόντρα νυν και πρώην Δημάρχων του ν. Λασιθίου για τη συμμετοχή στην Αναπτυξιακή

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/09/anaptyxiaki-1.jpg

Διατηρούν το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν εξ αρχής οι τέσσερις δήμαρχοι του Ν. Λασιθίου, διεκδικώντας την προσωπική συμμετοχή τους στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Λασιθίου, σε αντικατάσταση των πρώην δημάρχων που δεν είναι πλέον εν ενεργεία. Την πρόθεσή τους αυτή είχαν κάνει γνωστή από την αρχή του έτους και την επισημοποίησαν και με επιστολή τους προς την Αναπτυξιακή Λασιθίου,

τον περασμένο Ιούνιο, θεωρώντας ότι υπάρχει δεοντολογικό ζήτημα ως προς το γεγονός ότι λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές έγιναν εκλογές για την εκλογή νέου Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ο πρόεδρος – πρώην δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης – και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. προβάλλουν νομικά επιχειρήματα, για το νόμιμο της εκλογής και παραμονής τους στη διοίκηση της Αναπτυξιακής.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ το θέμα, αν και η διοίκηση δεν το είχε συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, που έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου, ετέθη κατ’ απαίτηση των δημάρχων Αγίου Νικολάου Μαν. Μενεγάκη, Ιεράπετρας Μαν. Φραγκούλη, Σητείας Γεωργ. Ζερβάκη και του αντιδημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Εμμ. Περυσινάκη. Ζήτησαν να ληφθεί πρωτοβουλία εκ μέρους του παρόντος Δ.Σ. σύγκλησης έκτακτης Γ.Σ.  «με στόχο να υπάρξουν οι ενδεδειγμένες αλλαγές προσώπων στο Δ.Σ. της εταιρείας, προκειμένου οι Δήμοι της Π.Ε. Λασιθίου με τη νέα σύνθεση, να συμμετέχουν σ’ αυτό καθώς και στην Επιτροπή Διαχείρισης», όπως αναφέρουν στην επιστολή. Σε διαφορετική περίπτωση, να ενεργοποιήσουν με δική τους πρωτοβουλία την προβλεπόμενη διαδικασία, να προκαλέσουν εκείνοι την έκτακτη Γ.Σ. και εκλογή νέου Δ.Σ.!

Από την εξέλιξη της επεισοδιακής συνεδρίασης των προηγούμενων ημερών και τις δηλώσεις που έκαναν μέλη του Δ.Σ. με τα οποία επικοινώνησε η ΑΝΑΤΟΛΗ, φαίνεται ότι η κατάσταση οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Εξ άλλου, όπως έχουν υποστηρίξει διαθέτουν το μετοχικό κεφάλαιο και τις ψήφους, για να το επιτύχουν…

Το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση για σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. για αντικατάσταση εκλεγμένων μελών του Δ.Σ., υπέρ της οποίας ψήφισαν, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σητείας Εμμ. Μαυροματάκης.  Κατά του αιτήματος των δημάρχων για σύγκληση Γ.Σ. όπως διατυπώθηκε με την επιστολή τους, τάχθηκαν οι Γιάννης Στεφανάκης, Θεοδ. Καλαντζάκης, Θωμάς Χαριτάκης, Νίκος Ζαχαριάδης, Νικ. Διαλυνάς και Γ. Τσιφετάκης. Ο Αντ. Ζερβός είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση πριν την ψηφοφορία.  Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει και στη Γ.Σ. τον περασμένο μήνα, για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης με την οποία να συμμετάσχουν οι δήμαρχοι στο Δ.Σ.

 

«Επιμένουν για τις καρέκλες…»!

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να επιμένουν να παραμείνουν στις «καρέκλες» επειδή εξελέγησαν πριν τις δημοτικές εκλογές. Αφού έγιναν εκλογές, εξελέγησαν άλλοι δήμαρχοι και έχουν κάθε δικαίωμα, αφού η Αναπτυξιακή Λασιθίου είναι αναπτυξιακός οργανισμός με βασικό μέτοχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Υπάρχει διοίκηση σε αναπτυξιακό οργανισμό που να μην είναι πολιτικό όργανο; Τί είναι, τεχνοκρατικό; Αν ήταν τέτοιο, το Δ.Σ. δεν θα στηριζόταν από τους δημάρχους και άλλους αιρετούς αλλά από πέντε τεχνοκράτες που θα προσλάμβαναν με σύμβαση και θα τους διόριζαν εκεί πέρα. Δεν υπήρξε καμία θητεία Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Λασιθίου που να μη συμμετείχαν δήμαρχοι στο Δ.Σ. της, από την ημέρα ίδρυσής της. Επιπλέον δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν το φαινόμενο που εκδηλώνεται από την πλειοψηφία του παρόντος διοικητικού συμβουλίου, η οποία αρνείται να αποχωρήσουν όσοι δεν είναι πλέον εν ενεργεία για να αντικατασταθούν από τους νεοεκλεγέντες.  Ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν! Αυτή η συμπεριφορά που εκδηλώνουν ορισμένοι, σήμερα, είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη», τόνισε ο Δήμαρχος Σητείας, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

«Μετά την ψηφοφορία στο Δ.Σ., όπου η πλειοψηφία του ψήφισε να μην συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, μας υποχρεώνουν να συγκαλέσουμε εμείς τη Γ.Σ. όπου θα ειπωθούν όλα. Είχαν την ευκαιρία να λάβουν εκείνοι την πρωτοβουλία για τη σύγκληση και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης στο Λασίθι, περιφρουρώντας παράλληλα το κύρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, που τώρα κινδυνεύει να τρωθεί…», είπε ο κ. Ζερβάκης.

 

«Ιδού η Ρόδος…»!

Ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδ. Καλαντζάκης μίλησε επίσης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, δεδομένου ότι δική του ήταν η πρόταση που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, να μην συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. για εκλογή νέου Δ.Σ. όπως ζητούν οι τέσσερις δήμαρχοι. Και «έριξε το γάντι» στους τέσσερις δημάρχους, επισημαίνοντας ότι αν θέλουν να συνεχίσουν να κινούνται συγκρουόμενοι με την πλειοψηφία του υφιστάμενου Δ.Σ. της Αναπτυξιακής, ας το κάνουν!

Ο κ. Καλαντζάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ : «Θεωρώ απαράδεκτη και προκλητική τη στάση των νέων δημάρχων απέναντι στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής. Το χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους που ανέλαβαν καθήκοντα, θα μπορούσαν να έλθουν σε επαφή με την Αναπτυξιακή, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να ενημερωθούν, ότι πραγματικά υπάρχει περιθώριο διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ μας. Και όχι μετά από 9 μήνες, να πετούν ένα έγγραφο στο πνεύμα του «φύγετε εσείς, να έρθουμε εμείς»! Το θεωρώ αυτό άκρως προσβλητικό και το δήλωσα στη συνεδρίαση. Δυστυχώς λείπει το πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας των νέων με τους παλιούς δημάρχους, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τις τοπικές υποθέσεις τόσα χρόνια, σε περιόδους κρίσης και μεγάλων θεσμικών αλλαγών. Είναι κρίμα να το θέτουν σε προσωπικό επίπεδο. Αν οι νέοι δήμαρχοι έπαιρναν πρωτοβουλία να γίνει ένας διάλογος, να είστε σίγουροι ότι θα βρισκόταν τρόπος να συμμετέχουν και εκείνοι στο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής. Η Αναπτυξιακή, όπως είπα και στον κ. Ζερβάκη, δεν είναι «Δήμος» ούτε «Τοπική Αυτοδιοίκηση». Στον Οργανισμό αυτό δεν συμμετέχουν μόνο δήμαρχοι, αλλά εκπρόσωποι και από Ενώσεις Συνεταιρισμών, το Επιμελητήριο Λασιθίου, Σωματεία κλπ. Εξ άλλου οι δήμαρχοι εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Διαχείρισης του «Leader»». Είναι απαράδεκτο επίσης το να θέτουν το ζήτημα σε βάση ηθικής και δεοντολογίας, προβάλλοντας ηθικό πλεονέκτημα από πλευράς τους και κατηγορώντας το νόμιμα εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής για αντιδεοντολογική στάση ή έλλειψη ηθικού ερείσματος. Εξ άλλου η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου, στον οποίο απευθύνθηκε η Αναπτυξιακή, είναι επί του νομίμου της εκλογής και εκπροσώπησης από το υπάρχον Δ.Σ. μέχρι το 2027.  Aν εκείνοι επιλέξουν να φτάσουν το όλο θέμα στα άκρα, είναι δική τους επιλογή…», είπε ο πρώην δήμαρχος.

Ο κ. Καλαντζάκης ανέφερε ότι ακόμη και αν, τελικά, συγκληθεί γενική συνέλευση, «ενδεχομένως αποφασιστεί να γίνει διεύρυνση του Δ.Σ. Εμείς, πάντως, δεν θα παραιτηθούμε. Απλά, τα 12 μέλη μπορούν πιθανόν να γίνουν 15 ή περισσότερα…, όσα αποφασίσει η Γ.Σ. για να μπουν και εκείνοι… Διεύρυνση του Δ.Σ. μπορεί να γίνει, όπως προβλέπει μια διαδικασία του ΓΕΜΗ για το καταστατικό, με απόφαση της Γ.Σ.», κατέληξε ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας.

Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Λασιθίου, ο κ. Στεφανάκης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι, όπως είχε δεσμευτεί στη Γ.Σ. έφερε προς συζήτηση την επιστολή των δημάρχων στο Δ.Σ. Ανέφερε ότι αφού ενημερωθούν και «επισήμως» οι μέτοχοι της εταιρείας, θα εκδοθεί σχετικό δελτίο τύπου από την Αναπτυξιακή για τις αποφάσεις που ελήφθησαν…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας